SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

woensdag 18 juli 2012

Onverkozenen regeren de wereld. Waarom is dat binnen de EU dan een probleem?


De Britten trekken meer dan waarschijnlijk binnenkort naar de stembus om zich uit te spreken voor of tegen verdere deelname aan de EU in haar huidige vorm. Maar de argumenten waarmee eurosceptici het debat proberen te sturen zijn volgens Bill Emott van The Times meer misleidend dan informatief.
Figuren als Nigel Farage spreken graag over het gebrek aan democratie in de EU en het verlies aan soevereiniteit. Daarnaast zou er ook een populair mandaat ontbreken omdat slechts eenmaal tevoren, in 1975, om de mening van de Britten werd gevraagd inzake de eenheidsmarkt.
Bitter weinig Britten weten wie Herman Van Rompuy is, maar dit geldt evenwel voor de Secretaris-Generaal van de NAVO, het hoofd van de Wereld Handelsorganisatie, de Verenigde Naties, de Wereldbank, het IMF en FIFA. Deze mensen werden evenmin verkozen, maar in hun geval kraait geen haan naar de overdracht van macht en soevereiniteit, schrijft Emott.
De opoffering aan soevereiniteit aan de EU valt in het niets in vergelijking met de onverkozen bureaucraten uit de bovenstaande paragraaf die macht uitoefenen over oorlog en vrede, subsidies, importtarieven en allerlei internationale wetten, aldus Emott.
Sinds 1945 heeft het VK een grote hoeveelheid ‘soevereiniteit’ opgegeven aan supranationale instellingen. Dit gebeurde om gemeenschappelijke regels, veiligheid en vrijhandelszones te creëren die onderlinge samenwerking aanmoedigen en het risico op conflicten verminderen.
“We kunnen onafhankelijk worden en onze eigen regels opstellen, maar het zou ons niet veel opleveren,” schrijft Emott. De eurosceptici, en dan vooral het UKIP van Farage, herleiden het debat over soevereiniteit naar een zwart-wit-stelling, terwijl we al jaren in een grijze zone leven.
Ook het argument dat het referendum van 1975 over de eenheidsmarkt geen mandaat biedt voor de machtscentralisatie in Brussel is misleidend volgens Emott. Een echte eenheidsmarkt vereist immers gemeenschappelijke regels, reguleringen en een gemeenschappelijk beleidsapparaat.
Vergeet dus het “soevereiniteitsargument”. Absolute nationale soevereiniteit bestaat niet en is niet wenselijk. Het referendum over de Unie, wat er binnenkort waarschijnlijk aankomt, zal gaan over een zaak van groot belang. Emott betreurt echter het feit dat de argumenten die de publieke opinie over deze zaak beïnvloeden eerder bedoeld zijn om te misleiden, dan om te informeren.

Bron : Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten