SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 24 december 2019

#nieuws #online #dailyexpress - EXPRESS by #Business #AM

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag! 
'Vlaams Belang moet een beleidspartij worden’ - ‘Uitspraak Nederlands Hooggerechtshof inzake klimaat is een ramp voor de economie’ - Deze Picasso kan van u zijn voor 100 euro
⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.452 woorden - leestijd: 5 minuten
1. Tom Van Grieken: 'Vlaams Belang moet een beleidspartij worden’
Tussen de regels: De analyse van hoe z’n partij zich moet ontwikkelen en waar hij zich in het buitenland aan spiegelt, is interessant. Volgens hem zijn er altijd drie fases:
  • ‘De eerste fase is die van de nationalistische oppositie. Dat is Filip De Winter, Jean-Marie Le Pen, Bossi, … Dat is rebels, schoppen tegen het systeem.’
  • ‘Dan heb je een tweede fase, dat zijn de nepperds. De phoneys. Dat is Sarkozy met zijn hogedrukreiniger. Dat is Bart De Wever ook, dat is Silvio Berlusconi.’
  • ‘En dan komt de derde fase. Die oude nationalistische oppositie die zich omvormt tot een nationalistische beleidspartij. Zien we in Italië met Matteo Salvini, in Oostenrijk.’
De grote vraag? Wil hij z’n eigen partij omvormen, het discours aanpassen, om ooit de deur bij Open VLD en CD&V open te krijgen? Zijn antwoord: ‘Ik denk dat er iemand voor u zit die dat verpersoonlijkt. Ik denk dat op zich … Je zult zien, in de coulissen zal iedereen off the record zeggen dat er met mij wel te spreken valt.’ Lees meer
2. ‘Uitspraak Nederlands Hooggerechtshof inzake klimaat is een ramp voor de economie’
De gevolgen van deze uitspraak zijn niet min. ‘Dit is verschrikkelijk nieuws. Dit is slecht voor het milieu en het is een ramp voor de economie’, zegt financieel journalist Arno Wellens, in een reactie op de Nederlandse Publieke Omroep NPO1.
‘Ten eerste legt Nederland zichzelf veel strengere normen op dan andere landen, waar vervolgens wel handel mee wordt gedreven. Om de CO2-uitstoot te laten dalen, zullen wij verschrikkelijke dingen moeten doen met onze economie. Er zullen zeer ingrijpende maatregelen genomen moeten worden. Het stomme is dat Nederland handelsverdragen sluit met landen die die milieumaatregelen niet nemen.’ Lees meer
3. Tieners schrijven nieuwe regels voor het nieuws
The Economist besteedt in zijn kerstspecial aandacht aan de lees- en informatiegewoontes van jongeren
  • Tussen 2009 en 2018 is het percentage tieners dat kranten leest gedaald van 60% tot iets over 20%. (cijfers OESO)
  • Jonge Britten zijn minder bekend met het merk ‘BBC’ dan met YouTube of Netflix.
  • 80% van de Arabieren tussen 18 en 24 vindt zijn nieuws op sociale media. In 2015 was dat nog 25%. Facebook is de favoriet.
  • 96% van de Amerikaanse tieners heeft een smartphone en 45% zegt ‘bijna constant’ online te zijn. (cijfers Pew Research)
Facebook is als platform voor nieuwsdistributie onder vuur komen te liggen, maar de meeste westerse jongeren vinden het sociale netwerk ‘zeer uncool’. 'Het is voor oude mensen.'
De actie heeft zich verlegd naar Instagram (eigendom van Facebook), WhatsApp (idem) enYouTube (eigendom van Google). Alle hebben meer dan 1 miljard gebruikers. Volgens Pew gebruikt 85% van de Amerikaanse tieners YouTube; meer dan 70% gebruikt Instagram. 69% van de Amerikaanse jongeren bekijkt elke dag online video's, meestal op YouTube. Ze besteden bijna zeven en een half uur per dag voor een scherm.
Andere tieners zeggen dat ze nieuws halen bij clips van avondshows op tv, die worden gepresenteerd door beroemdheden, of bij stand-upcomedians. Beroemdheden vervangen nieuwsorganisaties.
Voor onze samenleving is dat verontrustend. Beroemdheden en komieken zijn niet gebonden aan de traditionele praktijken van fairness en objectiviteit. Dat geeft deze mensen enorm veel macht. Overheden en instellingen kunnen niet gewoon hopen dat het allemaal weer weg gaat. En sommige hebben al het gevoel dat er weinig anders opzit dan de massa te vervoegen. 
In zijn speech voor de VS zei Nayib Bukele, de president van El Salvador: ‘Hoewel we het niet willen aanvaarden en we weerstand willen bieden, wordt het internet steeds meer de echte wereld’.
4. Uw smartphone: de spion in uw broekzak
Het rapport geeft een idee van de mogelijkheden waarover autoritaire regimes en non-stopsurveillancestaten als China beschikken. ‘Maar in het decennium dat volgde op de opening van de Apple App Store, vinden we het normaal dat deze systemen door privébedrijven worden beheerd.’
‘Tien jaar na datum lopen tientallen miljoenen Amerikanen, waaronder vele kinderen, dag en ook ’s nachts met een spion in hun broekzak of op hun nachtkastje. Zelfs wanneer de bedrijven die deze data controleren veel moeilijker ter verantwoording kunnen worden geroepen dan de overheid.’ Lees meer
5. Telex
  • Voor het eerst in meer dan 200 jaar zal er geen Kerstmis worden opgedragen in de Notre Dame-kathedraal in Parijs. De traditie houdt stand sinds 1803, maar wordt dit jaar dus onderbroken als gevolg van de verwoestende brand in april. De Franse regering hoopt dat de diensten in de kathedraal, die 855 jaar oud is, tegen 2025 kunnen worden hervat. Reconstructie-experts zijn sceptisch over die tijdstabel.
  • Volgens Unizo bleef België met 1.166 miljoen ondernemingen ‘het kmo-land van Europa’. ‘Onze kmo’s staan in voor 54 procent van de tewerkstelling en 46 procent van de toegevoegde waarde in ons land. In Europa is dat gemiddeld respectievelijk 50 en 38 procent.’ Graydon bevestigt een duidelijke tendens waarbij de gezondheidssituatie van de kmo’s verbetert. Hun schuldgraad daalt constant, ze hebben meer geld in de kassa, investeren meer en zien de rentabiliteit toenemen.
  • In Iran zijn volgens het persagentschap Reuters de voorbije weken bij betogingen tegen het regime minstens 1.500 mensen omgekomen. Het gaat om het grootste aantal sinds de Islamitische Revolutie in 1979. 
  • De Nederlandse overheid heeft dit jaar na drie kwartalen een begrotingsoverschot van meer dan 14 miljard euro. Dat is bijna 3 miljard hoger dan het overschot over heel 2018, destijds een absoluut record. Vorig jaar kwam het totale overschot uit op 11,3 miljard euro, bijna het dubbele van waar vooraf rekening mee werd gehouden.
6. Business AM | Meest gelezen
‘Apple wil telecomproviders buitenspel zetten’
Topeconoom voorspelt 50 procent kans op een beurscorrectie in 2020
7. Kerstmis en kinderen
Wat heeft Kerstmis in petto voor ouders en hun kinderen? Batterijfabrikant Duracell liet een onderzoek uitvoeren en komt tot een angstaanjagend resultaat.
  1. Kinderen ontwaken die dag gemiddeld om 6.07 uur ’s ochtends, 75 minuten eerder dan op een gewone schooldag.
  2. Gezinnen zullen die ochtend gemiddeld 30 pakjes openmaken.
  3. De gemiddelde ouder zal 41 minuten nodig hebben om nieuw speelgoed aan de praat te krijgen.
  4. Om 10 uur 28 volgt een eerste huilbui, omdat ouders er niet in slagen het nieuwe speelgoed te doen werken.
  5. Ouders zullen die dag gemiddeld 2 uur en 16 minuten met het nieuwe speelgoed van hun kinderen bezig zijn.
  6. Eén op drie gezinnen zal vaststellen dat de batterijen die het speelgoed moeten doen functioneren niet in de verpakking zijn inbegrepen. De helft zal batterijen uit een ander apparaat halen om het speelgoed alsnog aan de praat te krijgen.
  7. Om 15 uur 30 is de gemiddelde ouder uitgeput en gaat hij of zij even liggen om een dutje te doen.
Zalig Kerstfeest!
8. Boeing 737 MAX-debacle legt markt voor expat-piloten droog
De Chinese vraag naar piloten die met de Boeing 737 MAX kunnen vliegen ligt zo goed als volledig stil. Buitenlandse piloten die zo’n toestel kunnen besturen waren tot voor kort zeer gegeerd in een land waar de groei van de luchtvaartindustrie zijn gelijke niet kent. Maar sinds de Boeing 737 MAX verplicht aan de grond blijft is ook de vraag naar piloten stilgevallen.
China doet steeds minder een beroep op buitenlanders. Eind 2018 telde het land 61.492 Chinese piloten met licentie, 54% meer dan in 2014. Toch blijft dat onvoldoende. Want volgens Boeing heeft het land de volgende 20 jaar meer dan 8.000 nieuwe toestellen nodig om de groeiende passagiersstroom te vervoeren. Om die toestellen in de lucht te krijgen zijn 124.000 bijkomende piloten nodig. Dat betekent dat elke week 119 nieuwe piloten moeten worden gerekruteerd en dat 20 jaar lang.  Lees meer
Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?
Schrijf je hier in
9. Deze Picasso kan van u zijn voor 100 euro
Een Picasso in huis halen is enkel voor de elite, of voor zij die heel veel geluk en er honderd euro voor over hebben.
Wil u een echte Picasso in huis en geen replica, dan rept u zich best naar Frankrijk. Daar heeft een Franse ngo, ‘Aider les Autres’, namelijk een werk van de meester te veil. Voor de meeste mensen is deze Picasso ook een haalbare kaart. Hij kost namelijk honderd euro. Lees meer
10. Grafiek du Jour
De Italianen zijn vandaag armer dan vóór de introductie van de euro. Italië is de enige grote economie van de eurozone waar het beschikbare inkomen pro capita (PDI) in 2018 lager lag dan in 1998. (Grafiek: TS Lombard)
Dominique Dewitte
Curator Business AM
Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin

2019 © Business AM
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten