De wereld moet nu handelen om een nieuwe vastgoedcrisis te voorkomen. Dat zegt het Internationaal Munt Fonds (IMF) aan de hand van een woensdag gepubliceerd rapport waaruit blijkt dat huizenprijzen in vele landen in verhouding tot inkomens en huurprijzen boven hun historische gemiddelden noteren.
Min Zhu, de vice managing director van het IMF verwees daarbij expliciet naar een reeks landen, waaronder het onze.Volgens het IMF is de voortdurende stijging een echte dreiging voor de wereldeconomie en doen overheden te weinig om de stijging onder controle te houden.
Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor in Australië, België, Canada, Noorwegen en Zweden.’
De oorzaak is niet ver te zoeken. Centrale bankiers hebben zowat overal ter wereld de economie overspoeld met goedkoop geld. ‘Dat heeft de huizenprijzen doen stijgen tot verontrustende niveaus, van Hong Kong tot Israël,’ aldus Min Zhu.
In Canada bijvoorbeeld noteert vastgoed 33% boven het langetermijngemiddelde in verhouding tot het inkomen. Vergeleken met de huurprijs stijgt dit zelfs tot 87%. In het VK gaat het om respectievelijk 27 en 33%. In België liggen de prijzen nu bijna 50% boven het langetermijngemiddelde. (grafiek 1)
Uit de berekeningen blijkt dat vastgoed globaal vandaag 3,1% duurder is dan een jaar geleden (grafiek 2), met pieken in opkomende economieën als de Filippijnen (+ 10%), China (+ 9%) en Brazilië (+ 7%). Aan de andere kant van het spectrum noteren de Zuid-Europese landen met dalingen van 7% in Griekenland, 6,6% in Italië en 5% in Spanje.
Het IMF werkt aan een reeks maatregelen die landen moet toelaten de stijgingen te beperken. Het denkt daarbij aan het beperken van de leningen met betrekking tot de waarde van het aangekochte vastgoed; hogere kapitaalratio’s voor banken die makkelijke leningen verstrekken en extra belastingen op aankopen van vastgoed door buitenlandse speculanten.
‘s Werelds goedkoopste markt is Japan, waar de prijzen 41% onder het langtermijngemiddelde noteren. Ook in Duitsland en Estland (beide -10%) zijn koopjes te doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten