We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 2 mei 2024

WORLD WORLDWIDE BELGIUM BRUSSELS - dewereldmorgen.be magazine - Progressieve Media - Wat vieren we eigenlijk op 1 mei?


Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wat vieren we eigenlijk op 1 mei?

1 mei is in ons land een feestdag. De meeste mensen hebben die dag verlof, maar waarom eigenlijk?

Lees verder

Gaza kort: recordhoogtes kolonistengeweld

In deze rubriek brengen we korte berichten over de recente actualiteit in Gaza. Deze keer onder andere over het recordaantal aanvallen op de Westelijke Jordaanoever, de verdrijving van bedoeïenen en hoe dit allemaal te maken heeft met de ontvolking van Palestijnse dorpen die grenzen aan de Jordaanvallei, het belangrijkste landbouwgebied op de Westelijke Jordaanoever.

Lees verder

VUB-studenten tot minister Gennez: steun academische boycot van Israël

Studenten en personeelsleden van de VUB en andere hoger onderwijsinstellingen eisten op 29 april tijdens een sit-in op de campus Etterbeek een academische boycot van Israël, tijdens een bezoek van politici en academici, waaronder federaal minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit).

Lees verder

Hind Eljadid over 505 - Concerten: “Menselijkheid is verbinding, daar hebben we meer en meer nood aan.”

Hind Eljadid zal, naast vele andere artiesten en sprekers, te zien zijn op de 505-concerten van de Menselijkheid deze zondag 5 mei in Antwerpen. "Laten we zondag gewoon even uit ons huis komen, weg van onze eilandjes."

Lees verder

Palestina, genocide, solidariteit en bevrijding: "Wetenschappers, kom uit je ivoren toren"

De Gentse wetenschapper Omar Jabary Salamanca, de Canadese auteur Punam Khosla en de Duitse urbaniste Natasha Aruri schreven samen een historische analyse van Palestina en Gaza, waarin zij de politieke, sociale en academische stilte en medeplichtigheid aan genocide aanklagen. Het is een ongewoon lange tekst voor dewereldmorgen, maar boeiend en pertinent van begin tot einde.

Lees verder

Kolonel Matos Gomes blikt terug op Anjerrevolutie Portugal 50 jaar geleden

Op 25 april 1974 kwam een einde aan 48 jaar fascisme in Portugal na een geweldloze staatsgreep van officieren van het middenkader die niet langer wilden sterven voor gruwelijke koloniale oorlogen in Angola, Mozambique, Guinea-Bissau en andere Portugese kolonies. Kolonel Carlos Matos Gomes was één van hen. In dit interview blikt hij terug op de Anjerrevolutie.

Lees verder

1 mei: meer dan ooit noodzakelijk

Nieuwe besparingen, loonblokkering, onwerkbaar werk, oorlogsgestook, … meer dan genoeg redenen om dit jaar op 1 mei op straat te komen.

Lees verder

De genocide in Gaza als doelbewust beleid

Professor Michael Hudson – de auteur van toonaangevende werken als, onder andere, Super-Imperialism en het recente The Collapse of Antiquity – zet in een podcast klinisch de noodzakelijke achtergrond uiteen om het onbegrijpelijke te begrijpen: een 21e-eeuwse genocide die 24/7 live wordt uitgezonden naar de hele planeet.

Lees verder

VS beschuldigt China van economische 'overcapaciteit'

Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse schatkist, drukte bij recente gesprekken in China haar bezorgdheid uit over wat zij Chinese economische 'overcapaciteit' noemt. Wat zij in feite echt bedoelt is dat China niet het recht heeft om volgens de regels van de vrije marktcompetitie de grootste economie ter wereld te worden.

Lees verder

Kohei Saito’s Systeembreuk: een noodzakelijke kritiek

Ludo De Witte las 'Systeembreuk' van de Japanse filosoof Kohei Sato. Zijn oordeel is genuanceerd: "Pleiten voor ‘degrowth’ zoals Sato doet roept te veel associaties op met het inleveringsbeleid van burgerlijke regeringen om aantrekkelijk te zijn voor arbeidende klassen, en die laatsten zijn een onontbeerlijke actor voor het bewerkstelligen van een systeembreuk." ‘Omgroei’ is een beter concept".

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Gemiste kansen van een socioloog

Omdat hij socioloog is, is de commentaar van Jan Hertogen op de uitspraak van de Hoge Raad voor de Justitie over de operatie Kelk nuttig meegenomen. Het gaat in het gehele onderzoek over misbruik in de kerk immers over het gedrag van mensen onderling, van groepen en van de samenleving als geheel. Walter De Smedt heeft een aantal kritische bezwaren tegen zijn argumentatie.

Lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten