Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft met 7 stemmen tegen 1 een eerder vonnis van een rechtbank in New York bevestigd. Rechter Thomas Griesa oordeelde eind augustus 2013 na 11 jaar juridisch getouwtrek dat Argentinië 1,3 miljard dollar moet terugbetalen aan de Amerikaanse investeringsmaatschappijen Elliott Management Corp’s NML Capital Ltd en Aurelius Capital Management. Het gros van die schulden dateert uit de periode voor 2001, toen Argentinië een eerste maal failliet ging. Beide bedrijven weigerden toenhet herstructureringsplan van Argentinië te aanvaarden. Een tweede Argentijns failliet lijkt nu onafwendbaar.
Zo liet ze per decreet een wisselkoers vaststellen die maar half zo hoog is als wat dollars op de zwarte markt opbrengen. Bedoeling was om de kapitaalvlucht uit het land te verhinderen. Maar dat pakte verkeerd uit. In april 2012 kondigde Kirchner tot ieders verbazing de nationalisering van YPF aan, een oliemaatschappij die eigendom is van het Spaanse Repsol. Als gevolg daarvan zakten buitenlandse investeringen in het land naar het nulpunt. Om het land draaiende te houden moet Kirchner steeds meer beroep doen op belastingsgeld.De Argentijnse economie zit volledig in het slop. Nadat president Cristina Kirchner in 2011 met een nooit geziene 54% van de stemmen een tweede ambtstermijn in de wacht sleepte, interpreteerde ze dit als een carte blanche voor een hernieuwd economisch beleid, maar spijtig genoeg deed ze zowat alles verkeerd.
De Argentijnse overheid publiceert ook al jarenlang valse cijfers over de inflatie. Sinds 2007 ligt de officiele inflatie in het Zuid-Amerikaanse land tussen de 5% en 11% per jaar. Economen en regionale bureaus menen echter dat de inflatie minstens dubbel zo hoog ligt.
De problemen in Argeninië zijn het gevolg van ‘onophoudelijk politiek mismanagment’. Het land kampt al jaren met massale inflatie, verstoorde relaties met de globale markten en weigert al jaren elke IMF-evaluatie. Zonder grote hervormingen lijkt het op zware problemen af te stevenen.
Omdat het land vanwege zijn faillissement in 2001 nog steeds geen geld kan ophalen op de internationale markten, lijkt de situatie stilaan uitzichtloos.
Het land had al gewaarschuwd dat een voor Argentinië negatieve uitspraak door het Amerikaanse Hooggerechtshof ‘een nieuwe economische catastrofe zou veroorzaken, met indringende gevolgen voor miljoenen gewone Argentijnen.’ Het land heeft nu tot eind juni omeen regeling te treffen met zijn schuldeisers.
De Argentijnse beursindex Merval klapte na de uitspraak van het Hooggerechtshof in elkaar.
Bron : www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten