gasboete ??? iedereen gelijk voor de wet ??
Een intussen al twee jaar oude traditie op deze blog: de citaten op vrijdag.
“Het is goed dat werklozen beter worden geactiveerd, maar de kans bestaat dat bedrijven (en gemeentebesturen, nvdr.) jobs zullen schrappen omdat ze kunnen rekenen op mensen die bij hen gratis een gemeenschapsdienst komen doen.” Monica De Coninck vindt het dan ook een beter idee dan gemeenschapsdienst voor werklozen om verplicht een minimum aantal jobs voor sociale tewerkstelling te voorzien, zowel in de publieke als in de private sector. “Dat bevordert de integratie van zwakkeren op de arbeidsmarkt.” (Gazet van Antwerpen, 22 augustus 2014)
“Als de regering dienstverlening plots zo belangrijk vindt, waarom wordt er dan op bespaard?” De regeringsonderhandelaars willen een minimumdienstverlening bij treinstakingen, maar is het lot van de reizigers hun eerste bekommernis? (De Linkse Socialist, 22 augustus 2014)
“Van het juk van de kerk zijn we inderdaad min of meer verlost. Maar onze ideeën en gedachten worden vandaag nog altijd gecontroleerd, alleen op een veel gesofisticeerdere manier. In theorie mogen we zeggen wat we willen. Alleen wordt het publieke discours in de praktijk gecontroleerd door de pers, de politici en een paar andere machtige instellingen. Zij zetten de agenda, zij bepalen welke ideeën ingang vinden en welke niet?” Ken Loach naar aanleiding van zijn jongste film Jimmy’s Hall. (De Standaard, 23 augustus 2014)
“Nationalisme wordt vaak een zwakke ideologie genoemd, omdat het de grote thema’s als rijkdom en herverdeling vermijdt en omdat het geen antwoord biedt op ethische vraagstukken. Bijgevolg kent het zowel linkse als rechtse varianten. Veel hangt van de omstandigheden af, en waartegen het zich afzet. Toen een Baskisch en Catalaans nationalisme onstond als reactie op generaal Franco in Spanje, vormden vakbondsmensen en antifascisten de natuurlijke instroom. België daarentegen was bij aanvang één van de meest liberale, burgerlijke democratieën in Europa. En dus vormde het conservatisme een tegenkracht. Het Vlaams-nationalisme haakte zijn karretje aan die wagon.” En met de rechtse regering-in-de-maak is het nog niet gedaan. Bruno De Wever denkt dat zijn broer mooi in de luwte van het Antwerps stadhuis zijn volgende slag voorbereidt. Om “wie weet, binnen vijf jaar binnengehaald worden als the grand old man die het quasi onafhankelijk Vlaanderen mag leiden.” (De Standaard, 23 augustus 2014)
“Dat je teleurgesteld bent in Antwerpen begrijp ik, dat je naar Limburg verhuist dat probeer ik ook nog te begrijpen, maar ik had liever jouw doctoraat (over stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening, nvdr.) gelezen dan straks jouw lezing te moeten bijwonen bij Luc Luwel, ingeleid door graaf Buyse, in het hoofdkwartier van VOKA-Antwerpen over de het nieuwe managementmodel bij Genk en hoe dat in Antwerpen te implementeren.” Dorian van der Brempt is teleurgesteld over de carrièreswitch van Patrick Janssens. (Facebook, 26 augustus 2014)
“'Ja, maar er moet bespaard worden,' denken de Vlamingen die massaal rechts stemmen (N-VA, CD&V en Open VLD kregen bijna 70% van de stemmen bij verkiezingen op 14 juni). Laten we meegaan in deze redenering. Indien er miljarden moet bespaard worden, waarom dan veertig F16 straaljagers gaan aankopen, kostprijs rond de vijf miljard euro, zonder de exploitatiekosten er bij te rekenen, ook goed voor tientallen miljoenen? Ik ben benieuwd hoe de aanhangers van 'we moeten besparen' dit gaan goedpraten? Ook benieuwd naar de reacties van de belastingbetalers die harder en langer moeten werken, terwijl hun belastingen niet aan essentiële diensten voor hen en hun kinderen besteed zullen worden, maar aan oorlogsmachines.” Bleri Llhesi vraagt zich af hoelang de burgers de voorgestelde plannen blijven slikken. (Knack online, 26 augustus 2014)
“Terwijl de ondernemers 56 vermeldingen verdienen in het Vlaams regeerakkoord is dat voor werknemers maar 16 keer het geval. Niet zelden gaat het dan om probleemsituaties: werknemers moeten geheroriënteerd worden, de mentaliteit moet gewijzigd, competenties bijgespijkerd en omgeturnd.” De nieuwe Vlaamse regering ziet de ondernemers als bron van welvaart, werknemers als bron van problemen. (deredactie.be, 27 augustus 2014)
“Voor de politie geldt dan toch ook nog dat zij (…) over een monopolie beschikt dat de burger niet heeft: het gebruik van dwang en geweld. Dat daarop nauwlettend wordt toegezien door de autoriteiten, justitie, de media en de burger lijkt mij niet alleen noodzakelijk maar ook broodnodig. We hebben een degelijke slagkrachtige politie en justitie nodig. Maar 'doorslaan' kan niet geaccepteerd worden. Daarom is voor mij de keuze snel gemaakt. Ja, politie zal er moeten mee leren leven dat de burger haar optreden controleert. En dat kan ook het opnemen, filmen en ook verspreiden van informatie inhouden. Dat dit dan vervelend kan zijn en irritatie kan opwekken weze dan zo maar. Van elke macht, ook van politie, kan en moet verantwoording voor haar doen en laten afgelegd worden. Snoer die wakkere burger dus de mond niet. Pak zijn camera niet af.” Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, gaat niet mee met het idee dat de politie (foto) bij de uitoefening van haar taken niet gefilmd zou mogen worden. (Knack online, 27 augustus 2014)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten