SPREAD THE INFORMATION
Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Autobiography Luc Schrijvers Ebook €5 - Amazon
Search for an article in this Worldwide information blog
woensdag 25 juli 2012
Enkel de snelle val van de euro kan Spanje nog redden
Het uiteenvallen van de eurozone wordt nu openlijk besproken. De situatie in Spanje en Griekenland is dramatisch en zelfs Duitsland komt onder druk omdat de Bundesbankzo veel geld heeft uitstaan in de landen van de periferie. De inactiviteit van de Europese leiders is opnieuw de rode draad door deze crisis, maar het lijkt er op dat de financiële markten nu zelf voor een oplossing zullen zorgen, schrijft Martin Feldstein, professor aan de universiteit van Harvard in de Financial Times.
Een doorgezette koersdaling van de euro zou de sleutel tot de redding van de eenheidsmunt kunnen zijn. De euro is het voorbije jaar 15% van zijn waarde kwijtgespeeld tegenover de dollar. Mocht de munt nog eens 15% dalen dan bereiken beide munten pariteit, maar noteert de euro nog steeds 20% boven zijn historisch laagterecord van 84 eurocent per dollar.
Een lage euro heeft tal van voordelen: de uitvoer wordt aangzwengeld, invoer wordt duurder, wat voordelig is voor producten die binnenin de eurozone worden gemaakt en de handelsbalans van de landen van de eurozone in evenwicht brengt. Meer uitvoer beteken meer inkomsten wat gelijk staat aan een toename van de inkomsten uit belastingen.
Munten kunnen snel in waarde dalen: in 2008 verloor het Britse pond 25% van zijn waarde in zes maanden. De euro kan dalen zonder tussenkomst van de ECB, al kan die wel een handje toesteken door bijvoorbeeld geld bij te drukken.
De euro was altijd al een riskante onderneming: een snelle devaluatie lost het probleem van de gebrekkige constructie niet op, maar neemt wel een deel van de huidige problematiek weg. Er moet minder worden geleend op de markten, de landen van de periferie worden opnieuw concurrentiëler en kunnen zich gaan focussen op prductiviteit en arbeidskosten die hen de laatste jaren fataal zijn geworden.
Feldsteins analyse komt overeen met die van hefboomfondsmanager Bruce Krasting eerder deze maand:
‘Er is nog een optie over. Devalueer de euro met 20% of meer. Dit zou een stabiliserend effect hebben op de echte economie van de eurozone. Er zou inflatie worden gecreëerd, wat de reële waarde van de Europese schulden omlaag zou halen. Ook Duitsland zou akkoord zijn omdat zo'n devaluatie zijn concurrerende exportpositie binnen de EU laat behouden en die positie buiten de EU nog eens versterkt. De technocraten in Brussel zijn ook vragende partij, want het is de enige manier om de monetaire unie te redden.’
Bron : Financial Times / Express.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten