SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 13 juli 2012

LIBOR: het grootste bankenschandaal in de geschiedenis?






De twaalf banken die gelinkt zijn met het LIBOR-rentevervalsingschandaal kunnen een boete krijgen die oploopt tot 18 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van de zakenbank Morgan Stanley, die veronderstelt dat nog eens 11 banken boetes zullen krijgen gelijkaardig aan de 371 miljoen euro die Barclays bank vorige maand betaalde aan de VS en het VK. De berekening houdt geen rekening met de bevindingen van Amerikaanse en Europese kartelonderzoeken, die ook nog eens in de vele miljarden kunnen lopen.

Joaquín Almunia, Europees commisaris voor Mededinging, noemde het Liborschandaal een voorbeeld van ‘het meest onverantwoordelijke gedrag van banken in de geschiedenis’.

Het Britse LIBOR-schandaal waarbij de grote investeringsbank Barclays veroordeeld werd voor het manipuleren van de interbancaire rente blijft uitbreiden. Ook de Britse centrale bank komt in opspraak.

De Dagelijkse Standaard geeft een overzicht van de feiten.

LIBOR (London Interbank Offered Rate) is een interbancair rentetarief dat dagelijks wordt bepaald door zestien Britse banken op basis van hun verwachtingen voor de tarieven van de komende dag. LIBOR bepaalt niet enkel de rentes die banken aan elkaar, aan hun klanten en op financiële derivaten betalen, maar heeft ook een invloed op de rente op staatsleningen.

De grootste banken bepaalden dus de interbancaire rente, waarna ze op basis daarvan hun eigen tarieven konden doorrekenen aan hun klanten. Die banken verkregen zo erg veel macht over hun eigen financiële winstperspectieven en konden tijdens de crisis hun positie gezonder voorstellen dan die eigenlijk was. Door samen te werken konden ze ook hun financiële posities van winst verzekeren.

Dit betekent dat Barclays bijna zeker niet alleen handelde en dat er waarschijnlijk minstens dertien grote banken bij het schandaal betrokken zijn. Het is ook vrij onwaarschijnlijk dat banken zich schuldig zouden maken aan dergelijke grootschalige fraude zonder over enige politieke rugdekking te beschikken.

Hoewel het schandaal al geruime tijd bekend is, brak het in het VK pas echt door toen de CEO van Barclays verklaarde dat de bank werd aangespoord door Paul Tucker, onderdirecteur van de Bank of England.

Correspondentie tussen de twee toont aan dat Barclays tenminste subtiel werd aangemoedigd om de rente te manipuleren, al is er voorlopig nog geen sprake van een direct verband. Het is echter duidelijk dat dit een politiek mijnenveld betekent voor zowel de huidige Britse coalitie als de vorige Labourregering die aan de macht was toen de praktijken begonnen.

Het schandaal is inmiddels ook in de VS losgebarsten en zal leiden tot de verhoringen van Ben Bernanke en Tim Geithner. Deze laatste was toen voorzitter van de Federal Reserve Bank of New York en heeft ondertussen verklaard in 2008 een privé memo aan Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, te hebben overgemaakt waarin hij aandrong op zes wijzigingen die de geloofwaardigheid en de integriteit van LIBOR, moesten verbeteren.

Ook EURIBOR, de Europese tegenhanger van LIBOR, die op gelijkaardige wijze wordt bepaald door 44 banken in de eurozone, komt in toenemende mate onder publieke druk te staan. Verwacht wordt dat ook hier lijken uit de kast zullen vallen.

Bron : Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten