We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

woensdag 31 januari 2024

WORLD WORLDWIDE BELGIUM BRUSSELS CLIMATE Climaxi - News Journal Update - Boerenprotest - vrijhandelsakkoord Mercosur - stikstof - word lid 🙌

Sociale klimaatbeweging steunt boerenprotesten

De sociale klimaatbeweging Climaxi roept op om mee te doen aan het boerenprotest donderdag e.k. in Brussel. Concreet vragen wij aan te sluiten bij het blok van de internationale boerenorganisatie Via Campesina. Zij komen op straat voor betere vergoedingen en tegen de vrijhandelsverdragen. Climaxi onderhoudt al lang relaties met het progressieve segment van de boerenbeweging. Wij maakten documentaires over landbouw en verkopen landbouwproducten uit Vlaanderen en Europa in onze coöperatie Eco & Fair.

Climaxi weet al lang dat de boeren het financieel en moreel bijzonder moeilijk hebben. Grondbezitters, supermarkten en de agro-industrie maken de winstmarges en leefomstandigheden van de boeren kapot. Ook wij zien dat de industrie en de infrastructuurprojecten van de overheid (Ineos, Oosterweel, N42 en N60 in Oost-Vlaanderen) de dans grotendeels ontspringen. Het is dan ook niet meer dan logisch dat boeren naar het wapen van de actie grijpen in gans Europa.

Lees meer

Uit de oud doos: EU-Mercosur-akkoord: alle lichten op rood

Post-corona: middenveld roept op om model van handelsakkoorden te herzien

De Belgische 'Stop EU-Mercosur coalitie' roept de Belgische regeringen en parlementairen op om deze gelegenheid te grijpen en te beginnen met het verwerpen van dit akkoord dat de essentiële beginselen inzake duurzame ontwikkeling en respect voor de mensenrechten en sociale rechten niet bevordert.

De Covid-19-crisis heeft de kwetsbaarheid van het sterk verweven mondiale economische systeem aan het licht gebracht, waarbij de gezondheids- en voedselsector bijzondere aandacht krijgt. Het gebrek aan maskers en beschermingsmiddelen voor de gezondheidswerkers en de haast bij de lokale producenten hebben aangetoond dat liberalisering ten koste van alles niet de oplossing is.

Lees verder

Terwijl de korte keten stikt, maakt de Raad van State brandhout van het stikstofdecreet

De Raad van State (RvS) kwam in oktober naar buiten met een vernietigend advies over het ingediende stikstofdecreet. Hoewel de RvS nog een beslissing ten gronde moet nemen, voorspelt dit negatief advies weinig goeds. Intussen worden de landbouw, industrie en politiek collectief zenuwachtig. Terwijl Ineos nogmaals de druk opvoert zodat de Vlaamse Regering in de bres zou springen voor ‘het belang van elke ondernemer’, gaat Vlaams Minister President Jambon, na spoedoverleg binnen de regering, door het stof. De RvS stelt zich vragen bij de de begrijpbaarheid en doorzichtigheid van het voorstel. De weinig eenduidige instrumenten van de impactscore, de drempelwaarden en de passende beoordeling worden onderuit gehaald.  Daardoor trekt dit advies eigenlijk een streep door de kern van dit decreet.

Het decreet dat voor rechtszekerheid had moeten zorgen – én waarbij de Vlaamse regering tegelijk hoopte op een snelle oplossing om de bouw van Project One van Ineos verder te kunnen zetten -  lijkt het andermaal een zorgenkind. Intussen blijft de stikstofuitstoot vele malen te hoog voor de gezondheid van zowel mens als natuur. Ondanks de urgentie, is van enig beleid dat de stikstofdispositie effectief zal doen dalen simpelweg nog geen sprake. We stellen ons de vraag of dit ooit het doel geweest is van dit voorstel van decreet. Het lijkt niet door de dringen dat men een algemene vergunningstop kan vermijden door de stikstofuitstoot effectief naar beneden te halen. Dat is de focus van de opdracht – niet het bouwen van brakke juridische constructies om bepaalde sectoren of spelers maximaal te ontzien ondanks hun stikstofimpact.

Lees verder

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons

Het Visserijblad is er

Elk jaar geeft de sociale klimaatbeweging Climaxi een tijdschrift uit rond visserij en de zee: het in 2015 van Flor Vandekerckhove geërfde HVB. Dit jaar werd het een bijzonder nummer: we kwamen tot de vaststelling dat de Zuidelijke Noordzee compleet leeggevist is.

Er zitten amper nog garnalen en krabben, tong en pladijs zijn verdwenen. Of ze zijn er, maar ze worden door grote schepen met flyshoot-netten (3 km lang) opgevist. De kleintjes staan ernaar te kijken en vechten om een bete brood. Ondertussen varen grote trailers met de buit naar de Faeröer om daar ladingen of ticketjes uit te wissen.

Lees verder
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

1 feb: Brussel: Boerenprotest - eerlijk loon voor boeren - weg met vrijhandelsakkoorden
7 feb: Antwerpen: Waar naartoe met ons openbaar vervoer?
9 maa: Stabroek: PFAS-info
22-23 maa: Algemene ledenvergadering
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 
BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@climaxi.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten