The Economist besteedt in zijn kerstspecial aandacht aan de lees- en informatiegewoontes van jongeren.
- Tussen 2009 en 2018 is het percentage tieners dat kranten leest gedaald van 60% tot iets over 20%. (cijfers OESO)
- Jonge Britten zijn minder bekend met het merk ‘BBC’ dan met YouTube of Netflix.
- 80% van de Arabieren tussen 18 en 24 vindt zijn nieuws op sociale media. In 2015 was dat nog 25%. Facebook is de favoriet.
- 96% van de Amerikaanse tieners heeft een smartphone en 45% zegt ‘bijna constant’ online te zijn. (cijfers Pew Research)
Facebook is als platform voor nieuwsdistributie onder vuur komen te liggen, maar de meeste westerse jongeren vinden het sociale netwerk ‘zeer uncool’. 'Het is voor oude mensen.'
De actie heeft zich verlegd naar Instagram (eigendom van Facebook), WhatsApp (idem) enYouTube (eigendom van Google). Alle hebben meer dan 1 miljard gebruikers. Volgens Pew gebruikt 85% van de Amerikaanse tieners YouTube; meer dan 70% gebruikt Instagram. 69% van de Amerikaanse jongeren bekijkt elke dag online video's, meestal op YouTube. Ze besteden bijna zeven en een half uur per dag voor een scherm.
Andere tieners zeggen dat ze nieuws halen bij clips van avondshows op tv, die worden gepresenteerd door beroemdheden, of bij stand-upcomedians. Beroemdheden vervangen nieuwsorganisaties.
Voor onze samenleving is dat verontrustend. Beroemdheden en komieken zijn niet gebonden aan de traditionele praktijken van fairness en objectiviteit. Dat geeft deze mensen enorm veel macht. Overheden en instellingen kunnen niet gewoon hopen dat het allemaal weer weg gaat. En sommige hebben al het gevoel dat er weinig anders opzit dan de massa te vervoegen.
In zijn speech voor de VS zei Nayib Bukele, de president van El Salvador: ‘Hoewel we het niet willen aanvaarden en we weerstand willen bieden, wordt het internet steeds meer de echte wereld’.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten