PERSBERICHT 30/7/2024: Bosbezetting in Gent houdt stand: Wij beschermen de Wondelgemse Meersen!
Bosbezetting en buurtprotest -> waarom?
Sinds 6 weken bezetten een groep activisten het zuidelijk deel van de Wondelgemse Meersen, bij buurtbewoners bekend als het Bloemekenswijkbos.
Het groene gebied is 14 hectare groot en gelegen tussen drie Gentse volksbuurten (Bloemekenswijk, Rabot en Muide). Het wordt sbedreigd door de aanleg van een megaparking voor 120 bussen en 78 trams. Hiervoor zou de 14 hectare groen quasi volledig verdwijnen, en wordt de waterhuishouding van dit oorspronkelijk moerasgebied gewijzigd. Volgens de bezetters gaat het niet enkel om het beschermen van natuur, maar ook om het laatste stuk groengebied dat rust, verkoeling, veiligheid voor wateroverlast en zuivere lucht biedt in een dichtbevolkte wijk. Eerder dit jaar ontdekten Biologie-studenten van de UGent op korte tijd een groot aantal planten- en diersoorten, waaronder belangrijke populaties salamanders en Europees beschermde soorten als de Ijsvogel en de Muurhagedis. Volgens professor Sander Jacobs van de UGent staat het gebied inderdaad bekend als een hotspot voor stedelijke biodiversiteit.
Vergunningsaanvraag De Lijn
Sinds 20 jaar is het natuurgebied in bezit van De Lijn. In 2022 werd de vergunningsaanvraag bij het ministerie voor Omgeving reeds geweigerd. Ondanks hevig protest uit de buurt, diende De Lijn een nieuwe vergunningsaanvraag in voor de plannen voor de stelplaats. Volgens de buurt zou er onvoldoende rekening gehouden met onder meer gewijzigde klimaat- en groennormen. De rol als waterbuffer en de aanwezigheid van veenpakketten onder het gebied wordt in de vergunningsaanvraag niet voldoende vermeld. Ook de impact op de volksgezondheid in omliggende wijken zou volgens huisarts Lucie Blondé, verbonden aan het lokale Wijkgezondheidscentrum, niet voldoende gekend zijn: er is een tekort aan toegankelijke groene ruimte, vooral voor kinderen en ouderen, en de impact van het dag en nacht op- en afrijden van bussen en trams, met het daarmee gepaard gaande lawaai en uitstoot van fijn stof, werd onvoldoende in rekening gebracht.
De activisten zijn ook niet te spreken over het locatieonderzoek: "Deze locatie is voor de Lijn de makkelijkste optie, maar zeker niet de beste". Ze eisen een nieuw onafhankelijk onderzoek dat rekening houdt met de natuurwaarde van de Wondelgemse meersen. De buurtactiegroep “Red het Bloemekenswijkbos” bracht reeds een analyse met 16 alternatieve locaties.
Op 30/7/2024 kregen we het nieuws dat de vergunningsaanvraag die De Lijn indiende, met voorwaarden wordt toegestaan door het ministerie van Omgeving, onder minister Zuhal Demir.
Reactie van bezetters op resultaat vergunningsaanvraag: Bosbezetters houden stand!
De bezetters geven niet op en zullen het gebied beschermen van vernietiging, door hier te verblijven tot het gebied gered is. Het buurtcomité “Red het Bloemekenswijkbos” zal beroep aantekenen.
De bezetters gaan door: “Wij vertrekken niet, wij blijven de natuur verdedigen. Als de ontbossing van start zou gaan, zullen wij het gebied beschermen en de bulldozers stilleggen! Vergunningen komen en gaan, maar ontbossing van deze site met hoge natuurwaarde zou onomkeerbaar zijn.” Ze roepen de Lijn en de stad Gent op tot echte dialoog, en vragen aan de Vlaamse overheid erkenning van het ecologische en sociale belang van dit gebied, en heroverweging.
---
Quotes die je mag gebruiken:
- “We zijn zeker niet tegen beter en meer openbaar vervoer of tegen een parking, maar de keuze voor deze plek is niet meer van deze tijd”. (Braam*, bezetter)
- “De Lijn én de Stad Gent moeten kiezen voor een alternatief dat verder van dichte bewoning ligt, bereikbaarder is op lange termijn, en niet het laatste stuk aaneengesloten groen van de armste buurten van de stad in een parking verandert." (Gabby, buurtbewoner)
- “Wij zullen dit met hand en tand verdedigen, voor de natuur, maar vooral voor de mensen en kinderen in deze wijk” (Vos*, bezetter)
- “Het gebied, ook al is het een atypisch habitat met een zeer sterke menselijke geschiedenis, vertoont een uitzonderlijk soortenrijkdom, met soorten en ecosystemen die -mochten ze in een natuurgebied liggen- onmiddellijk bescherming zouden genieten” (Prof. Sander Jacobs, UGent)
- “Gebrek aan rust, stilte, schaduwrijke en koele plekken, en zuivere lucht zijn bij de belangrijkste oorzaken van de gezondheidsproblemen in dit soort wijken. Vooral voor de kwetsbare groepen is een gebied als dit van heel groot belang” (Huisarts Lucie Blondé)
* De activisten gebruiken schuilnamen
Bronnen:
- Op onze facebookpagina delen we nog meer argumenten en links naar bronnenmateriaal: https://www.facebook.com/wondelmeersenleeft
- Onderzoek van “Red het Bloemekenswijkbos” over alternatieve locaties vind je hier: https://drive.google.com/drive/folders/1wQruK720jpofam_ATir1VTNGpif_akWx?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR35RyFFoKxZaweZchT6mqkOq6IrWKp_WPgO2MQO9cDb914v_DhTSO109A0_aem_VcsDHdEXzAvegDdgGICKnA
Ook hen kan je volgen op facebook: https://www.facebook.com/Bloemekenswijkbos
- Stad Gent: https://hoeveelin.stad.gent/wijken/ geconsulteerd met waybackmachine
- De Lijn: https://assets.ctfassets.net/32fmeyn9t08i/6spVaNVOgMuRnFB04RdfOg/0a11f9ca96e01124b5ebdf104418b658/Infopanelen-infomarkt-Wissenhage.pdf
Contactgegevens:
Emma* (schuilnaam) voor de bezetters (Wondelmeersen): +32 477 81 03 99 of wondelmeersen@riseup.net
Buurtcomité “Red het Bloemekenswijkbos”: +32 485 41 03 30 (Lucas De Cocker) of 0496 21 37 30 (Bart De Schrever) of bloemekenswijkbos@gmail.com
Professor ecologie Sander Jacobs ivm de natuurwaarde: Sander.Jacobs@UGent.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten