Anti-Fascistisch Front / Verzet
Blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF)
01-08-14
HET DRANKPROBLEEM BIJ DE KVHV’ERS
Na het KVHV-Antwerpen heeft nu ook het KVHV-Gent zich uitgesproken over een mogelijke verhoging van het inschrijvingsgeld voor universiteitsstudenten. Het werd een merkwaardig standpunt (foto: KVHV-Gent op de verkiezingsavond van 25 mei).
Vooreerst verzet hoofdredacteur van het KVHV-Gent Marnik Willems zich tegen het idee dat iedereen hoger onderwijs zou moeten kunnen volgen “dat blijkbaar in de gedachten van velen inmiddels een essentieel recht van de mens geworden is”, te danken aan “mei ‘68”. Ietwat voortvarend schrijft Marnik Willems: “De democratisering van het onderwijs heeft de wereld gered en heeft de kloof tussen arm en rijk doen verdwijnen, of niet misschien?” Zo ontstond een probleem: “Blijkt nu echter, in het land van de realiteit en de ratio, dat er niet genoeg plaats is om iedereen op universitair niveau te laten werken.” Meteen ontstaat een tweede probleem: “De diploma-inflatie is reeds een realiteit.” En een derde probleem als teveel mensen een universitair diploma behalen: “Wanneer de massa de elite is, en daardoor het niveau van deze elite tot matigheid verzakt, dan zakt de koers van de samenleving uiteraard mee.”
Het KVHV-Gent is het met de collega’s in Antwerpen eens dat het hoger onderwijs beter slechts weggelegd is voor een beperkte groep studenten, maar anders dan de Antwerpenaren vinden de Gentenaren dat het inschrijvingsgeld niet moet verhoogd worden. “Het is uiteraard ongehoord dat de directe bijdrage door de persoon die het nut van deze opleiding zal genieten, verhoogd zou worden. Vooral gezien het gaat om het ongelooflijk steile bedrag van mogelijks wel 1.500 euro.” Al is een bedrag van 1.500 euro niet onoverkomelijk. “Zelfs met een lichte weekendjob zou een student zelf uit de kosten moeten kunnen raken. Daarenboven is het geld dat door menig student uitgegeven wordt aan drank en allerhande drugs een perfect voorbeeld van een gebrek aan verantwoordelijkheid. Iemand die niet in staat is om het inschrijvingsgeld van 1.500 euro bijeen te krijgen op een jaar tijd demonstreert niet de nodige attitude of werkethiek die men zou verwachten van iemand die wenst deel uit te maken van een intellectuele elite.”
Om niet helemaal voor elitair en asociaal uitgescholden te worden, schrijft Marnik Willems verder: “Eenieder heeft de kans, en zou de kans moeten hebben, om van hoger onderwijs te genieten, dat staat als een paal boven water. Maar dit kan en mag echter niet betekenen dat eenieder daarom ook recht heeft op een diploma, of een zorgeloze rit om de onproductieve jeugd wat te verlengen zonder enig nut in het vooruitzicht.” Eerst klagen dat teveel mensen aan de universiteit studeren én een diploma behalen, en dan toch zeggen dat iedereen de kans zou moeten hebben om hogere studies te volgen. Mikt KVHV’er Marnik Willems met die enerzijds, anderzijds op een carrière bij de CD&V? En telt zijn uithaal naar de studenten hoger onderwijs ook voor rechtse studenten die door hun activiteiten er niet in slagen om hun hogere studies binnen het strikt noodzakelijk aantal jaren af te ronden? Wat zou Vlaams Belang Jongeren-voorzitter en kersvers Vlaams parlementslid Tom Van Grieken daar over denken? Wegens NSV- en andere activiteiten langer student dan nodig.
Tot slot doet Marnik Willems een paar suggesties om het bedrag dat de Vlaamse regering minder wil geven aan de universiteiten en hogescholen te compenseren. “De twee kerntaken van een universiteit zijn onderwijs en onderzoek. Vlaanderen kent echter ook een bruisend studentenleven dat met graagte subsidies ontvangt. Als men de inschrijvingsgelden niet wil verhogen, waarom knipt men dan niet in die subsidies?” De opening van een faculteitscafé “met drank zwaar onder de gangbare prijzen”, de Student Kick-Off en de universiteitsrestaurants met “spotgoedkope maaltijden, broodjes en snacks” kunnen voor het KVHV-Gent voor de bijl. Als alternatief voor de universiteitsrestaurants kan “bijvoorbeeld gekozen worden voor een bonnen- of kortingsysteem, waarmee de hongerige student terecht kan in de lokale horeca en voedingswinkeltjes.” “Als het hoger onderwijs, net als de overheid zelf, zich terug richt op haar twee kerntaken, hoeft er van een verhoging van inschrijvingskosten zelfs niet per se sprake te zijn.”
Het drankprobleem dat het KVHV-Gent aanhaalt, is anders wel interessant. Volgens het KVHV-Gent “is het geld dat door menig student uitgegeven wordt aan drank en allerhande drugs een perfect voorbeeld van een gebrek aan verantwoordelijkheid”, en een paar paragrafen later klaagt men over “drank (die) zwaar onder de gangbare prijzen” verkocht wordt. In ons artikel over de uitspraken van Wouter Jambon vorige maandag legden we een link naar de pagina waarop het KVHV-Antwerpen zelf haar praesidium voorstelt. Voor wie de link niet heeft aangeklikt – en we weten uit ervaring dat veel lezers niet noodzakelijk de linken aanklikken die we hier ter staving leggen – wat schrijft het KVHV-Antwerpen zelf over Wouter ‘Murk’ Jambon? “Murk kennen we als iemand die graag – en vooral veel – drinkt en ondertussen ook veel anderen heeft leren drinken, al was het maar van miserie of van dorst.” Vermits het niet altijd zo warm en dorstig weer is als de jongste dagen, zal het vooral uit miserie zijn dat men bij het KVHV drinkt. Dat begrijpen we.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten