De Duitse Bundestag keurt nog dit jaar een wet goed die het winnen van schaliegas mogelijk maakt vanaf 2015. Als het van Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Economie, afhangt wordt fracking vanaf volgend jaar al toegelaten. De Oekraïnse crisis heeft de Duitse afhankelijkheid van Russisch gas blootgelegd, schrijft de Zwitserse krant Le Point (betaalde toegang). Omdat Duitsland in 2011 definitief van kernenergie afstapte moet het land nu 40% van zijn energie invoeren. Tel daarbij de voortdurende stijging van de energieprijzen en schaliegas wordt plots een interessante optie.
Toch bevat de wet een reeks beperkingen: zo moet uiteraard de milieuwetgeving worden nageleefd en is voor de winning een toelating nodig van de wateradminstratie. In beschermde natuurzones (14% van het Duitse grondgebied) blijft ‘fracking’ sowieso verboden.De prijs van elektriciteit is bij onze buren - net als bij ons trouwens - dubbel zo duur als in de VS; die van gas vier maal zo duur. Industrieconcern BASF investeert nu in Texas in de VS, eerder dan in het Ruhr- en Rijngebied.
De Duitse industrie reageert alvast enthousiast op de aankondiging, maar er zijn ook tegenstanders. Minister van Milieu Barbara Hendricks noemde ‘fracking’ al het foute antwoord op de juiste vraag'. Ook Hannelore Kraft, de machtige president van de deelstaat Rheinland Westfalen, - waar zich de grootste schaliegasreserves van het land bevinden - , sloot 'fracking' onder haar bewind al uit.
Volgens de tegenstanders is schaliegas geen oplossing op lange termijn voor het Duitse energieprobleem. Het Duitse instituut voor geofysisch onderzoek (BGR) berekende dat het land maar over 2.300 miljard kubieke meter aan reserves beschikt, of twee keer minder dan Polen en Frankrijk.
Toen Angela Merkel na de ramp op Fukushima besloot om definitief van kernenergie af te stappen legde ze zich een ketting om de enkels. Acht kerncentrales werden onmiddellijk gesloten; de rest volgt tegen 2022. Een vijfde van de Duitse elektriciteitsvoorziening werd zo afgesloten. Merkel kondigde dan de grote ‘Energiewende’ aan. Het land zou tegen 2035 ruim 50% van zijn energie uit wind, zonnepanelen, biomassa en andere hernieuwbare bronnen halen; tegen 2050 zelfs 80%.
Ze ging er van uit dat het land de vruchten van de “first-mover” in hernieuwbare energie zou plukken, wat op termijn tot voordelen zou leiden. Maar dat was buiten de Chinezen gerekend, die de technologie kopiëerden en dankzij goedkope arbeid en een ondergewaardeerde yuan Duitsland overspoelden met goedkope alternatieven.
Gevolg: de Duitse zonnepanelenindustrie werd vernietigd. Grote bedrijven als QCells, Conergy, Solon en Solarworld gingen failliet of vroegen bescherming tegen schuldeisers aan. 8 van ‘s werelds grootste zonnepanelenbedrijven zijn Chinees, de Duitsers zagen 100 miljard euro in rook opgaan.
Merkels grote energieplan ligt ondertussen op apegapen; de CO2-uitstoot was in 2012 zelfs 1,6% hoger dan een jaar eerder omdat het land beroep moet doen op kolen om het gebrek aan energie uit windmolens te compenseren.
Duitse belastingbetalers zijn de pineut. Zij moesten ook dit jaar een energiebelasting betalen die 47% hoger lag dan een jaar geleden. Op die manier werden de ‘groene elektriciteitsbedrijven’ gesponsord, die zelf van belastingen zijn vrijgesteld.
Tot nog toe is het onderwerp schaliegas in de meeste Europese staten op weinig enthousiasme onthaald - hoog tijd nu voor 'een energieommekeer', schreef het magazine Finanz und Wirtschaft in maart nog.
Dat Europa zijn lessen niet geleerd heeft mag blijken uit een 2011 door het Baker Institute van de Amerikaanse Rice University gepubliceerd rapport. Daarin stond te lezen:
De afhankelijkheid van Russisch gas maakte het voor bepaalde Europese leiders moeilijk om krachtdadig te protesteren tegen de invasie van Rusland in Georgië in 2008. Een meer energie-onafhankelijk Europa zal beter gepositioneerd zijn om zich achter de Verenigde Staten te scharen in internationale kwesties die niet de volledige steun hebben van Rusland. Toch zal een grootschalig commerciële exploitatie van schaliegas ertoe leiden dat Rusland zijn energiemacht veel minder als een wapen zal kunnen gebruiken. Bovendien zou ook de politieke invloed van Rusland in Europa worden uitgehold."
Toen al werd opgemerkt dat de commerciële exploitatie van schaliegas in Europa wellicht zou worden afgeremd door grondbezit en ecologische bezwaren.
www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten