SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 1 november 2022

#WORLD #WORLDWIDE #THENETHERLANDS #gaykrant, #Magazine #LGBTQ+ #Gay #News #Journal #Update - 🌈#Gaykrant #Nieuwsbrief🌈

 

View this email in your browser
Nieuwsbrief
Nummer 9
Agenda

1 november: Trans Parent Day | Internationaal
8-25 november: Holebifilmfestival | Vlaanderen
13-19 November: Transgender Awarenes Week | Internationaal
20 November: Internationale transgender gedenkdag | Internationaal
26 nevember: Wasteland | Zaandam

Voor de hele agenda klik hier
 
Top 5 artikelen
Heeft u onverhoopt toch iets gemist, we hebben een gevarieerde selectie voor u gemaakt van de afgelopen maand.


- Havik in debat over transgenderwet benoemd tot minister van Landbouw
Als je dominee bent en je mag niet bidden
The Prom | Recensie   
Ballroom waar buitenbeentjes de norm bepalen
Moeder van een non-binair kind #5

 
De hand van de hoofdredacteur

Voetbal

 

Dinsdag elf oktober was het Coming-Outdag. Ik kreeg een heel aardig mailtje van de KNVB over alle LHBTI+vriendelijke maatregelen die de club voor die week had genomen: aanvoerdersarmbanden met #OneLove erop, regenboogspeldjes voor alle trainers en coaches, regenbooghoekvlaggen tijdens de wedstrijden en een regenboogtenue voor de spelers van Telstar.

Natuurlijk is het mooi dat een oerconservatief bolwerk als het mannenvoetbal dergelijke maatregelen neemt, al is het wel wat laat. Het mannenvoetbal is in Nederland zo’n beetje het laatste met homo- bi- en transfobie doorspekt cis-heterobastion. Een organisatie als de John Blankenstein Foundation, die opkomt voor meer LHBTI+acceptatie in top- en breedtesport, blijft hard nodig. 

Is het in het buitenland dan beter?                                                               

Soms wel, maar vaker niet. Het fenomeen ‘roze supporters’ wordt in Groot-Brittannië en Duitsland meer geaccepteerd dan in Nederland, waar de oprichting van de Roze Kameraden bij Feyenoord voor een hoop ellende, dreiging, brandstichting en vandalisme heeft gezorgd. En onlangs heeft de affaire Kökçü (aanvoerder bij Feyenoord) het nodige roze stof doen opwaaien.

Na elk incident bleven zowel Feyenoord en KNVB zich in nietszeggende algemeenheden uiten (‘wij zijn tegen elke vorm van geweld en tegen iedere vorm van discriminatie...’) maar met Roze Zaterdag in Rotterdam afgelopen juni wapperde dan toch eindelijk de regenboogvlag boven de Kuip. En uiteraard valt dit gedrag van Feyenoord weer in het niet bij landen als Qatar, waar het WK voetbal gehouden wordt en dat mensenrechten - en dus LHBTI+rechten - met voeten treedt.                                                                                                   

Een land dat verbazend snel van homofobe dictatuur naar LHBTI+omarmende democratie is gegaan, is Spanje. In 1975 was onder generaal Franco homoseksualiteit nog strafbaar en waren LHBTI+rechten nog erg ver weg. Toch heeft dit land zich in nog geen twintig jaar tijd tot een van de meest LHBTI+vriendelijke landen van Europa weten te ontwikkelen, met immense gay-centra als Madrid, Barcelona, Ibiza en Gran Canaria. Op de ILGA Europe Country Ranking van de meest LHBTI+vriendelijke landen in Europa (met in totaal 49 landen) staat Spanje op plaats tien. Nederland staat op plaats dertien.                                                                                                              

Net zo verbazingwekkend en zorgwekkend als de reacties van Kökçü op de #OneLove-aanvoerdersband en van de harde kern van Feyenoord op de oprichting van Roze Kameraden waren de ‘grappige’ tweets van voormalige Spaanse topvoetballers Iker Casillas en Carles Puyol waarin ze suggereerden uit de kast te komen. Puyol wist niet hoe snel hij zich naar de LHBTI+gemeenschap toe moest verontschuldigen na de storm van kritiek die hij over zich uitgestort kreeg. Casillas was wat minder stoer en beweerde dat zijn account gehackt was. Maar ook van hem kwamen de excuses.                                                                                                           

De voorvallen zeggen meer over mannelijke voetballers dan over landen. Van de 49 landen van ILGA staan er acht in het rood, zes in oranje, achttien in geel en zeventien in het groen, en de algemene verwachting is dat in de nabije toekomst - met vallen en opstaan weliswaar - meer landen in de richting van groen zullen opschuiven dan in de richting van rood.                                        

En dat ondanks het feit dat Qatar het WK voetbal mag organiseren. Ondanks het feit dat Feyenoord en KNVB de kiezen op elkaar houden als het om LHBTI+rechten gaat. Ondanks het feit dat zoveel mannelijke voetballers nog steeds niet uit de kast durven komen. Ondanks het feit dat sommige ex-profvoetballers coming-out als ontzettend goede grap zien.                            

Het WK in Qatar?                                                                                            

Voor het mannenvoetbal is er geen betere plek op de wereld denkbaar om een toernooi te spelen.                                                                      

Oerconservatief, LHBTI+onvriendelijk en mensenrechtenonterend.

*
 
Gastcolumn van Niels

Ik wil normaal zijn

Volgens mij hebben velen van ons lhbti+’ers het weleens meegemaakt; dat moment dat je niet blij bent met jouw seksuele oriëntatie. Op zo’n moment ben je in een staat van verwarring. Wellicht denk je ook dat je de enige lhbti+’er op de hele wereld bent. Opdat moment wil je niets liever dan bij de grote groep behoren, je wilt ‘normaal’ zijn.
 
Ik kan mij die periode nog goed herinneren. Het was in de puberteit. Dat is voor velen al een periode van verandering, verwarring, en zoeken naar wie je nu precies bent. En daarnaast is het ook een fase waarin in je jouw seksualiteit gaat ontdekken, en de behoefte voelt daar iets mee te willen doen. Ik weet nog goed dat ik met mijn seksuele gevoelens voor andere jongens worstelde, en het hielp ook niet mee dat ik daar geen uiting aan kon geven. Bang om door die jongens, waar ik iets voor voelde, in elkaar te worden geslagen, of uitgescholden te worden voor ‘vieze homo of flikker’. Het frustreerde mij dat mijn heteroseksuele vrienden wel uiting konden geven aan hun verliefdheid, en alles wat daarbij komt kijken. Ik was stront jaloers op de meiden uit mijn vriendengroep die wel konden zoenen met de jongens waar ik dus stiekem een oogje op had. Deze frustratie werd zo groot, en ging gepaard met intens verdriet, dat ik op dat moment niet meer verder wilde leven. Ik verlangde enorm naar een pil die mij ‘normaal’ zou maken zodat ik dat verdriet, en die frustratie, niet meer zou voelen.
 
Het exacte moment dat dit gevoel verdween kan ik mij niet meer voor de geest halen. Wat ik nog wel goed kan herinneren is dat mijn vriendschap met een andere homoseksuele jongen mij heeft geholpen door deze intense periode heen te komen. Met hem kon in tenminste praten over mijn gevoelens, over mijn lhbti+ zijn, en over de jongens waar ik zo ontzettend naar smachtte om mee te willen zoenen of te friemelen.
 
Veel lhbti+’ers zullen zich vast herkennen in wat ik zojuist heb beschreven. Een intense fase waarin je je kwetsbaar voelt. Waarin je je alleen voelt, eenzaam en uit verbinding met anderen. En ieder van hen is door deze fase heen gekomen. Al ken ik ook de verhalen van lhbti+’ers die onvoldoende kracht hadden om uit deze struggle te komen, en ervoor hebben gekozen uit het leven te stappen. Dit soort verhalen raken mij nog steeds omdat ik vind, en hopelijk velen met mij, dat dit niet mag gebeuren. Ieder persoon, ongeacht seksuele oriëntatie, heeft bestaansrecht.  En wij zijn het als samenleving verplicht ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Dat wanneer een jongen zich seksueel aangetrokken voelt tot een andere jongen, hij normaal is, en zijn gedrag niet als afwijkend wordt beschouwd. Want wat is normaal, en wie bepaalt dat?

In grote lijnen komt het erop neer dat normaal datgene is wat door de meeste mensen wordt geaccepteerd. Normaal is ‘volgens de norm’, het wijkt niet af van het gangbare van wat je in de praktijk ziet. Dit vertaald naar wat ik zojuist beschreef, is het dus te verklaren dat vele lhbti+’ers zo’n fase in hun leven hebben gekend. Een fase waarin zij zich diep ongelukkig hebben gevoeld over hun lhbti+ zijn. Puur omdat hun omgeving hen (onbewust) liet merken dat zij ‘afweken’ van de norm.
 
Anno 2022 zijn er nog steeds lhbti+’ers die niet zichzelf durven en kunnen zijn. Bang voor reacties uit hun omgeving. Gepest worden omdat hun seksuele gevoelens af zouden wijken van de norm. En dat vind ik diep triest. Cijfers laten zien dat men in Nederland steeds positiever is gaan denken over lhbti+’ers. En tijdens de conferentie voor de Regenboogsteden op 14 oktober j.l. werd bekend gemaakt dat Nederland aardig wat stappen aan het zetten is voor de emancipatie en acceptatie van lhbti+’ers in Nederland. Toch ben ik van mening dat er nog voldoende overblijft om aan te werken. Want zolang er scholen zijn die niet optreden tegen pesterijen van scholieren richting hun lhbti+ klasgenoten, is ook daar nog veel werk te doen.

En zolang lhbti+ ouderen in verzorgingshuizen terug de kast in gaan omdat ze bang zijn om negatief bejegend te worden door hun medebewoners, en sommige medewerkers, is er werk aan de winkel. Het dient niet uit dient te maken waar je als lhbti+’er in Nederland woont, zolang je overal maar gerespecteerd wordt. Iedere stad zou een regenboogstad moeten zijn. Iedere organisatie zou een lhbti+ sensitief beleid moeten voeren. En iedere Nederlander dient zijn medemens te respecteren, ongeacht diens seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De diversiteit in ons land is een groot goed, alleen lang niet iedereen is zich daar bewust van. Door je hiervan wel bewust te maken, ga je inzien dat iedereen een ‘normaal’ leven kan leiden.

*
 
Wie zijn nu al die medewerkers?


Wie ben je?
Mijn naam is Karin Blankenstein. Geboren in Den Haag en nu al vele jaren woonachtig in het Westland. Getrouwd met Sjaak Nederpelt, moeder van een zoon en een dochter en oma van drie kleinkinderen.
 
Hoe oud ben je?
Ik ben 63 jaar.
 
Wat zijn je pronouns?
She/her.
 
Waar liggen je interesses?
Mijn interesses liggen voornamelijk in de sport. Naast het kijken naar sport op televisie, kun je mij ook  regelmatig vinden in de sportschool om mijn conditie op peil te houden.
 
Daarnaast liggen mijn interesses en eigenlijk ook wat ik in het dagelijks leven doe, voornamelijk bij de John Blankenstein Foundation. Deze is opgericht na het overlijden van mijn broer, de eerste openlijk homoseksuele scheidsrechter. Hij overleed veel te vroeg. Om zijn gedachtegoed eer en recht aan te doen heb ik 13 jaar geleden met Jip van Leeuwen en Henk Gregorie, de stichting John Blankenstein Foundation opgericht. John had namelijk nog meer willen doen aan een veiliger sportklimaat binnen de sport, waar je jezelf kunt zijn en als je daarvoor kiest, uit de kast kan komen.
 
Inmiddels zijn we gegroeid en hebben wij meer dan 20 vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten. De John Blankenstein Foundation werkt aan een veiliger sportklimaat voor iedereen. Wij doen dit door middel van onze kernactiviteit: het geven van workshops. Dit doen wij op scholen, sportverenigingen, trainers, coaches of sportopleidingen. Bij de John Blankenstein Foundation merken wij dat de workshops die wij geven, echt verandering en verbinding teweeg kunnen brengen.
 
Wij zijn partner in de Alliantie Gelijkspelen en jaarlijks doen wij mee aan de All Together Challenge die elk jaar rond de internationale Coming Out Day, namelijk op 11 oktober, plaatsvindt. Ook de actie tijdens Paarse Vrijdag, dit jaar op 9 december, kan op onze inzet rekenen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Als voorzitter van de John Blankenstein Foundation geef ik dagelijks leiding aan het bestuur en onze vrijwilligers. Samen met onze vrijwilligers blijven we deze workshops doorontwikkelingen en waar nodig leveren wij ook maatwerk. Dit vergt heel veel van mijn tijd, maar die tijd maak ik daar graag voor vrij.
 
Als voorzitter bezoek ik regelmatig verschillende netwerken binnen de landelijke overheid, of op verzoek ook bij verenigingen en ook verzorg ik op aanvraag lezingen rondom het onderwerp LHBTI+ in de sport. Daarnaast geef ik samen met onze vrijwilligers workshops over LHBTI+. Deze workshops geven wij sportbreed, zowel op professioneel- als op  amateurniveau. Elke vereniging kan een workshop bij ons aanvragen. Ook geven wij steeds meer workshops aan gemeenten, provincies en andere organisaties in Nederland. Hiermee kunnen onder andere beleidsmedewerkers aan de slag in hun gemeente of  provincie om het LHBTI+ sport klimaat te verbeteren.
 
Wat is je functie bij Gaykrant?
Ik ben, samen met Boris Dittrich en Dinah de Riquet-Bons, ambassadeur.
 
 
 
Website
Email
Facebook
Instagram
Twitter
YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten