SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 2 december 2019

Daily Express - EXPRESS BY BUSINESS AM - 2.12.2019

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag! 
Magnette zet N-VA en CD&V buitenspel; Geens doet deur dicht voor paars-groen - Gezichtsherkenning: 'Chinese surveillancestandaarden worden globale norm' - Goedkope kwaliteitshardware uit China: waarom u (geen) chifi moet kopen
⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.693 woorden - leestijd: 5 minuten
1. Magnette zet N-VA en CD&V buitenspel; Geens doet deur dicht voor paars-groen
Een vrouw verlaat een filiaal van KfW in Duitsland
Wat gebeurt er precies?  Een woelig weekend leverde een tweede stevig lek in Het Laatste Nieuws en De Tijd op, na de nota, die begin vorige week lekte in La Libre. Paul Magnette (PS) vult zijn informateurschap wel zeer breed in. Hij bracht in alle discretie zes partijen samen, om een nieuwe nota te bespreken en af te tasten of deze zes, PS, SP.A, Groen, Ecolo, MR en Open Vld, samen een regeringsformatie kunnen starten. Hij heeft de facto N-VA maar ook CD&V buitenspel gezet.
Het effect van het lek: N-VA greep de kans aan om een boodschap te sturen naar de twee coalitiepartners in de Vlaamse regering: ‘Als men mij morgen zou vragen initiatief te nemen, zal ik dat zeker niet weigeren’, zo zei voorzitter Bart De Wever (N-VA). Meteen zet hij stevig het beeld ‘dat hij wél wil’, en dat hij gerust een formatiepoging wil ondernemen. Dat was meteen waar CD&V op zat te wachten: dat N-VA ten volle de kans krijgt om zelf te bewijzen dat ze een regering wil maken.
Het offensief van Geens: Daarop trok Koen Geens (CD&V), de federale onderhandelaar van de christendemocraten naar de studio’s van Radio 1.
  • Geens zette meteen Open Vld stevig onder druk: ‘Niet te begrijpen dat men meneer De Wever niet de kans geeft. Hij wou al informateur worden, samen met meneer Magnette. Maar Magnette wilde dat alleen doen.’
De grote vraag? Hoe verzoenbaar zijn de standpunten van PS en de liberalen? Heeft paars-groen een kans? En waarom is CD&V daarbij belangrijk? Lees meer
2. 10 redenen waarom het voorbije decennium het beste ooit was
  1. Niet minder dan 28% van alle rijkdom ooit op aarde gecreëerd (gemeten als bbp pro capita) kwam er in de voorbije 10 jaar. (Bron: Wereldbank)
  2. De extreme armoede halveerde van 18,2% tot 8,6%. Elke dag werden 158.000 mensen uit de armoede gehaald. (Wereldbank)
  3. De kindersterfte werd met een derde gereduceerd. Als gevolg daarvan werd dit jaar de dood van 2,1 miljoen kinderen voorkomen. (VN IGME)
  4. De levensverwachting steeg van 69,5 tot 72,6 jaar. Dat betekent dat de gemiddelde levensverwachting de voorbije 10 jaar elke dag met 8 uur toenam. (VN)
  5. Het aantal mensen dat in landen leeft waar holebi’s vervolgd worden daalde van 40% tot 27%. (ILGA)
  6. Het aantal landen waar vrouwen door de wet worden beschermd tegen gewelddadige partners steeg van 53% tot 78%. (Wereldbank)
  7. Het aantal mensen dat sterft als gevolg van milieuverontreiniging daalde met 19%. (Our World in Data)
  8. Ondanks de klimaatwijziging daalde het aantal doden door klimaatgerelateerde rampen met een derde tot 0,35 per 100.000 mensen. Dat is een daling met 95% sinds de jaren 1960. (Our World in Data)
  9. Vele rijke landen hebben ‘peak stuff’ bereikt. De consumptie van 66 van in totaal 72 grondstoffen, die door de US Geological Survey worden gemonitord, daalt. (McAfee, ‘More from Less’)
  10. Ondanks een aantal tegenslagen en een nostalgie voor ‘sterke’ leiders, daalde het aantal mensen dat in een ‘onvrij’ land leeft van 34% tot 26%. (Freedom House)
Al deze data zijn terug te vinden in het boek ‘Progress: Ten Reasons to Look Forward to the Future’ van de Zweedse schrijver en liberaal activist Johan Norberg.
3. Gezichtsherkenning: 'Chinese surveillancestandaarden worden globale norm'
Chinese techbedrijven bepalen mee de internationale regels over gezichtsherkenning en videobewaking. Dat schrijft The Financial Times op basis van gelekte documenten.
ZTE, een Chinese producent van telecombenodigdheden, Dahua Technology, een fabrikant van veiligheidscamera’s, en het Chinese staatsbedrijf China Telecom behoren tot de bedrijven die nieuwe internationale standaarden voorstellen bij de Internationale Telecom-Unie (ITU).
Het regelgevingsorgaan van de Verenigde Naties voor Telecom is met 193 lidstaten uitermate invloedrijk. Momenteel stelt de organisatie nieuwe internationale standaarden op voor gezichtsherkenning, video monitoring en city surveillance of stadsbewaking. 
Wie als onderneming kan meeschrijven aan internationale kwaliteitsnormen en regels heeft een voorsprong op de concurrentie. Ze kunnen namelijk regelgeving maken die past bij de specificaties van de eigen technologie. De afgelopen jaren hebben Chinese bedrijven hun invloed bij internationale regelgevingsorganen, zoals ITU en ISO, stelselmatig vergroot. Lees meer
4. Telex
  • E-commerce blijft de motor van BPost, dat in 2018 in het segment van pakjes en expreszendingen een stijging van 12,3% in omzet en van 15,9% in volume laat optekenen. Vorig jaar werden in ons land in totaal 222 miljoen pakjes via de post bezorgd. 20% van de Belgen koopt tenminste 1 keer per week iets op internet.
  • Europa heeft 291.000 oningevulde vacatures voor specialisten in cyberveiligheid, meer dan dubbel zoveel als de 142.000 een jaar geleden, blijkt uit een analyse van (ISC)2, de vakvereniging voor professionals in cyberveiligheid.
  • Ruim 43 jaar nadat vrouwen toestemming kregen om in het Belgische leger te dienen, blijven ze ondermaats vertegenwoordigd. Amper 2.241 of 8,7% van de Belgische militairen zijn vrouwen. Het gaat om 530 officieren, 827 onderofficieren en 839 vrijwilligsters. Ze zijn wel beter vertegenwoordigd bij de hogere kaders, want 13,9% van de officieren zijn vrouwen.
  • Voor elke 100 mensen in India zijn er in totaal 3 kredietkaarten. In de VS zijn er dat 320, in Hongkong 265, in Japan 214, in Zuid-Korea 193, in China 42, in Frankrijk 29 en in Duitsland 7.
5. Business AM | Meest gelezen
Europese havens zijn ideaal doelwit voor hackers
Japans hotel biedt kamers aan voor 1 dollar als u de webcam aanzet
6. Het Eupen-model: krijgt de burger eindelijk inspraak in de politiek?
Vanaf volgend jaar krijgen gewone, door loting aangewezen mensen de kans om naast de gekozen parlementsleden beleid te vormen, in de eerste permanente burgerraad ter wereld.
Zo gaat het in Oost-België werken: 
  • Een ‘vaste raad’ van 24 burgers [die inmiddels door loting samengesteld is] komt anderhalf jaar lang maandelijks bijeen. 
  • Die raad leidt de selectie van een burgerraad van tussen de 25 en 50 leden.
  • De raad kiest ook hun onderwerpen en levert informatiepakketten en getuige-deskundigen aan. 
Is het systeem eenmaal volwassen, dan wordt de raad aangevuld door enkele van de mensen die eerder hebben gediend in afzonderlijke raden, die in drie maanden tijd drie keer een weekend bijeenkomen om hun eigen specifieke agenda aan te pakken.
Ook de zes politieke partijen in de regio kunnen onderwerpen aandragen, net als trouwens elke gewone Oost-Belg, als die minimaal 100 handtekeningen weet te verzamelen. 
De rol van burgers in het kiezen van onderwerpen is een van de grootste parels van het Eupen-model.
Zo is in het geheel een scheiding der machten ingebouwd, wat voorkomt dat de raad in beslag wordt genomen door de eigen favoriete onderwerpen van de deelnemers. De regering is niet verplicht om aanbevelingen op te volgen, maar doet ze dat niet, dan moet ze daarvoor een goede reden geven, op schrift. De macht moet dus op zijn minst verantwoording afleggen. Meer bij Blendle (€) of Prospect Magazine.
Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?
Schrijf je hier in
7. België is de draaischijf van Chinese bedrijfsspionage
‘België is een broeinest van spionnen’, schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. Volgens de staatsveiligheid (VSSE) is het aantal geheim agenten gebaseerd in Brussel minstens even hoog als tijdens de Koude Oorlog, al gaat het tegenwoordig voornamelijk over Chinese bedrijfsspionage.
In februari van dit jaar waarschuwde de Europese Dienst voor Extern Optreden dat er zo’n 250 Chinese spionnen actief zijn in België. De Chinese afvaardiging voor de EU reageerde geschokt op die beschuldiging. ‘China respecteert de soevereiniteit van elk land en komt niet tussen in interne zaken van andere naties’, luidde de verklaring. Lees meer
8. Tweet du Jour: 'Hoera! Apple is dicht' - Sent from my iPhone
Activisten van de Franse tak van Extinction Rebellion kraaiden vrijdag victorie nadat ze er in geslaagd waren de Apple Store in Bordeaux tot sluiten te dwingen uit protest tegen de commercialisering van 'Black Friday'. Extinction Rebellion is een internationale, sociale beweging die verzet gebruikt in protest tegen klimaatverandering.
Dat vele activisten niet worden gestoord door enige vorm van consequent handelen mag blijken uit de tweet die deze overwinning aankondigde. Die werd verstuurd vanop een... iPhone.
9. Brildragende koe moet Russische melkproductie optimaliseren
Uit eerder Nederlands onderzoek is gebleken dat ontspannen en blije koeien meer of betere melk geven. Volgens de Wageningse academici heeft de omgeving een significante impact op de gezondheid van een dier. Als gevolg daarvan, ook op de kwaliteit en de hoeveelheid van de melk.
Indien de test positieve resultaten genereert kan VR in de toekomst worden ingezet bij de modernisering van de melkveesector, staat te lezen op de website van het Russische ministerie voor Landbouw.
Maar of een VR-bril de Russische koe een beter leven zal geven, wordt door de Nederlandse onderzoekers zelf betwijfeld. 
10. Goedkope kwaliteitshardware uit China: waarom u (geen) chifi moet kopen
Topkwaliteit voor weinig geld uit China klinkt te mooi om waar te zijn. Maar China HiFi, chifi, of goedkope Chinese hifi, is verrassend goed, als u weet waar te zoeken.
Chifi is een term die grotendeels slaat op oortjes en headphones. U kan er natuurlijk in België ook voor vijf euro of minder kopen, maar chifi is een heel specifieke branche. 
Het gaat dan om merken waar u nog nooit van gehoord heeft, aan dumpingprijzen die op zijn minst ethisch laakbare productietechnieken doen vermoeden. Niemand verwacht van een stel oortjes van zes euro dat ze twee jaar lang hoge kwaliteit leveren.
Daar komen we nochtans in chifi-gebied. Chifi is namelijk gemaakt met exact dezelfde onderdelen als de Boses, Sennheisers en Sony's van deze wereld. Die kosten an sich helemaal niet zo veel en dat is waarom chifi zo goedkoop kan blijven.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u exact hetzelfde product in handen krijgt als de headphones waar u 190 euro voor neertelt. Maar veel van de extra euro’s die u betaalt voor pakweg Sony, verdwijnen in de service-afdeling van het bedrijf. Lees meer
Dominique Dewitte
Curator Business AM
Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten