7. De Europese impotentie in Iran
Iran kondigde zondag aan "binnen enkele uren" te zullen starten met het verrijken van uranium tot een hoger percentage dan is toegestaan onder de voorwaarden van de nucleaire deal. De verrijking tot 5 procent zal worden gebruikt voor het opwekken van kernenergie in een kernenergiecentrale in Bushehr, een stad aan de Perzische Golf. Voor het ontwikkelen van nucleaire wapens is 90 procent verrijkt materiaal nodig. Met de mogelijk hogere verrijking schendt Iran de voorwaarden van het nucleaire akkoord uit 2015.
Iran dreigt al langer met het verhogen van de uraniumverrijking. Het land eist economische steun van de Europese ondertekenaars van het akkoord, om zo de Amerikaanse sancties te verlichten. Krijgt ze die steun niet dan zal de Islamitische Staat naar eigen zeggen ‘alle overeengekomen stappen overslaan om de laatste in werking te laten treden’ (zonder met zoveel woorden te zeggen dat het hier om de productie van een kernbom gaat).
Dat die steun er nog komt lijkt onwaarschijnlijk. Frankrijk en Iran willen voor 15 juli een diplomatieke oplossing vinden, maar de EU toont zich niet bij machte een belofte na te komen, die de handel met Iran mogelijk maakt, ondanks Amerikaanse sancties.
De reden? De extraterritorialiteit van het Amerikaans recht, die elk bedrijf - ongeacht zijn nationaliteit - met uitsluiting bedreigt indien het de door de VS opgelegde economische sancties tracht te omzeilen.
Met andere woorden kunnen deze bedrijven in de toekomst niet langer handel drijven met de VS en/of riskeren ze mega-boetes. Ook nu is er geen enkel Europees bedrijf dat het risico heeft willen nemen van de Amerikaanse markt te worden verbannen.
Op internationaal vlak betekent dit in de praktijk dat er maar één soeverein land bestaat: de Verenigde Staten. De economische en militaire dominantie van de VS maakt dat niemand zijn beslissingen - hoe irrationeel ook - kan betwisten, maar dat iedereen ze moet respecteren. De EU toont zich opnieuw impotent en irrelevant.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten