SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 9 juli 2019

Update: nieuws en informatie van over de hele wereld - 9.07.2019

View in browser
De déjà vu van een historisch geheugenverlies - Vrouwenvoetbal: gelijk loon voor gelijk werk, maar die rekening kan nooit kloppen - Supermarkt: kassier maakt steeds vaker plaats voor camera
⏰Deze nieuwsbrief telt 1.163 woorden - leestijd: 4 ½ minuten

3 miljoen Europeanen vrezen voor hun job in de auto-industrie. Wat doet de politiek?

De Europese autosector vreest dat de overstap naar elektrische aandrijving tot een belangrijk verlies aan arbeidsplaatsen zal leiden. Tot nu toe heeft het beleid voor die problemen nog geen oplossing gevonden. De Europese autosector heeft drie miljoen mensen in dienst. Voor hen is de overgang naar de nieuwe technologie een bron van grote onrust. 

2. De Duitse economie sputtert

“Men voelt nog altijd de onzekerheden van moeilijke handelsbetrekkingen tussen China en de Verenigde Staten, de problemen in het Midden-Oosten, de aanhoudende vragen rond de brexit en de verslechtering van de Italiaanse economische situatie.”

3. Vrouwenvoetbal: gelijk loon voor gelijk werk, maar die rekening kan nooit kloppen

Was het evenement één langgerekte reclame voor het vrouwenvoetbal, dan zal het de geschiedenis ingaan als het WK waarin vooral de ongelijkheid in de salarissen van de vrouwen en de mannen aan bod kwam. Ook de Franse staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw, mengde zich in het debat. Amper en week geleden zei ze ‘dat het hoog tijd wordt dat de lonen van de vrouwen naar boven worden aangepast’.
4. De déjà vu van een historisch geheugenverlies
In de voorbije jaren heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd, maar ook in Europa, een toename vastgesteld van het aantal infecties en sterfgevallen die te wijten waren aan mazelen. We mogen daarvoor een toenemende groep ouders bedanken die weigert z’n kinderen te laten vaccineren. Omdat ze geloven in onzin.
Mazelen kunnen leiden tot een hersen- of longontsteking en je kan er wel degelijk aan dood gaan. In de VS werden enkel dit jaar al meer dan 1.000 gevallen geregistreerd. En dat voor een ziekte die, door vaccinatie, ook in de VS zo goed als verdwenen was.
In The Atlantic schrijft Peter Beinart “dat de terugkeer van deze ziekte een historisch geheugenverlies weerspiegelt, gekoppeld aan een stijgend wantrouwen in onze instellingen en een troeblerend gebrek aan aandacht voor het algemeen welzijn”.
“Geheugenverlies met betrekking tot vaccins maakt deel uit van een algemeen vergeten. Vroegere generaties [...] begrepen het gevaar van economisch nationalisme, omdat de gevolgen ervan een gans leven zichtbaar bleven. Toen Al Gore in 1993 met Ross Perot in debat ging over NAFTA, herinnerde hij de Texaanse zakenman aan de Smoot-Hawley Tariff Act uit 1930, die invoerheffingen implementeerde op 20.000 buitenlandse producten. Andere landen namen wraak en deden exact hetzelfde, waarna de Grote Depressie escaleerde en Hitler werd verkozen. Maar steeds minder mensen herinneren zich de laatste globale handelsoorlog. Op eenzelfde manier verbleken in de VS en Europa de herinneringen aan het nazisme, wat op zijn beurt opnieuw plaats maakt voor antisemitisme. 
Technologie wordt enkel beter, ook de wetenschap gaat vooruit. Maar het wegvallen van lessen die ooit vanzelfsprekend waren zou een pauze moeten inlassen in het denken van degenen die geloven dat de wereld enkel beter wordt.” 
Velen zeggen dat de dreiging wordt overdreven; degenen die nog in leven zijn en het aan den lijve hebben meegemaakt zeggen dat de signalen alom aanwezig zijn.

5. BMW: weerstand tegen verandering werd CEO fataal

BMW heeft het moeilijk: de reputatie voor innovatie die het merk jarenlang vergezelde en zijn imago versterkte, is de voorbije jaren verwaterd. Een vroege voorsprong die het, in de strijd om de elektrische wagen, had opgebouwd tegenover zijn twee belangrijkste concurrenten, is nu verdwenen. Andere inspanningen inzake mobiliteit (autodelen) en zelfrijdende wagens zijn grotendeels onopgemerkt gebleven.

6. Erdogan zet gouverneur Turkse centrale bank aan de deur

De Turkse economie maakt een moeilijke periode door. Erdogan wou de hulp van de centrale bank om voor die problemen een antwoord te vinden. Gouverneur Cetinkaya ging op de eisen van de president echter niet in. Dat kostte hem uiteindelijk zijn baan.
7. De Europese impotentie in Iran
Iran kondigde zondag aan "binnen enkele uren" te zullen starten met het verrijken van uranium tot een hoger percentage dan is toegestaan onder de voorwaarden van de nucleaire deal. De verrijking tot 5 procent zal worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie in een kernenergiecentrale in Bushehr, een stad aan de Perzische Golf. Voor het ontwikkelen van nucleaire wapens is 90 procent verrijkt materiaal nodig. Met de mogelijk hogere verrijking schendt Iran de voorwaarden van het nucleaire akkoord uit 2015. 
Iran dreigt al langer met het verhogen van de uraniumverrijking. Het land eist economische steun van de Europese ondertekenaars van het akkoord, om zo de Amerikaanse sancties te verlichten. Krijgt ze die steun niet dan zal de Islamitische Staat naar eigen zeggen ‘alle overeengekomen stappen overslaan om de laatste in werking te laten treden’ (zonder met zoveel woorden te zeggen dat het hier om de productie van een kernbom gaat).
Dat die steun er nog komt lijkt onwaarschijnlijk. Frankrijk en Iran willen voor 15 juli een diplomatieke oplossing vinden, maar de EU toont zich niet bij machte een belofte na te komen, die de handel met Iran mogelijk maakt, ondanks Amerikaanse sancties.
De reden? De extraterritorialiteit van het Amerikaans recht, die elk bedrijf - ongeacht zijn nationaliteit - met uitsluiting bedreigt indien het de door de VS opgelegde economische sancties tracht te omzeilen. 
Met andere woorden kunnen deze bedrijven in de toekomst niet langer handel drijven met de VS en/of riskeren ze mega-boetes. Ook nu is er geen enkel Europees bedrijf dat het risico heeft willen nemen van de Amerikaanse markt te worden verbannen.
Op internationaal vlak betekent dit in de praktijk dat er maar één soeverein land bestaat: de Verenigde Staten. De economische en militaire dominantie van de VS maakt dat niemand zijn beslissingen - hoe irrationeel ook - kan betwisten, maar dat iedereen ze moet respecteren. De EU toont zich opnieuw impotent en irrelevant.

8. Supermarkt: kassier maakt steeds vaker plaats voor camera

Tesco is van plan om zijn automatische winkel volgend jaar aan het publiek te presenteren. De Britse keten doet daarbij beroep op technologie van de Israëlische startup Trigo Vision. De technologie maakt gebruik van een netwerk van honderdvijftig camera’s. Zij moeten in staat zijn om driedimensionale beelden te maken van producten die uit de rekken worden genomen.”
Deel deze e-mail met een vriend
Deel
Kreeg je deze e-mail van een vriend?
Schrijf je hier in

9. Beter een papieren boek in de hand dan 10 digitale boeken op je e-reader

Digitale boeken, films en muziek zijn geen eigendom van de gebruiker. Hij heeft alleen een gebruikslicentie, die op elk mogelijk ogenblik kan worden ingetrokken. Dat maakt de beslissing van Microsoft Store om zijn activiteiten stop te zetten nog eens duidelijk. 
10. Video du Jour
Er komt eindelijk een einde aan het beeld van passagiers die door luchthavens rennen omdat ze dreigen hun vlucht te missen. Op de luchthaven Changi van Singapore is op de vierde verdieping, net voorbij de paspoortcontrole, een glijbaan geïnstalleerd die je direct tot bij je gate brengt.
    Express.be [NL]
    Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, Gent
    Belgium

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten