Europa staat voor een tijdperk van trage groei en lage inflatie. Tot die conclusie komt Wolfgang Münchau, financieel expert van de Financial Times, op basis van de analyse van de Amerikaanse schuldenberg door Atif Mian en Amir Sufi in ‘House of Debt’.
Volgens Mian en Sufi bevindt Amerika zich in een ‘balance sheet recession’. In een dergelijke situatie – de term komt van Richard Koo en was oorspronkelijk van toepassing op de Japanse economie twintig jaar geleden – zijn gezinnen en bedrijven er hoofdzakelijk op uit om hun schuldenlast te verlagen, wat het monetair beleid ondoeltreffend maakt.
Volgens Münchau is de hypothese van de balance sheet recession echter nog meer op Europa dan op de V.S. toepasbaar.
In Amerika blijft de economische groei slabakken hoewel de grote schoonmaak in de bankensector al jaren achter de rug is. In Europa is het echter nog wachten geblazen tot het vierde kwartaal van dit jaar tot de resultaten bekend zijn van de stresstesten, die hopelijk voor de eerste keer een enigszins betrouwbare evaluatie van de Europese banken zullen geven.
Europa is dan ook amper begonnen met schulden af te bouwen – vooral wanneer ook de schuld van de privésector in rekening wordt genomen. Volgens een analyse van Moritz Kraemer van Standard & Poor’s (PDF) kan het nog jaren of misschien zelfs nog decennia duren vooraleer het proces van deleveraging af is – en zijn Spanje en Ierland de enige landen waar het überhaupt begonnen is.
De hele situatie wordt nog bemoeilijkt door de historisch lage en dalende inflatie in de eurozone. Dit doet de reële waarde van de toekomstige schuldenberg vergroten en maak het des te pijnlijker om het prijspeil te reduceren, wat nodig is om de concurrentiekracht te vergroten.
Vooral na 2016, wanneer het fiscaal kader in werking treedt en er fiscaal geconsolideerd zal moeten worden, zal de nieuwe economische realiteit van Europa volgens Münchau klaar en duidelijk worden. De schuldafbouw zal dan versnellen en begrotingstekorten zullen verder slinken. Dat zal de gevolgen ervan nog veel brutaler maken dan die van de Japanse post-crisis aanpassing 20 jaar geleden.
Münchau besluit dat het huidige optimisme op de financiële markten misplaatst is. Het meest waarschijnlijke toekomstscenario voor Europa is volgens hem een lange periode van trage groei, lage inflatie, oplopende risico’s op insolventie en ernstige politieke (en sociale) wanorde.
Bron : www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten