Van bij haar ontstaan worstelt België met haar “nationale kwestie”, die op verschillende wijze en op verschillende momenten tot uiting kwam. We kennen de culturele strijd van de Vlaamse beweging voor het recht op eigen taal en onderwijs. Vaak verbonden met sociale aspecten, tegen het misprijzen van de franstalige gezagsdragers of van de legerofficieren. We kennen ook een Waalse vorm van federale eisen, om zich af te zetten tegen de economische neergang die toegeschreven werd aan de Belgische holdings. Vandaag is de Belgische staat verregaand gefederaliseerd, maar ze slaagt er niet in om deze oude tegenstellingen te overstijgen.
De Vlamingen hebben hun culturele rechten al lang verworven. Toch blijven Vlaamse nationalisten ijveren voor verdere stappen, tot en met een splitsing van het land. Ze steunen daarbij op twee partijen, de conservatief-liberale N-VA en haar extreemrechtse concurrent Vlaams Belang. Op de achtergrond wordt dit nationalisme gevoed door VOKA, de koepel van de Vlaamse werkgevers, in een poging om een groter deel van de maatschappelijke rijkdom in Vlaanderen te houden.
De N-VA kiest resoluut voor de opbouw van een nationalistisch bewustzijn : de bevolking moet doordrongen worden van “eigen Vlaamse waarden en tradities”, via de school, de media, een zogenaamde “canon”, enz. Een zeer verengde en geconstrueerde “identiteit” moet met alle middelen ingang vinden.
Hoe zal dit ideologisch offensief in praktijk gebeuren? Wordt dit een “cultuuroorlog” tegen alles wat te progressief is? Of wordt dit weggelachen door een volwassen en geëmancipeerd publiek? Welke culturele en sociale actoren willen en kunnen weeerwerk bieden? En op welke manier wordt dat dan best aangepakt? Bij ieder akkefietje meteen “fascisten” roepen, is niet allen dom, het zal ook niet helpen. Krijgen we van de weerbots een opflakkering van Waals “regionalisme”? En is die hele stellingenoorlog tussen twee “naties” niet veelal een bliksemafleider om te beletten dat we ons samen verzetten tegen een rechts economisch beleid, tegen ongelijkheid en tegen armoede?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten