We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 4 februari 2013

TegenGAS? Nieuwe beweging, nieuwe site. Maar wie of wat is nu TegenGAS?



Logo

TegenGAS is een gloednieuwe beweging in België die er naar streeft jong en oud over heel het land samen te brengen in een campagne tegen de GAS-boetes. Via lokale acties, betogingen en evenementen willen we de druk zetten op zowel lokaal als nationaal bestuur om een einde te maken aan het asociale GAS-beleid. Tevens zal de website www.TegenGAS.be dienen als de webstek voor informatie over GAS met een meldpunt, juridische informatie en aankondigingen van allerlei evenementen en acties.

Stop de willekeur

Een gemeentelijke administratieve sanctie is een sanctie die kan opgelegd worden vanaf 14 jaar op basis van een reglementering die door de gemeente zelf wordt opgesteld. Het GAS-beleid wordt dan ook gekenmerkt door willekeur, zo kan men in sommige gemeenten boetes krijgen voor het gooien van een sneeuwbal, belletje trek, braken op de openbare weg, fout op een publieke bank zitten of gewoon “rondhangen”. Ze leiden niet alleen tot absurde regels, GAS wordt ook gebruikt tegen het recht op collectieve actie, waarbij deelnemers aan protestacties eenzijdige sancties opgelegd kunnen krijgen. Vrijheid van meningsuiting komt zo op de helling te staan. België volgt hiermee de internationale trend naar alsmaar hardere repressie tegen protestbewegingen.

GAS helpt niet tegen criminaliteit

TegenGAS is tegen iedere vorm van GAS voor de volgende 2 redenen:
Allereerst heeft iedereen recht op rechtvaardige rechtspraak. De willekeur en vaagheid in de gemeentelijke reglementering zorgt echter voor ondoorzichtigheid en rechtsongelijkheid. Ook de mogelijkheid om in beroep te gaan bij een andere instantie wordt niet gerespecteerd en men kan spreken van belangenvermenging aangezien de opbrengt van de boetes rechtstreeks naar de gemeentekas gaat.
Anderzijds valt natuurlijk niet te ontkennen dat de snel stijgende werkloosheid (vooral bij jongeren),  de toename van precaire jobs alsook de aanval op publieke diensten en voorzieningen; een impact hebben op criminaliteit en zorgen voor een brutalisering van de samenleving. In het GAS-beleid, dat in de praktijk ondersteund wordt door alle politieke families gaande van N-VA tot Groen, België, worden de slachtoffers van deze crisis echter nogmaals gestraft. Uit onderzoek bleek dan ook dat de armste lagen van de samenleving het meest in aanraking komen met GAS-boetes.  Men zou daarentegen beter de echte verantwoordelijken van deze crisis aanpakken: de banken en de multinationals. Zij kregen daarentegen afgelopen jaren wel rijkelijk veel geld toegestopt van onze regering en gaan vrijuit in tientallen fraudeschandalen.
GAS kadert daarmee in een asociaal beleid dat vandaag op alle niveaus wordt doorgevoerd en de gewone mens wil laten opdraaien voor deze crisis. Het verhogen van de repressie is blijkbaar goedkoper dan investeren in kwaliteitsvolle jobs, degelijke uitkeringen, jongerenvoorzieningen, etc.

Waar TegenGAS voor staat

Eerst en vooral streven we met TegenGAS voor de volledige afschaffing van alle GAS-boetes en een eerlijke rechtspraak voor eenieder die afgelopen jaren te maken kreeg met deze pestboetes. Maar er is maar nodig dan dat. Om criminaliteit tegen te houden is er nood aan een alternatief op het neoliberaal besparingsbeleid. TegenGAS wil daarom niet enkel de gevolgen van dit beleid bestrijden maar ook vechten voor een sociaal alternatief.  In ons programma komen we dan ook op voor massale investeringen in jongerenvoorzieningen, gratis en degelijk onderwijs, tegen de afbraak van de sociale zekerheid, etc Ons volledig programma lees je op de site.

Doe mee!

TegenGAS gaat de volgende periode in verschillende steden en gemeenten van start gaan met het opzetten van actiecomités en het aankondigen van lokale acties. De campagne staat open voor iedereen en we roepen daarom alle geïnteresseerden op om ons niet alleen passief te steunen maar ook actief zich te organiseren. Je kan in je eigen gemeente of buurt TegenGAS geven door een comité op te zetten, of op je school of werk met vrienden en collega’s samenkomen en nadenken over protestacties en evenementen. Neem dus snel contact met ons op.
Daarnaast willen we ook de website www.TegenGAS.be overal verspreiden. Deze webstek moet een platform bieden om acties aan te kondigen en informatie te verzamelen en verspreiden. Er zal een meldpunt worden opgericht waarbij slachtoffers van een GAS-boete hun eigen verhaal kunnen doen en delen met anderen. We zullen ook de nodige juridische informatie verstrekken over mogelijk beroep tegen een GAS-boete en andere aspecten van het GAS-beleid.
2013 willen we alvast van start gaan met 2 betogingen in februari in Gent en Antwerpen. De 2 steden staan symboliek voor het schrijnende beleid van de traditionele politiek. Zowel het rechtse N-VA bestuur in Antwerpen als het zogenaamde “progessieve” gemeentebestuur met SP.a-Groen in Gent kondigden namelijk aan om het GAS-beleid te versterken de komende periode. Wij zullen hun eind februari alvast massaal van antwoord komen dienen.
http://www.tegengas.be

1 opmerking: