5. Duitsland gidsland? 'Energiewende' is een gigantisch falen
Het voorbije decennium hebben journalisten de Duitse transitie naar hernieuwbare energie - de zogenaamde ‘Energiewende’ - als een voorbeeld voor de wereld gepresenteerd.
Maar die Energiewende - het grootste politieke project sinds de Duitse hereniging - dreigt nu te falen, schrijft Der Spiegel.
Duitsers zijn trots op de Energiewende. “Veel Duitsers dachten dat ze de miljarden die ze aan hernieuwbare energie spenderen, snel zouden verzilveren. "Om dan eindelijk het gevoel te krijgen dat ze zich hebben omgevormd van de wereldvernietigers van de 20ste eeuw naar de wereldverlossers dan de 21ste."
Maar het project heeft gefaald. Veel van de elektriciteit die Duitsland nodig heeft komt nog altijd uit steenkoolcentrales. Ondanks dat het land tussen 2000 en 2025 ruim 520 miljard euro zal hebben uitgegeven aan windmolens en zonnepanelen, stoot het vandaag 9 keer meer CO2 uit dan kernenergiekampioen Frankrijk.
De overgang naar hernieuwbare energie is gedoemd omdat moderne mensen, hoe romantisch ze ook zijn, niet willen terugkeren naar het pre-moderne leven.
"De reden waarom hernieuwbare energie de moderne beschaving onvoldoende middelen biedt, is omdat ze nooit daarvoor bedoeld was. De vraag die blijft is waarom iemand ooit dacht dat dit wel kon?" schrijft Time Magazine's “Hero of the Environment” Michael Shellenberger.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten