We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 27 april 2024

WORLD WORLDWIDE BELGIUM BRUSSELS - dewereldmorgen.be - Tegendraads Leesvoer uit andere media - 1 mei is bijna overal Dag van de Arbeid, waarom niet in de VS?

 


View this email in your browser

Tegendraads Leesvoer uit andere media

Op 1 mei herdenken we elk jaar de staking van 300.000 arbeiders in Chicago, die toen een achturendag eisten. Die staking werd bloedig onderdrukt. De executie van vier stakingsleiders op basis van valse bewijzen veroorzaakte een wereldwijde golf van solidariteit, die elk jaar wordt herdacht op 1 mei, behalve in de VS zelf.

The Brief Origins of May Day

Enkele maanden na de stakingen van het 1 mei-comité 1886 voor de achturendag werden vier stakingsleiders geëxecuteerd in wat nog altijd wordt beschouwd als het meest flagrante gerechtsschandaal in de geschiedenis van de VS. Om aan de druk te ontsnappen voor de erkenning van een Dag van de Arbeid en om niet elk jaar herinnerd te worden aan deze gerechtelijke dwaling besliste VS-president Cleveland voortaan een eigen Labor Day te houden op elke eerste maandag van september, ver weg van 1 mei in de rest van de wereld.

Le 1er mai 2024: Des raisons légitimes à manifester

Wie beweert dat de Dag van de Arbeid op 1 mei niet langer relevant is, dat die strijd al lang gestreden is e dat alle rechten stevig verankerd zijn, vergist zich (of is te kwader trouw). Alle sociale rechten staan terug onder druk: pensioen, werkzekerheid, arbeidsvoorwaarden, sociale zekerheid, werkloosheidsverzekering, verlof en het recht op ziekteverlof. Ze worden niet in één ruk afgeschaft maar worden laagje per laagje afgebroken, zoals dit artikel over de sociale strijd in Frankrijk toont.

Dag van de Arbeid – 1 mei

In Nederland wordt 1 mei niet gevierd. De vakbond FNV probeert de traditie alsnog in te voeren, maar stuit op veel verzet van rechtse en liberale partijen. In 1933 besliste Hitler op 10 april 1933 1 mei eveneens tot een Duitse vrije feestdag te verklaren. Vakbondsleiders kwamen vervolgens naar Berlijn om daar 1 mei te vieren. De meesten werden er opgepakt en velen van hen kwamen om in de concentratiekampen.


 

Agenda


 
1 mei 2024
Feest van de arbeid
Een overzicht van de festiviteiten op de website van ABVV
Locatie: overal
Tijd: De hele dag

5 mei 2024
505- Concerten voor menselijkheid
505
Locatie: Sint-Jansplein, Antwerpen
Tijd: 12-22u

5 mei 2024
Herdenking 8 mei

8 meicoalitie
Locatie: Fort Breendonck
Tijd: 11-12u30

 

Beste volgers van DeWereldMorgen.be


Ons (bijna) wekelijks Tegendraads Leesvoer kent veel bijval, reden genoeg om er mee door te gaan. Aarzel niet om ons suggesties van mogelijke interessante artikels uit andere onafhankelijke media te sturen – in alle talen. Deze kan je sturen naar redactie@dewereldmorgen.be met als onderwerp 'Tegendraads Leesvoer'.

Twitter
Facebook
Website
Copyright © 2024 GetBasic, All rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten