Enkele jaren geleden was ik op een lokale markt in Zuidoost-Azië. Aan enkele kraampjes verkochten ze allerlei soorten krekels. Ik ging de uitdaging aan en probeerde het uit - met de ogen dicht en met de bedoeling het insect snel door te slikken.
Toegegeven, het was ‘speciaal’: het woord knapperig kreeg een nieuwe dimensie, en het insect smaakte naar aarde. Al bij al viel het mee, het is vooral de mentale klik die je moet maken, bedacht ik mij.
Momenteel eten naar schatting al ruim 2 miljard mensen regelmatig insecten. Die worden vaak genoemd als het voedsel van de toekomst, net als larven. Gaat de wereldbevolking immers niet blijven groeien, en gaat de landbouw door de klimaatverstoring niet steeds meer onder druk komen te staan? Insecten kweken heeft grote ecologische voordelen, en ze zijn best ook gezond.
Een ander voedingsproduct dat in dit rijtje past, zijn algen. Je hebt microalgen en macroalgen - de eerste ken je misschien als aanslag in een aquarium, de laatste kennen we het best als zeewier.
Vorige maand was ik op de innovatiebeurs FTI (Flanders Technology and Innovation) in het Gentse Wintercircus, waar Malu Lücking - een Duitse onderzoekster die met biodesign bezig is - me meer vertelde over hoe ze werkt aan de ontwikkeling van (vooral) microalgen.
Malu is ervan overtuigd dat we voor onze voedselproductie een verschuiving weg van het land gaan moeten maken. Ze schuift me een kaart voor de neus waarop je ziet welke gebieden tegen 2100 door de verder opwarming heel moeilijk worden voor landbouw - een brede gordel met heel wat gebieden rond de evenaar.
De mogelijkheden van microalgen zijn enorm, alleen moeten we ze nog aantrekkelijker maken, zegt ze. In de winkel, maar ook op het bord. Het is aan dat laatste dat Malu hard werkt, samen met Johan Robbens van het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek.
Malu mikt op de 5 zintuigen: naast het perfectioneren van de smaak, wil het oog ook wat. Microalgen kunnen speciaal worden opgekweekt in bepaalde, aantrekkelijke vormen (foto boven: Rhodomonas salina, rode microalgen uit de River Roach in Engeland). Ze moeten ook goed ruiken en het gevoel in de mond moet ook goed zitten (denk aan de insecten van daarnet).
Het project loopt volop, Malu gaat zich nu concentreren op samenwerking met topchefs en daarvoor trekt ze eerst naar Azië. Daarna is het de beurt aan Europa - en ons land. Zou jij insecten en/of algen zien zitten als voedselbron? |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten