SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

woensdag 25 juli 2012

Belegger serveert Madrid en Rome af


De Spaanse en Italiaanse rente stijgen woensdag verder voort naar verse records. Beleggers zijn het vertrouwen in de financiën van de twee landen, en bij uitbreiding de eurozone, volledig kwijt.

Italiaans premier Mario Monti en zijn spaanse tegenhanger Mariano Rajoy (foto EPA)
Catalonië rekent op reddingsbo…
Spanje sluit 'rescate light' n…
ECB gunt Ierse modelstudent ho…
Monti is 'noordelijke' langzaa…
De Spaanse rente noteert woensdagmorgen op 7,71 procent, een absoluut record. In Italië stijgt de tienjaarsrente verder door naar 6,62 procent, het hoogste peil sinds januari. Daarmee stijgt de rente Rome voor het eerst sinds 2009 boven die de 'Ierse modelstudent' uit. Dublin klopte in 2010 aan bij Europa voor financiële steun.
Beleggers zijn bezorgd dat Spanje zal bezwijken onder zijn schuldenberg, nu na de banken ook de regio's voor financiële steun komen aankloppen bij de federale overheid. Voor Italië speelt er vooral een besmettingseffect mee. Het land zal op het einde van het jaar normaal gezien een beperkt begrotingstekort kunnen voorleggen en heeft geen bankenstrop zoals Spanje. Maar als Madrid kapseist, is Rome onherroepelijk de volgende dominosteen.
500 miljard
Met een nominale langetermijnrente rond 6 à 7 procent en een nominale groei van in het beste geval nul procent dit en volgend jaar is het plaatje voor Rome en Madrid bijzonder somber
In zo'n scenario met een rente die ruim boven de groei ligt, dreigt een 'rentesneeuwbal' die het zo goed als onmogelijk maakt de schulden af te bouwen. Zeker als je weet dat beide landen samen jaarlijks een slordige 500 miljard euro bij beleggers moeten bijtanken om hun schuldenberg te (her)financieren.
Het Europees noodfonds is bepaald geen alternatief. In het bestaande noodfonds EFSF rest nog 240 miljard, het permanent fonds mist zijn geplande lanceringsdatum van 9 juli grandioos en zal ten vroegste in september operationeel zijn.
Bovendien is ook nog volstrekt onduidelijk hoe het EFSF/ESM moet tussenkomen als brandblusser op de obligatiemarken. Nochtans is dat cruciaal, aangezien de Europese Centrale Bank als brandweerman in staking is gegaan en al 19 weken op rij geen crisispapier meer inkocht.



Bron : De Tijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten