SPREAD THE INFORMATION
Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Autobiography Luc Schrijvers Ebook €5 - Amazon
Search for an article in this Worldwide information blog
maandag 6 augustus 2012
Banken zijn de 'cocaïne cowboys' van vandaag
Cocaïne cowboy' was de bijnaam voor de typische drugdealer van Zuid-Florida in de jaren 1970 en 1980, bij ons vooral bekend uit de tv-serie ‘Miami Vice’.
Volgens Bloomberg zijn megabanken de moderne cocaïne cowboys, die met de regelmaat van de klok wetten overtreden, maar nooit verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.
Een bank die schuldig wordt bevonden aan witwaspraktijken voor drugskartels en terroristische netwerken zou gesloten moeten worden. Wel, dit was het geval voor het Britse HSBC, maar waarschijnlijk komt die er met een boete en een waarschuwing van af.
Het hoeft zelfs niet zo extreem te zijn. Schandalen als LIBOR en andere twijfelachtige praktijken zouden tot faillissementen moeten leiden, maar in de praktijk is het wel anders. Megabanken zijn immers too big to fail. Ze zijn ‘te belangrijk’ voor de globale economie en daarom onschendbaar.
Net zoals de cocaïne cowboys destijds in de straten van Miami ongestraft hun gangen konden gaan, maakt de onaantastbaarheid van de grote banken de hele financiële wereld onveilig. “Dit is niet enkel een economisch probleem, maar een moreel falen dat onze democratie vergiftigt,” aldus Bloomberg.
Toen Miami eind jaren 1970 dreigde te onder te gaan in een spiraal van geweld, vulde de nieuwe president Ronald Reagan het machtsvacuüm op en herstelde hij er moeizaam recht en orde. Vandaag staan we er echter slechter voor: geen enkele politicus is bereid alles te riskeren om orde op zaken te stellen in de financiële sector.
Volgens ZeroHedge is dit grotendeels te wijten aan de perfecte symbiose tussen megabank, centrale bank en staat. Om de verslaving aan goedkoop geld, schulden en begrotingstekorten in stand te houden moeten alle drie blijven bestaan en onaantastbaar blijven.
Het einde van de problemen is dus nog niet in zicht. Enkel wanneer werkelijk alles dreigt in elkaar te storten, net zoals dat geval was in Miami in 1979, zal de oplossing – het einde van too big to fail en centrale banken – bespreekbaar worden. Tot dan is het business as usual.
Bron : Bloomberg / Express.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten