We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 1 juni 2012

Duitse DAX grootste slachtoffer verkoopgolf


De Europese beurzen startten juni met een forse tik. Het begin van juni levert een waslijst tegenvallend economisch nieuws op: de Chinese economie sputtert, het ondernemersvertrouwen in onder meer het VK en Spanje varieert van dramatisch tot catastrofaal, en nu lijkt ook de Amerikaanse jobmachine te haperen. De Duitse DAX, zeg maar 'de wereldeconomie in één muisklik', is het grootste slachtoffer.

De Duitse DAX ging vrijdag het hardst onderuit (foto: AFP)
Bel20 sluit bijna 2 procent lager
Slechte Chinese cijfers drukken s…
Hoofdzakelijk
Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. We werken de informatie voortdurend bij. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.
17.43 uur: De Bel20 tikt uiteindelijk 1,9 procent lager af. Dat valt nog relatief mee. De Euro Stoxx50 laat 2,2 procent liggen. En opmerkelijk: de Duitse DAX, tot nog toe de sterkhouder onder de Europese beurzen, tuimelt 3,4 procent. De DAX zit volgestouwd met multinationals als BASF, Bayer, Daimler, BMW en Henkel. En is daarmee bij beleggers de favoriete korf om via één muisklik in of uit 'de wereldeconomie' te stappen.
17.23 uur: Reuters-journalist Pedro Da Costa vraagt zich ergens terecht af wat het nut zou zijn van een derde rondje geldcreatie door de Fed.
'Is there any use in pushing long-term rates that are already setting daily record lows?'
16.17 uur: Het negatieve banenrapport in de VS en andere negatieve economische indicatoren voor de eurozone en China beïnvloeden ook de olieprijs. Voor het eerst in bijna 8 maanden daalt de prijs voor Brent-olie uit de Noordzee onder de 100 dollar per vat. De prijs voor een levering van een vat in juli daalt vrijdagnamiddag tot 97,70 dollar.
16.00 uur: Het Amerikaans ondernemersvertrouwen (Conference Board) zakte in mei van 54,8 naar 53,5 punten. Niet florissant, maar min of meer in lijn met de Wall Street-prognose van 53,8 punten. En daar nemen we op een dag als vandaag al vrede mee.
15.52 uur: Een nieuwe dag, een nieuw Duits 'nein'. Dit keer van de Duitse bankenlobby tegen de idee van een Europees spaardepositogarantiefonds.
15.32 uur: Wall Street behoorlijk somber van start. De Dow Jones verliest 1,2 procent, Nasdaq gaat 1,6 procent lager.
15.30 uur: Het Amerikaans jobrapport ontlokt flink wat reacties. 'QED', stellen de economen van BNP Paribas. Ofte 'quantitative easing demanded'. Ofte een derde rondje geldcreatie door de Federal Reserve in een poging de sputterende arbeidsmarkt op koers te houden.
15.23 uur: Opmerkelijk: het zijn vandaag niet de banken de kop van Jut zijn. Wel cyclische sectoren als auto's, grondstoffen en chemie. Niet verwonderlijk: het rondje conjunctuurbarometers bij elke eerste elke werkdag van de maand schetst unaniem een somber beeld van de wereldeconomie ..
14.48 uur: De Duitse bankenfederaties zijn gekant tegen een Europees garantiemechanisme voor depositorekeningen, waar de ECB en de Europese Commissie voorstander van zijn. Gelet op de toestand in sommige Zuid-Europese landen zouden de risico’s verspreid worden, ten nadele van de Duitse financiële instellingen, klinkt het.
14.41 uur: Tegenvallende macro-economische cijfers voorspellen weinig goeds voor bbp-ramingen tweede kwartaal. Bijstellingen op komst, wordt getwitterd. (Sorry, embedden lukt momenteel weer niet.)
14.30 uur: Amerikaans banenrapport valt tegen. In mei kwamen er slechts 69.000 banen bij, veel minder dan verwacht (+155.000). Het cijfer voor april is bovendien neerwaarts bijgesteld. De werkloosheidsgraad stijgt van 8,1 tot 8,2 procent. De beurzen zakken nog een heel stuk dieper. EuroStoxx50 verliest 2,7 procent, Duitse DAX 3,4 procent.
14.29 uur: Europese beurzen 2 procent lager naar jobrapport... Frankfurt -2,8 procent!
14.19 uur: Straks Amerikaans jobrapport. Op Bear & bull geven we nog even een 'bijsluiter' mee ...
14.15 uur: De Belgische rente zakt naar 2,82 procent. Meteen een nieuw diepterecord sinds de start van de geregelde statistieken begin jaren 90 ...
12.59 uur: Zo dadelijk livechat. Laten we het misschien eens over de eurocrisis hebben ...
12.53 uur: Bloomberg heeft al de code van de nieuwe drachme klaar: XGD ...

12.47 uur: Beleggers zetten steeds meer in op een lange economische winter. In Londen zakt de olieprijs onder 100 dollar. De Duitse langetermijnrente gaat pijlsnel de Japanse achterna en bereikt met 1,16 procent een diepterecord. De euro is nog een goede 1,23 dollar waard, een nieuw dieptepunt sinds juli 2010.
11.37 uur: Mooie illustratie hoe lokale factoren steeds minder de koersvorming van de 'Belgische' Bel20 dicteren: een Braziliaanse biertaks haalt de Brusselse beursgraadmeter vandaag nog wat extra onderuit.
11.08 uur: Ook EU-landen buiten de eurozone delen volop in de klappen: Poolse PMI daalt tot 48,9 in mei van 49,2 in april, Deense valt terug van 63,1 tot 54,3.
11.04 uur: Werkloosheid in eurozone stabiel op 11 procent in april. Wel hoogste graad ooit.
10.43 uur: De verliezen in Europa bedragen nu rond het procent. De volgende horde die moet genomen worden, zijn de Europese werkloosheidscijfers om 11 uur. Wellicht zullen die ook niet schitterend zijn, te oordelen naar de algemene economische vertraging in de eurozone.
10.40 uur: In het VK stond de PMI in april nog boven de 50 (op 50,2), maar ook daar is de krimp ingetreden: de index is in mei gekelderd tot 45,9. 'Niemand is immuun voor het getalm van Angela blijkbaar', merkt collega Kurt Vansteeland op. De eurozone is nu eenmaal de voornaamste handelspartner van het VK.
10.26 uur: Nog even terug naar de PMI-cijfers voor de eurozone. Spanje presteert opvallend zwak. In Spanje is de PMI gedaald tot 42,0 in mei van 43,6 in april. Dat is slechter dan verwacht en het laagste cijfer sinds mei 2009. In Italië was er een lichte verbetering, van 43,8 in april tot 44,8 in mei. Frankrijk is ook erg zwak, maar dat was al bekend.
10.21 uur: Een aandeel dat vandaag in de kijker staat, is Assicurazioni Generali. De grootste Italiaanse verzekeraar wint 6,15 procent. Grootaandeelhouder Mediabanca zou CEO Giovanni Perissinotto de laan willen uitsturen omdat de prestaties niet voldoen, vernam Bloomberg uit goede bron.
10.09 uur: In Griekenland zou Syriza nu ruim op kop liggen.
Latest poll shows # Syriza with 6pt lead: Public Issue/Kathimerini poll gives Syriza 31.5% and New Democracy 25.5% | athensnews.gr/portal/8/55975— Athens News (@AthensNewsEU) June 1, 2012
Dat verklaart waarom nu ook Robert Zoellick, de voorzitter van de Wereldbank, dat de Europese leiders zich moeten voorbereiden op een Griekse exit en meer bepaald moeten onderzoeken hoe ze hun banken kunnen herkapitaliseren. Ze moeten zich trouwens ook klaarmaken om grote landen als Spanje financieel te ondersteunen.
10.06 uur: De Italiaanse werkloosheid loopt op.
*ITALIAN APRIL SA UNEMPLOYMENT RATE RISES TO 10.2% FROM 10.1%
— Eloi Eloi (@LemaSabachthani) June 1, 2012
Italian youth unemployment rate at 35.2% in Apr, slightly down from record high 35.9% in Mar #Italy #jobless
— Markit Economics (@MarkitEconomics) June 1, 2012
10.01 uur: Europese industrie maar slapjes.
EZ manufacturing sector contracts at sharpest rate for nearly 3 yrs: final #PMI at 45.1 in May (Apr: 45.9).
— Markit Economics (@MarkitEconomics) June 1, 2012
09.56 uur: Grote bewegingen op til in de petroleumsector en zoals steeds gaat het om miljarden. BP zet zijn 50 procent-belang in zijn Russische joint venture TNK-BP in de etalage. Of de verkoop effectief slaagt, is niet zeker. De marktwaarde van het belang bedraagt ongeveer 20 miljard dollar. De Russische partner Alfa Access Renova (AAR) – een groep van vier miljardairs - spartelde tegen toen BP wou deelnemen aan de ontginning van de Russische Noordpoolreserves en BP wil blijkbaar de handen vrij hebben. Maar volgens sommige bronnen zou het ook een tactische zet kunnen zijn om het belang van AAR in TNK-BP te kunnen bemachtigen en zo helemaal eigenaar te worden van de derde grootste Russische olieproducent. Het aandeel BP reageert in ieder geval positief:+3,85 procent.
09.32 uur: Volgende cijfers tonen aan hoe slecht het wel gaat in Spanje.
RT @MarkitEconomics Spain’s Manufacturing #PMI sinks further in May. Down to 42.0 in May (April: 43.5). Worst reading since May 09
— Chris Adams (@ChrisAdamsMKTS) June 1, 2012
09.21 uur: KBCS-analist Wim Hoste meldt belangrijk negatief nieuws voor AB InBev. De Braziliaanse regering gaat vanaf oktober de federale belastingen op bier fors verhogen. Voor AmBev zou dat gemiddeld 27 procent zijn. Dat zou resulteren in een gemiddelde prijsverhoging van 3,5 procent, aangezien het concern de gewoonte heeft hogere belastingen gewoon door te rekenen. Maar mogelijk kan de hogere prijs wat op de verkoop wegen.
Ook nog meegeven dat KBCS zijn koersdoel voor RealDolmen verlaagt van 21 tot 20 euro, een gevolg van de jaarresultaten. Het advies blijft wel 'kopen'.
09.05 uur: Nog maar eens een beursgang die niet doorgaat. Formula One, de organisator van de F1-wedstrijden en in handen van CVC Capital Partners, stelt zijn beursintroductie in Singapore uit wegens de zwakke markten. De operatie had 2,5 miljard dollar kunnen opbrengen.
09.02 uur: Euronext Brussel is vlak van start gegaan, elders staan er doorgaans lichte winsten op het bord. Niet zo in Frankfurt, waar de DAX 0,15 procent wegzakt.
08.56 uur: Vers bloed voor de beurs van Amsterdam! Al is het zwart bloed... of liever koffie. Douwe Egberts zal vanaf 9 juli noteren. De afsplitsingsoperatie van de koffie- en thee-activiteiten van Sara Lee gaat gepaard met een 'reverse stock split' voor het moederbedrijf.
08.49 uur: De toestand van Spanje blijft bijzonder hachelijk. Volgens de WSJ werkt het IMF in alle stilte aan een reddingsplan voor het Zuid-Europese land. De Spaanse rente heeft immers een kritieke hoogte bereikt, zodat het stilaan onmogelijk wordt voor het land om zich nog op de markten te financieren.
Naast de krimpende economie en de torenhoge werkloosheid zijn vooral de banken een probleem voor de Spaanse overheid. Vrijdag raakte bekend dat er in het eerste kwartaal 100 miljard euro van de rekeningen is overgeheveld naar het buitenland.
Voor de redding van Bankia zou er wel meer tijd zijn dan gedacht. De Spaanse regering zegt tot minstens oktober te hebben om de financiering van de reddingsoperatie van 19 miljard euro rond te krijgen.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) werkt achter de schermen aan een reddingsplan voor Spanje. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal donderdagavond.
08.45 uur: De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent in de plus.
08.21 uur: Goede morgen! Een nieuwe maand, een nieuw geluid zullen velen denken. Maar niets van dat alles: de problemen van gisteren zijn er nog altijd. Beginnen we in het Verre Oosten, meer bepaald met China. Het Chinese ondernemersvertrouwen is in mei sterker gedaald dan verwacht en uit het PMI-cijfer kan worden afgeleid dat de industrie nauwelijks nog groeit. Dat is geen goed nieuws voor al wie aan China levert, maar tegelijk wordt de kans groter dat de Chinese overheid meer stimuleringsmaatregelen gaat nemen. De meeste Aziatische beurzen reageerden negatief.

Bron : De Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten