SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 27 augustus 2012

'Waar de grote winsten zitten, bij de grote bedrijven, dáár kun je belasting heffen'


De Nederlandse Tweedekamerverkiezingen van 12 september kunnen een kantelmoment inluiden voor Nederland, waar sinds de opkomst van Pim Fortuyn een rechtse wind waaide. De Socialistische Partij staat immers op het punt een parlementaire meerderheid te behalen. The Economist en de Financial Times leggen uit wat dit betekent voor onze noorderburen.

Een lid van de Socialistische Partij vertelt aan de Financial Times: “Vroeger noemden ze ons ‘vuile communist’, nu komen de mensen naar ons toe en zeggen ze dat we goed werk leveren.”
Dat van ‘vuile communist’ is niet overdreven want de SP ontstond in 1971 als een maoïstische splinterpartij. In de jaren 1990 begon de SP zich echter te distantiëren van haar roots, waarna haar aanhang gestaag groeide.
Onder het leiderschap van de charismatische Emile Roemer is de SP nu op weg naar een parlementaire meerderheid. Het partijplatform is er één van euroscepticisme, welvaart en economische stimulus.
Volgens de laatste exit polls haalt de SP 35 van de 150 zetels, waarmee de partij in een nek-aan-nek race komt met de liberale VVD onder leiding van Mark Rutte (33 zetels). De sociaaldemocratische PvdA zakt naar 19 zetels en de PVV van Geert Wilders naar 16. Hieruit blijkt dat het vormen van een regering geen makkie zal worden.
Volgens de liberale staatssecretaris van veiligheid en justitie Fred Teeven kan een socialistische overwinning tot Belgische toestanden leiden: “Mr. Roemer zou vier maanden onderhandelen en dan naar de Koningin trekken om te zeggen: 'sorry, we kunnen het niet'. Daarna doet Mark Rutte het de volgende vier maanden nog eens over.”
Vanwaar het plotse succes van deze ex-maoïstische partij?
Roemer charmeert met zijn warm en vriendelijk imago en zijn man-van-het-volk humor het Nederlandse volk.
De SP maakt mooi klinkende beloftes, waaronder bescherming van de welvaartstaat, beëindiging van de besparingen en economische groei door stimulus (zonder te zeggen waar ze daarvoor het geld zal halen).
Zijn euroscepticisme slaat aan bij Nederlanders die het beu zijn om op te draaien voor de bailouts van de periferie. Roemer stelt onder andere voor om het Europees budget met 50% te schrappen en de regels op begrotingstekorten totaal te negeren.
De SP heeft zich nog niet vuil gemaakt in de politiek. Steeds meer Nederlanders zijn daarom bereid de partij een kans te geven.
De PvdA (de traditionele linkse partij die aanleunt bij onze SP.a) is de voorbije jaren naar rechts opgeschoven, vooral op het vlak van de europolitiek, waardoor de SP overblijft als enig links alternatief.
In De Telegraaf waarschuwde SP-Europarlementariër Dennis de Jong grote bedrijven als Shell, Philips en Unilever voor de toekomst: 'Ik kan kastenvol regeltjes noemen die er in Brussel doorkomen omdat grote bedrijven daarvoor lobbyen, maar waar kleine bedrijven de dupe van worden. Wij zeggen: waar de grote winsten zitten, bij de grote bedrijven, dáár kun je belasting heffen. Shell, Philips en Unilever, die gaan last van ons hebben. Die gaan meer betalen.

Bron : The Economist / Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten