Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Wie heeft nog nooit een kring getekend in de verse sneeuw? Wat een internationale groep van wetenschappers nu aan het doen is op Antarctica, hoeven we niet even letterlijk te nemen. Maar eigenlijk komt het een beetje op hetzelfde neer. En België werkt mee.
Waarover gaat dit? Met het RINGS-project willen onderzoekers te weten komen hoeveel ijsmassa er van Antarctica af schuift in de oceaan. Antarctica, ons gigantische sneeuw- en ijscontinent aan de zuidpool, is zo groot en zo moeilijk te verkennen, dat er nog veel gaten in onze kennis zitten.
Ik belde erover met glacioloog Frank Pattyn, die rechtstreeks meewerkt aan het project. "Eigenlijk weten we meer van het ijs op Mars en wat daaronder zit, dan van Antarctica", vertelt hij. Daar probeert het team iets aan te doen, door met vliegtuigjes over de rand van het continent te vliegen om de bodem te scannen. Een titanenwerk. "Het gaat over tienduizenden kilometers."
Hoe dik zijn de ijsmassa's aan de rand van Antarctica? En wat ligt eronder: vlak land? Puntige rotsen? Heuvels? Die kennis is nodig om te kunnen berekenen hoeveel ijsmassa er in de oceaan gaat schuiven nu het klimaat verder opwarmt, en hoeveel de zeespiegel gaat stijgen daardoor. Ook bij ons.
Het team wil drie cirkels trekken, met ook nog een iets meer in het binnenland en een iets van de kust af, om het hele proces van op drift gaand landijs te kunnen inschatten. De vliegtuigjes waarmee de verkenningen gebeuren, doen denken aan een avontuur van Kuifje, met ook ski's als landingsgestel. Het huiswerk zou ten laatste in 2032 af moeten zijn.
België helpt mee met logistieke steun - denk aan brandstof voor de vliegtuigjes en onderdak aan de Belgische Prinses Elisabeth-basis. "En verder is het vooral veel data verwerken. We leggen daarvoor de puzzelstukjes van de verschillende teams samen. En ja, daar zitten videomeetings bij op onmogelijke uren, met Chinese of Japanse onderzoekers", lacht Pattyn.
De zuidpool lijkt ver-van-ons bed, maar hij wordt niet voor niets "de airco van de wereld" genoemd. Antarctica is belangrijk voor het klimaat op aarde. Het continent leek relatief goed de klimaatopwarming te weerstaan, tot er vorig jaar alarmerende berichten binnenrolden.
Het onderzoek is dus niet onbelangrijk. Het is als een dokter die een patiënt onderzoekt. Een patiënt die mee onze klimaattoekomst bepaalt.
Tot volgende keer,
Michaël
Dat gezegd zijnde
“De uitzonderlijke droogte in het Amazonebekken werd door de klimaatopwarming 30x waarschijnlijker"
Ben Clarke, onderzoeker aan de World Weather Attribution-groep, vertelt aan de BBC dat de huidige droogte in het Amazonebekken bijzonder uitgebreid is. Door een gebrek aan regen is de regio zo uitgedroogd geraakt, dat rivieren droogvallen en landbouw wel heel moeilijk wordt. Het is iets wat in principe 1 keer om de 1.500 jaar kan voorkomen, maar de klimaatopwarming veroorzaakt door de mens heeft het 30 keer waarschijnlijker gemaakt, zo blijkt uit een nieuwe studie. (BBC)
Ontbossing en andere activiteiten vormen een bedreiging voor Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Die raakt moeilijker aan proper water. (Reuters)
Om precies te zijn
60
Het is 60 jaar geleden de Europese Unie zo weinig CO2 uitstootte. De EU is dus op de goede weg met het beperken van broeikasgassen om de klimaatverstoring niet verder te laten ontsporen. Toch waarschuwen analisten dat we er nog lang niet zijn. (The Guardian)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten