SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 2 maart 2020

#nieuws #media #online #update #EXPRESS by #Business #AM - 2.03.2020

Daily ExpressBekijk in browser
✍ Goedemiddag!
Nieuwe vluchtelingencrisis in de maak Wat is er veranderd op 1 maart? - Elektrische auto’s moeten ook tanken: wat u moet weten over laadpalen

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.360 woorden - leestijd: 5 minuten
1. Oeso: 'Coronavirus kan wereldgroei halveren'
In een somber scenario zal de economische groei in de wereld dit jaar halveren van 2,9 naar 1,5 procent. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
Laurence Boone, de hoofdeconome van de Oeso, waarschuwde maandag voor de ingrijpende gevolgen van de coronacrisis op de wereldeconomie. Als de crisis blijft uitzaaien, met een daling van het consumentenvertrouwen tot gevolg, kan de groei van de wereldeconomie verder vertragen, tot slechts 1,5 procent.
2. Overheid geeft traditionele mediagroepen zo veel subsidies dat ze buitenlandse kranten kunnen overnemen
De federale subsidie van 175 miljoen euro die bpost krijgt voor het rondbrengen van kranten en magazines, ligt opnieuw onder vuur. N-VA zwaait met cijfers over de daling van het aantal dagbladhandelaars, terwijl Vlaams Belang de staatssteun aankaart bij Europa.
Maar de federale concessie voor de bedeling van kranten en magazines in ons land, waarvoor bpost een subsidie van 175 miljoen euro per jaar ontvangt, vindt geen genade in de ogen van Houtmeyers. ‘Hierdoor zijn kranten en magazines goedkoper wanneer ze thuis geleverd worden, dan wanneer de consument zijn krant zelf in een krantenwinkel wil kopen.’ Houtmeyers noemt de subsidie dan ook ‘achterhaald’. ‘Ze kost veel geld, ze drijft krantenwinkels onnodig hard uit de markt en fnuikt innovatie op de digitale markt.’
3. Een noodregering zoals in 1992?
Wat gebeurt er precies? Joachim Coens (CD&V) pleit voor een ‘coronacoalitie’, een regering die snel in elkaar gedraaid wordt, om een noodsituatie aan te pakken: de pandemie die op komst is door het coronavirus, en vooral de economische schade daardoor.
  • Overigens is het niet de eerste keer dat Coens een idee lanceert over de regeringsvorming. Als kandidaat-voorzitter was hij fel voor een ‘expertenregering’, daarna kwam hij met het idee van een ‘afspiegelingsregering’ en nu is er dus die ‘coronacoalitie’.
  • ‘Coens zit wel op een spoor dat Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) duidelijk ook bewandelen. Een tijdelijk kabinet, met beperkte opdracht, en een beperkte duur in tijd.’
  • Zo’n noodregering, of ‘beperkte regering’, is al een paar keer voorgekomen de laatste decennia in de Belgische politiek. Het zijn die illustere voorgangers waar de onderhandelaars ook al naar gerefereerd hebben, en die als een soort ‘template’ kunnen dienen om het land toch maar uit de oneindige situatie van ‘nongoverno’ te halen.
  • Een voorbeeld is de regering Verhofstadt III, die na de mislukking van Yves Leterme (CD&V) op Hertoginnedal in 2007 uiteindelijk toch de impasse doorbrak. Uiteindelijk kon Leterme daarna de doorstart maken.
  • Maar deze keer kijken de opdrachthouders eerder naar een ander voorbeeld: het was na de electorale shock van ‘Zwarte Zondag’ in 1991 dat Jean-Luc Dehaene (CD&V) aan de slag ging met een soortgelijk ‘noodkabinet’. Dat startte uiteindelijk in 1992: het land stond onder grote druk om de toetredingsvoorwaarden voor de euro te halen, en ging met een ‘beperkte opdracht’, een ‘beperkte duur’ en een ‘beperkte samenstelling’ aan de slag.
  • Het pleidooi van Coens is niet iets compleet nieuw: eerder al pleitte Paul Magnette (PS) expliciet voor zo’n ‘noodregering’. En ook opvallend, bij CD&V was er in december al een soortgelijk idee geopperd door Kris Peeters (CD&V), voormalig boegbeeld van de christendemocraten. Hij verwees toen ook expliciet naar Dehaene in 1992.
4. Business AM | Meest gelezen
Nieuwe vluchtelingencrisis in de maak
LIVE UPDATE Coronavirus: 6 nieuwe besmettingen
Jurist Matthias Dobbelaere-Welvaert : 'Strijd tegen camera's kunnen we niet meer winnen'
NASA-beelden tonen hoe virus Chinese luchtvervuiling doet dalen
5. Buttigieg ruimt plaats voor andere kandidaat
De 38-jarige ex-burgemeester van South Bend (Indiana) nam zijn besluit na zijn zwakke score in de voorverkiezing zaterdag in South Carolina en met de belangrijke voorverkiezingsdag ‘Super Tuesday’ in zicht.
De gehuwde homoseksueel, een polyglot met topdiploma’s op zak en oorlogsveteraan, was een buitenbeentje in de campagne. De terugtrekking van ‘Mayor Pete’ speelt wellicht in het voordeel van centrumkandidaat Joe Biden, de belangrijkste challenger van frontrunner Bernie Sanders.
6. Telex
De blauwe vinvis, ook wel de baleinwalvis genoemd, is terug. 55 exemplaren zijn de voorbije dagen door een groep onderzoekers gespot rond het eiland Zuid-Georgië. Dat valt onder de Britse kroon, maar ligt voor de kust van Argentinië. Het gaat om een ongezien aantal voor een dier dat al decennialang met uitsterven bedreigd wordt en waarvan er de voorbije 30 jaar geen meer waren gezien. De blauwe vinvis is het grootste dier dat op aarde leeft. Het wordt gemiddeld ongeveer 25 meter lang en 100 ton zwaar.
Zo’n 43 procent van de Belgen tussen 22 en 35 jaar die een eerste woning koopt, besteedt meer dan een derde van zijn maandelijks inkomen aan het afbetalen van de hypotheek. Voor een kwart gaat het om een bedrag tussen de 33 procent en 40 procent van zijn inkomen, in 18 procent van de gevallen gaat het zelfs om meer dan 40 procent van zijn inkomen. De 33 procent-grens geldt als stelregel om niet in de financiële problemen te komen.
Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar hebben de muziekdivisies van Universal Music Group, Sony Music Group en Warner Music Group gezamenlijk aan streaming 2,26 miljard dollar inkomsten geboekt. Dat komt neer op ongeveer 24,8 miljoen per dag of 1,03 miljoen dollar per uur. De cijfers illustreren volgens de analisten perfect de grote ommekeer die de digitale muziekwereld heeft gekend.
Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.
Deel
Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?
Schrijf je hier in
7. Wat is er veranderd op 1 maart?
Voortaan gaat bpost de niet-prioritaire brievenpost ofwel op maandag en woensdag, ofwel op dinsdag en donderdag bestellen. Kranten, magazines, brieven met een priorzegel en rouwbrieven blijft de postbode wél dagelijks rondbrengen. Idem voor pakjes.
Als u dus een brief dringend geleverd wil zien, moet u wel wat dieper in de buidel tasten. In 2019 riep bpost het verschil tussen de non-priorzegel en priorzegel terug tot leven. Zo’n zegel kost sinds 1 januari 1,21 euro, wat een prijsverhoging van 21 procent betekent. In ruil bezorgt bpost de brief op de eerste werkdag na de dag van afgifte.
8. Coronavirus nekt twee Belgische miljardairs
'Het coronavirus maakt meer slachtoffers op de beurs dan in de ziekenhuizen. De industrieel Luc Tack en de familie D’Ieteren zijn niet langer miljardair. Het coronavirus heeft hun beursgenoteerd vermogen teruggedrongen onder het miljard. 
Ook andere Belgische miljardairs worden getroffen door de coronabeurscrash. De familie Colruyt verliest 440 miljoen euro en valt meteen van de vijfde naar de zevende plaats in onze ranglijst. 
De familie Frère verliest een half miljard euro. Eerder zagen we dat de drie rijkste Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mévius samen als grootaandeelhouders van AB InBev liefst 10 miljard euro verliezen. 
Maar waar de biermerken Stella, Jupiler en Budweiser in het financieel moeras wegzinken, houdt het Lotus speculooskoekje van de familie Boone stand. Het slaagt er zelfs in nog te groeien in deze barre financiële tijden.'
9. Elektrische auto’s moeten ook tanken: wat u moet weten over laadpalen
Een elektrische auto, dat betekent anders rijden en vooral anders tanken. Toch hoeft u niet bang te zijn om een elektrische wagen aan te schaffen, dit zijn namelijk de opties.
Het belangrijkste verschil in laadpalen is tussen wat u thuis kan en wat u op de weg en bij tankstations kan vinden. Thuis kan u laden aan het stopcontact. Daarbij wint u 10 kilometer rijden per uur laden. 
Wil u dat sneller, dan kan u een laadpaal of wallbox installeren. Daarmee gaat het vooruit: 20 tot 40 kilometer rijden per uur, afhankelijk van uw installatie. Dat kost u tussen de 600 en 1.500 euro. Laat u dus goed informeren.
Nog sneller kan ook, maar dan moet u zware investeringen doen om uw eigen elektriciteitsnet te versterken. Op dit moment staat dat nog niet voldoende op punt als gewone consument.
10. Grafiek du Jour
De Financial Times positioneert de coronaviruscrash van de voorbije week voorlopig bij de 6 grootste beursdalingen sinds de Grote Depressie. Hoewel sprake is van een snelle en hevige daling beleven we technisch gesproken een beurscorrectie. Vooraleer sprake is van een beurscrash moet de beurs 20% dalen. 
Dominique Dewitte
Content curator Business AM
Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.
facebooktwitterlinkedin

2020 © Business AM
Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België

Geen opmerkingen:

Een reactie posten