Beste, Mijn naam is An Lambrechts en ik ben verantwoordelijk voor de campagne Oceanen bij Greenpeace België. Het is vanop de Rainbow Warrior dat ik je schrijf. We zetten nu koers naar het vasteland na meer dan 2 maanden te hebben doorgebracht in de mooie omgeving van de Stille Oceaan. Daar hebben we actie gevoerd tegen de tests die het Belgisch bedrijf GSR er uitvoerde met als doel de diepzee voor commerciële doeleinden te exploiteren. Je hebt er misschien al over gehoord.
Tijdens de hele duur van de expeditie heb ik de magie van de oceaan ervaren: de vliegende vissen, het ballet van de dolfijnen, de bultrugwalvissen en de haaien die je maar af en toe te zien krijgt ... Dankzij Greenpeace heb ik al verschillende expedities meegemaakt, onder andere in het Amazonegebied om de vernietiging van het woud te onderzoeken. Maar van deze reis was ik echt ondersteboven. Waarom? Omdat ik weet dat diep in de oceaan, waar het pikdonker is, buitengewone soorten leven die voor de meesten van ons onzichtbaar blijven. En zij zouden kunnen verdwijnen als de mijnbouwactiviteiten die momenteel nog in de testfase zitten, groen licht krijgen. Deze nog onbekende ecosystemen zijn in gevaar. Teken de petitie tegen diepzeemijnbouw Een expeditie: 4 manieren om actie te voeren! 1. Documenteren We organiseren deze expeditie onder meer omdat we willen documenteren wat er zich op duizenden kilometers van België afspeelt. Voor de diepzeemijnbouwindustrie is de Stille Oceaan gewoon een zone die rijk is aan grondstoffen die men kan plunderen. Wetenschappers hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit desastreuze gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit in de oceanen. Bovendien kan diepzeemijnbouw een grote impact hebben op het klimaat: de zeebodem absorbeert immers grote hoeveelheden CO2 en speelt zo een cruciale rol als buffer tegen de klimaatopwarming.
2. Actie voeren Vanop de Rainbow Warrior in de Stille Oceaan hebben onze activisten actie gevoerd tegen onder meer het Belgische bedrijf Global Sea Mineral Resources (GSR). GSR doet momenteel tests in de diepzee om er via mijnbouw mineralen te ontginnen. En dat met goedkeuring van de Belgische regering. Hoe is dat mogelijk? Min of meer op hetzelfde moment hebben mijn collega’s in België actie gevoerd voor het kabinet van de bevoegde minister, Vincent Van Quickenborne. 3. De publieke opinie sensibiliseren Elke expeditie en elke actie zijn voor ons een middel om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren voor de absolute noodzaak om de diepzee en de oceanen te beschermen. Rond die strijd willen we een steeds grotere internationale gemeenschap mobiliseren. 4. Druk uitoefenen op de besluitvormers Vanop de Rainbow Warrior in de Stille Oceaan ben ik in contact geweest met het kabinet van de minister om de problematiek te bespreken. Onze eisen zijn duidelijk. Wij willen dat België stopt met de sponsoring van dit type verwoestende activiteiten. Of de regering al dan niet zal kiezen voor de verdere ondersteuning van diepzeemijnbouw, zal in de komende maanden moeten blijken. Een eerste mijlpaal is de Belgische wetgeving op diepzeemijnbouw, die minstens bijkomende veiligheidschecks zal moeten inbouwen om de zeer grote risico’s voor de diepzeefauna en -flora die diepzeemijnbouw met zich meebrengt, te vermijden. Deze expedities zijn absoluut noodzakelijk om onze acties kracht bij te zetten en te ijveren voor de bescherming van de oceanen en hun kwetsbare ecosystemen. Wil je ons nog meer helpen? Teken de petitie tegen diepzeemijnbouw De ecosystemen redden is van vitaal belang. Heel hartelijk dank voor je steun, ze stelt ons in staat dit type actie te blijven voeren. An Lambrechts Experte Oceanen |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten