SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 31 mei 2014

België : FASCISME - EN IN BRUSSEL

Anti-Fascistisch Front / Verzet


25 mei,brussel,lootens-stael,nation25 mei,brussel,lootens-stael,nationNa de scores van het Vlaams Belang, de N-VA en andere partijen in Vlaanderen, de verliescijfers vande N-VA in de stad Antwerpen (artikeltje intussen 855 keer gedeeld op Facebook), het debacle van het Vlaams Belang, met alle verdriet en kritiek die dan bovendrijven,  en onze focus op Franstalig extreemrechts (12), besluiten we vandaag ons overzicht van de kiesresultaten met een blik op de verrichtingen voor het Brusselse parlement.

Vijf jaar geleden kon het Vlaams Belang in Brussel nog 17,5 % van de Nederlandstalige kiezers overtuigen. Dit kalfde vorige zondag af tot 5,6 % van de Nederlandstalige kiezers, ongeveer 1 % van alle Brusselse stemmen. Het Vlaams Belang verloor in Brussel meer dan twee derde van haar stemmen. Ze houdt er nog één zetel aan over. Had het Vlaams Belang in 2009 nog drie verkozenen, nu is enkel nog Dominiek Lootens-Stael (49 j., foto 1)verkozen. De gloriedagen van het Belang/Blok in de hoofdstad, met inzet van Johan Demol en bikkelharde tweetalige campagnes, zijn duidelijk passé.

Voor de verkiezingen van het Brusselse parlement wordt het Hoofdstedelijke gewest opgedeeld in acht kieskantons. De uitslagen geven een goed beeld van waar de partijen het sterkst scoren. En dat kan behoorlijk grote verschillen aan het licht brengen. De beste Vlaams Belang-score wordt opgetekend in Anderlecht waar bijna 8 % wordt gehaald. Anderlecht is ook één van de laatste gemeenten in de Brusselse regio waar het Vlaams Belang nog vertegenwoordigd is in de gemeenteraad. Na Anderlecht volgt Sint-Jans-Molenbeek waar het Vlaams Belang nog goed is voor 6,5 % van de Vlaamse stemmen.

Aan Franstalige kant viel extreemrechts vooral op door haar afwezigheid. Alleen de zware jongens van Nation voelden zich geroepen om zich in de kiesstrijd te gooien. Slechts één lijst, dat was vroeger wel even anders. Vijf jaar geleden was de lijst van het Front National (FN) in Brussel nog goed voor 1,9 % van alle Franstalige stemmen. Ook Nation, het Front Nouveau de Belg
ique (FNB) en het Front Des Bruxellois (FDB) namen toen deel aan de verkiezingen. Het resultaat was evenwel driemaal slechts 0,1 % van de stemmen.

Nation, nu alleen aan de Franstalige kant van het extreemrechtse spectrum, presenteerde een volledige lijst waarop militanten van de harde soort de dienst uitmaakten. Maar ook twee kandidaten met een uitgesproken liberale pedigree. Lijstduwer Alain Vandercam, de vroegere politiecommissaris van Schaarbeek, was ooit MR-kandidaat; Anita Piret, achtste bij de effectieve kandidaten, was eerder actief bij de Open VLD. Lijsttrekker Eddy De Smedt (49 j., foto 2) woont in Evere, Brusselse gemeente waar Nation erg actief is en bij de gemeenteraadsverkiezingen 4,5 % van de stemmen kreeg. Nog steeds een ‘clubrecord’. De kiezer met het hart op de uiterst rechtse plaats heeft zondag Nation echter allerminst gesteund. Slechts 0,3 % van het Franstalige kiespubliek stemde voor Nation. Je zou van minder in de Zenne springen. Overzicht van de Vlaams Belang- en Nation-stemmen voor het Brusselse parlement.Overzicht stemmenaantal 2009 - 2014.

De rechtse proteststem ging ook in de hoofdstad voluit in de richting van de populistische formaties Parti Populaire (1,9 %), La Droite (0,7 %) en vooral Debout Les Belges (2,3 %). Geen van deze partijen tilde zichzelf over de kiesdrempel. Al was Debout Les Belges er zeer dicht bij. Ter vergelijking: de links-radicale PTB-GO! maakt met 3,9 % van de stemmen haar entree in het hoofdstedelijke parlement met vier verkozenen. 

Extreemrechts stelt in het Hoofdstedelijke gewest absoluut niets meer voor. Meer dan drie vierde van de stemmen ging op 25 mei verloren. Rechts-populistische partijen gaan grotendeels lopen met de stemmen, maar weten die op hun beurt niet te verzilveren door elkaar de duvel aan te doen. Waardoor iedereen netjes onder de betrekkelijk lage kiesdrempel blijft hangen. Het worden ongetwijfeld vijf eenzame jaren voor de enige Vlaams Belang-verkozene.

Bron : 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten