We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 19 maart 2018

VOETJES OP DE GROND OVER DE ‘PLAASMOORDE’


VOETJES OP DE GROND OVER DE ‘PLAASMOORDE’
In Antwerpen en Gent, en mogelijk nog andere steden, hebben leden van de Nationalistische StudentenVereniging (NSV!) op meerdere plaatsen met witte verf de contouren van een dodelijk slachtoffer op de grond geschilderd, met daarbij de slogan ‘Stop de plaasmoorde’. Met ‘plaasmoorde’ worden de aanvallen, berovingen en moorden op boerderijen in Zuid-Afrika bedoeld, waarbij de slachtoffers veelal blanken zijn. Moorden die te veroordelen zijn, zoals echter ook het politiek profijt dat men er uit wil halen.
Gerolf Annemans twitterde enthousiast bij het zien van het schilderwerk over de ‘plaasmoorde’: “Plaasmoorde on the agenda. This morning at the entrance of the cathedral in my hometown Antwerp”. Het is overigens niet alleen daar geschilderd: ook aan de ingang van de metro op de Groenplaats (foto 1) en op de Grote Markt (foto 2) vinden we dezelfde macabre boodschap. Mocht 'Links' op diezelfde plaatsen de verfborstel gehanteerd hebben, Annemans zou geklaagd hebben over vandalisme en burgemeester De Wever gevraagd hebben of de camerabeelden al bekeken zijn om de dader(s) te identificeren.
Voorbije dinsdag organiseerde N-VA-parlementslid Peter Luykx in het Vlaams parlement een lezing over de ‘plaasmoorde’ (zie: https://www.n-va.be/…/grote-belangstelling-voor-plaasmoorde…), waar een weinig kritisch verslag op volgde in De Morgen en op de VRT-website. Volgende week donderdag organiseert de NSV! in Gent een ‘stille mars’ onder het motto “Stop de genocide tegen de blanke boeren” (foto 3). Omdat Blokbuster een tegenbetoging inricht (foto 4), wordt Blokbuster verweten “dus voor de genocide op de blanken aldaar” te zijn. Een bewering die van de pot is gerukt (zie de oproep van Blokbuster: https://blokbuster.be/?p=11395). Zoals ook de selectieve verontwaardiging over de ‘plaasmoorde’ absurd is.
Jasper Rommel woont en werkt momenteel in Zuid-Afrika voor het met de socialistische beweging verbonden Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS). Jasper Rommel: “Concreet maken de Vlaamse partijen (N-VA en VB, nvdr.) zich bezorgd om de plaasmoorden, moorden op boerderijen waarbij de slachtoffers in de overgrote meerderheid rijke blanke boeren zijn. Voor alle duidelijkheid: die barbaarse praktijken komen voor in Zuid-Afrika. In 2016 werden 71 gevallen geregistreerd, in 2017 ging het om 65 slachtoffers. (…) Dat men zich daar binnen en buiten Zuid-Afrika zorgen over maakt, daar kan uiteraard niemand iets op tegen hebben. Integendeel.
Het is de framing die mij deed verslikken in mijn koffie. Ten eerste spreekt men over ‘enorme proporties’, ook al zijn er naar eigen zeggen ‘geen echt betrouwbare cijfers’. Laat mij er dan een paar geven. In 2016 waren er ruim 19 000 moorden in Zuid-Afrika. Dat zijn er ruim 50 per dag, waar overigens nog 52 moordpogingen bovenop komen. Het totale moordcijfer in dit land neemt inderdaad enorme proporties aan. (…) 71 van die moorden waren plaasmoorden, ofwel minder dan 0,4%. Over welke enorme proporties hebben we het hier? Overigens zijn niet alle 71 slachtoffers van plaasmoorden blank, de meest conservatieve cijfers spreken van 13,5% gekleurde of zwarte slachtoffers. Nog een cijfertje: tussen 1994 en 2012 waren 1,8% van de moordslachtoffers blank, terwijl ze zo’n 8,85% van de bevolking uitmaken. Dat betekent dat van alle bevolkingsgroepen, blanken het minst kans lopen om vermoord te worden.
Dat men de woorden ‘omgekeerde apartheid’ ook maar in de mond durft nemen, is in het beste geval bedroevende onwetendheid en in het slechtste geval plat racisme. We spreken hier over een van de meest ongelijke landen ter wereld waar tien procent van de bevolking meer dan negentig procent van de rijkdom bezit en tachtig procent van de bevolking quasi niets bezit. En guess what, die tien procent kleurt blank, de tachtig procent zwart. 55,5% van de Zuid-Afrikanen leeft in armoede, een op zeven heeft zelfs moeite om eten te kopen. Ik geef je het raden welke kleur die mensen hebben.
Nog los van de cijfers, iedereen die ooit maar een dag in Johannesburg, Pretoria of Kaapstad vertoeft, kan met eigen ogen vaststellen hoe de schrijnende ongelijkheid hier diep gekleurd is. En om terug te keren naar de plase: als er ergens nog apartheidspraktijken bestaan in Zuid-Afrika is het wel op de boerderijen in de West-Kaap. Waar zwarte arbeiders lange arbeidsdagen maken voor een hongerloon, zonder bescherming tegen pesticiden, zonder uitbetaling van overuren. Wel met mensonwaardige huisvesting, vuil drinkwater en een ontslag dat boven je hoofd hangt als je zwanger wordt. Waar geschoolde blanke arbeiders tot dubbel zoveel betaald worden voor hetzelfde werk als hun zwarte collega’s die geen toegang kregen tot scholing.”
Lees hier de volledige reactie van Jasper Rommel: https://fos.ngo/nieuws/over-omgekeerde-apartheid/, en veroordeel elke vorm van geweld. Niet alleen op de blanken. Maar op blanken, kleurlingen en zwarten, én in de machtsstructuren.

Bron: Antifa Antwerpen / Ed Steffens 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten