We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 7 mei 2018

intal Bruxelles Palestine:OMAR BARGHOUTI: "ER IS GEEN RECHTVAARDIGHEID VOOR PALESTIJNSE GEVANGENEN"


OMAR BARGHOUTI: "ER IS GEEN RECHTVAARDIGHEID VOOR PALESTIJNSE GEVANGENEN"


#BDS #MANIFIESTA


Foto: intal

Op 27 februari was Omar Barghouti, uitgenodigd door Comac en intal, in Leuven om een ​​lezing te houden over de kwestie van politieke gevangenen in Palestina. Omar is Palestijns, een mensenrechtenactivist en mede-oprichter van de internationale BDS-beweging (Boycott, Desinvestering, Sancties). In 2017 ontving hij de Gandhi Peace Award. Omar is een van onze headliners voor Manifesta dit jaar.

Wat zijn de doelen en eisen van BDS in de Palestijnse samenleving?

Omar Barghouti . Deze beweging maakt deel uit van de al lang bestaande Palestijnse traditie van geweldloos verzet. Het is grotendeels geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsbeweging, maar ook door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. We roepen op tot lobbyen, geweldloos, op het Israëlische regime, evenals instellingen en bedrijven die kunnen bijdragen tot de erkenning van de rechten van het Palestijnse volk door Israël worden veroordeeld. We streven naar vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor Palestijnen. Wij eisen dan ook een academische, economische en culturele boycot van de bezetting en apartheid te beëindigen, maar ook om vluchtelingen te garanderen het recht om terug te keren naar hun huizen, zoals bepaald door het internationaal recht.

Hoe moet de Palestijnse kwestie ons in België aangaan?

Omar Barghouti . Als belastingbetalers van een democratische staat bent u medeverantwoordelijk voor de acties van de autoriteiten van uw land. Via onder meer de wapenhandel en handelsbetrekkingen met de koloniën is de Belgische staat medeplichtig aan de mensenrechtenschendingen door Israël in Palestina. Elk jaar koopt de Europese Unie 300 miljoen euro aan producten die zijn vervaardigd in Israëlische nederzettingen. Als burgers kun je druk uitoefenen op autoriteiten, instellingen en universiteiten om een ​​einde te maken aan deze daden van medeplichtigheid.

De situatie wordt vaak beschouwd als een conflict tussen religieuze groepen. Wat denk je?

Omar Barghouti . Dit is een gevecht tussen kolonisten en gekolonialiseerd. Elk kamp vertrouwt op verschillende uiteenlopende allianties. De vooruitstrevende joden in Australië ondersteunen bijvoorbeeld onze strijd tegen kolonisatie, waaruit blijkt dat we dit conflict niet in etnische of religieuze termen moeten beschouwen. Onze actie is anti-racistisch en anticolonialistisch. We verwerpen alle vormen van racisme, inclusief antisemitisme.

De KU Leuven heeft onlangs aangekondigd dat zij, als gevolg van de groeiende protesten, heeft besloten haar samenwerking met het Israëlische leger te beëindigen als onderdeel van het onderzoeksproject LAW-trein ...

Omar Barghouti . De Palestijnse Nationale BDS-commissie is tevreden met het einde van deze samenwerking. Dit laat zien hoe goed georganiseerd en duurzaam een ​​campagne kan zijn. We willen de studenten, docenten en alle betrokkenen bij deze campagne bedanken en feliciteren. Maar dat is niet genoeg, helaas. We roepen universiteiten overal ter wereld op om niet langer medeplichtig te zijn aan de mensenrechtenschendingen door Israël. En deelnemen aan onderzoeksprojecten die Israël ertoe brengen om misdaden tegen Palestijnen te plegen en te rechtvaardigen, is een manier om medeplichtige te worden.

Ahed Tamimi, een 17-jarig Palestijns meisje, is onlangs overgesproken nadat hij was gearresteerd omdat hij een Israëlische soldaat had geslagen. Hoe positioneer je jezelf in relatie tot zijn act?

Omar Barghouti . Het is belangrijk om dit incident in de juiste context te plaatsen. Inwoners van het dorp Ahed Tamimi demonstreren wekelijks om te protesteren tegen de illegale Israëlische nederzetting die de belangrijkste bron van lokaal water heeft overgenomen. Zijn ouders en ooms zaten gevangen. Een van zijn ooms werd door het Israëlische leger doodgeschoten. Zijn vijftienjarige neef, Mohammed Tamimi, kreeg een uur voor de klap een rubberen kogel in zijn hoofd. Op het moment van de gebeurtenissen was Ahed Tamimi zestien. Het is een jong meisje dat zich met haar blote handen verzet tegen een zwaar bewapend bezettingsleger.

Zal iemand zoals haar profiteren van een eerlijk proces?

Omar Barghouti . In de bezette gebieden zijn twee verschillende rechtsstelsels werkzaam. Je hebt aan de ene kant de kolonisten en aan de andere kant de Palestijnen die worden beoordeeld door militaire rechtbanken. Volgens Amnesty International, Human Rights Watch en B'Tselem (een Israëlische mensenrechtenorganisatie), erkennen laatstgenoemden geen enkel recht op een Palestijnse mensenrechtenorganisatie. In een dergelijk systeem is 99% van de beschuldigden veroordeeld. Er is geen gerechtigheid voor Palestijnen die gevangen zitten in Isrelische gevangenissen, waaronder honderden kinderen.

Donald Trump heeft net Jeruzalem als hoofdstad van de staat Israël erkend. Wat vindt u van deze beslissing?

Omar Barghouti . Ik denk dat door het blindelings steunen van de Israëlische regering, het Amerikaanse xenofobe recht het een niveau van straffeloosheid geeft dat nooit is bereikt. Donald Trump en de extreem-rechtse Israëlische regering willen de indruk wekken dat Amerikaanse uitspraken het internationale recht vervangen, alsof ze in de plaats kunnen komen van internationaal recht om te beslissen wat legaal is en wat niet. Maar terwijl Donald Trump beweert dat Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, verandert dat niets aan het feit dat noch het internationale recht noch enige andere staat in de wereld de soevereiniteit van Israël over het gebied van Jeruzalem erkent. In termen van internationaal recht is de bezetting van Oost-Jeruzalem illegaal, ondanks wat Donald Trump denkt.

Wat zijn de gevolgen van deze erkenning?

Omar Barghouti . We zien een toename van de Israëlische kolonisatie, vooral in bezet Oost-Jeruzalem. Etnische zuivering gaat ook door. We zien daarom dat straffeloosheid direct leidt tot een versterking van misdaden. Aan de andere kant valt het democratische masker van Israël terug. Als gevolg hiervan verliest de Israëlische regering de steun van Europese en Amerikaanse progressieven, maar ook Amerikaanse Joden. Ik reis vaak naar de Verenigde Staten en merk significante veranderingen op bij jonge Amerikaanse Joden. In 2014 bleek uit een peiling door pro-Israël lobby J Street dat 46% van de niet-orthodoxe joden onder de 40 jaar voorstander waren van een totale boycot van Israël. Het is ongehoord.
Blijven we in ManiFiesta? Vind hier meer informatie over intal op ManiFiesta . Het volledige programma is te vinden op www.manifiesta.be
Ook gepubliceerd in het tijdschrift Solidaire.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten