De Duitse bondskanselier Angela Merkel verbaasde vorige week vriend en vijand toen ze na afloop van de Europese verkiezingen stelde dat Jean-Claude Juncker, de topkandidaat van de christen-democratische fractie in het Europees Parlement (waartoe ook Merkels eigen CDU behoort en die de verkiezingen won met 213 zetels op 751), de job van voorzitter van de Europese Commissie niet automatisch toegewezen zou krijgen. Merkel vindt dat ‘een breder gamma’ van kandidaten in beschouwing moet worden genomen, omdat de christen-democratische fractie geen absolute meerderheid had behaald.
Ondertussen komt steeds meer kritiek op Merkels rol in de toewijzing van de topjob. De Duitse socialisten roepen Merkel op om Jean-Claude Juncker niet zomaar te laten vallen. De algemeen secretaris van de SPD, Yasmin Fahimi, vraagt Merkel om zich niet achter David Cameron te verstoppen, maar haar eigen kandidaat te verdedigen of anders toe te geven dat ze liever ‘de achter-gesloten-deuren-spelletjes van de Raad van Europa’ verder zet. ‘De conservatieven doen alsof er nooit verkiezingen hebben plaats gevonden en ze geen ‘spitzenkandidaat’ hadden benoemd,’ aldus Fahimi.
In de Frankfurter Allgemeine zegt Duits filosoof en socioloog Jurgen Habermas dat Merkel de Europese democratie ondermijnt:
“Angela Merkel heeft zich maandenlang tegen de benoeming van ‘spitzenkandidaten’ verzet, want deze benoemingen hebben iets in gang gezet waar ze altijd bang voor is geweest: een beweging voor meer democratie op EU-niveau. Het afstandelijke institutonele Europa moet nu afrekenen met wat de burger echt wil. Het Europees Parlement moet zich voor het eerst legitimiseren vooral omdat het wordt bedreigd door de vele anti-Europese krachten in het Europese halfrond. Ik zie de reactie van de Raad van Europa dan ook als een symptoom van onzekerheid.’
Ook de Oostenrijkse krant Kurier vraagt om ‘een eind te maken aan de Europese carroussel van het toewijzen van postjes’.
‘Het Europese akkoord - en boven al de Frans-Duitse samenwerking - kon enkel worden gerealiseerd als een project van de elite. Nu is het tijd om het vaak aangehaalde ‘Europa van de burger’ te realiseren. Dit kan niet door de verkiezingen te vervalsen. De christen-democraat Jean-Claude Juncker heeft de verkiezing gewonnen. Sociaale-democraten zoals president Hollande of de Oostenrijkse kanselier Faymann hebben dat met een zin voor democratische waardigheid toegegeven. Enkel de verliezers van de verkiezingen zoals de steeds besluiteloze Britse premier Cameron of Angela Merkel - die bevreesd is voor de sterk Europagezinde Juncker -, kunnen zijn overwinning niet aanvaarden. Maar Merkels primitieve machtsspelletjes ondermijnen de Europese eenheid.’
Bron : Express.be
www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten