SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 20 juli 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE - CLIMAXI - OP DE VELO VOOR 'T KLIMAAT

 


Geraardsbergen - Actiedag - Ruimte voor Water - zaterdag 24 augustus


Climaxi, Denderhoop en vzw 't Uilekot organiseren een Actiedag op de Dender!

Sluit je aan bij onze actiedag op de Dender, hiermee vragen wij meer aandacht voor de overstroming problematiek.

Bouwen in overstromingsgebieden is nog steeds afhankelijk van de lokale besturen. Wij vinden dat dat gedaan moet zijn, er is nood aan een nationale wetgeving dat bouwen in overstromingen verbiedt 

Kom mee actievoeren, neem je eigen vervoermiddel mee.
Inschrijven

Kortemark: buurt in beroep tegen nieuwe vergunning stort

In Kortemark vroeg Silvamo in 2022 een verlenging van haar stortvergunning aan. Silvamo is een categorie 2-stortplaats voor niet-gevaarlijk afval. In de hervergunning wordt de poort opengezet om er vervuilde PFAS-gronden te storten. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir stond Silvamo toe om afval met een PFAS-gehalte tot 50 000 000 nanogram per kilogram te storten. Nochtans liet de Vlaamse Milieumaatschappij klaar en duidelijk weten dat de milieukwaliteitsnorm voor PFOS van 0,65 nanogram per liter nu reeds wordt overschreden in de Speyebeek en de Handzamevaart, ter hoogte van de stortplaats.  

De Raad voor Vergunningsbetwistingen vernietigde de vergunning op 8 februari 2024. Ze gaf minister Demir vier maanden voor betere motivering van de vergunning. Op 13 juni 2024 kwam deze motivering maar men besliste om er pas ruim twee weken later over te communiceren.

Lees verder

Kruisem: nog meer vervuiling maar geen sanering

 

Climaxi tikte de actuele analyseverslagen op de kop die de vervuiling aangeven op en rond het ex-stort Ghistelinck aan de Meirestraat te Kruisem. Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen. Toch blijft de overheid passief toekijken: voor OVAM is het verder opvolgen en meten van de klassieke vervuiling voldoende. Wat PFAS betreft vraagt men nieuwe onderzoeken.

Climaxi en de buurt zijn het getalm in Kruisem en verschillende andere plaatsen van Vlaanderen beu. Wij geven de overheden en de initiatiefnemers tijd tot 1 september om met glasheldere informatie en een dito saneringsplan naar buiten te komen. Als er dan opnieuw niets gebeurd is lanceren wij zelf, samen met de buurt en Zaubeek Gezond, juridische procedures om de sanering op te leggen.

Lees verder

Ronse: Auditeur zegt dat provincie sanering moet voorbereiden

 

Twee jaar geleden ontplofte in Ronse een PFAS-bom. In de Molenbeek werden PFAS-waarden teruggevonden die tot 30 keer boven de saneringsnorm lagen. Verder onderzoek toonde aan dat die waarden op sommige plaatsen nog opliepen. Climaxi toonde aan dat het gemiddeld aantal PFAS in het bloed van de omwonenden opliep tot meer dan 70 microgram per liter, terwijl de Europese EFSA-normen op 6,9 liggen.

Het gemeentebestuur zette borden en OVAM vroeg de inwoners om geen eieren van eigen kippen of groenten uit eigen tuin meer te eten. Het gemeentebestuur zou desnoods het Bruulpark, de groene long in het centrum van de stad zelf saneren.

Lees verder

Kruibeke/Zwijndrecht: buurt niet akkoord met ruimtelijk plan op maat van Umicore

 

De stortplaats Sterhoek op de grens tussen Zwijndrecht en Kruibeke is een categorie 2-stort voor baggerspecie en niet-gevaarlijk afval. Deze stortplaats is in handen van de Vlaamse Waterweg en kwam in 2022 in de PANO-reportage ‘Vlaanderen vervuilt’. De stortplaats kreeg in februari 2023 fors verstrengde normen opgelegd maar mag nog steeds 4,5 nanogram/l Bisfenol A lozen als ook een verhoogde norm van 5 nangram/l Boor. Verder werd het bedrijf opgelegd om één jaar frequente metingen uit te voeren in het afvalwater voor uranium, kobalt, gebromeerde vlamvertragers, tributyltin, PFAS en andere stevig vervuilende chemische stoffen. 

Departement Omgeving wil nu een wijziging in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan uitwerken om het stort om te vormen tot een categorie 1-stortplaats voor opslaan van non-ferroslakken van Umicore Hoboken, gelegen aan de andere kant van de Schelde. Umicore is op zoek naar een stortplaats tegen eind 2024, begin 2025.

Lees verder

Boom: Vlaamse waterweg naar correctionele rechtbank voor asbeststort

 

Eind juni besliste de Raadkamer van Antwerpen dat De Vlaamse Waterweg zich zal moeten verantwoorden voor de Correctionele Rechtbankvoor hun nalatigheid in verband met het asbeststort naast de Bosstraat in Boom.

Tussen 1973 en 1983 stortte het Eternit-bedrijf uit Kapelle-op-den-Bos asbestafval achter de woningen van de Bosstraat. In 1993 verwierf De Vlaamse Waterweg dit gebied om er grondoverschotten te storten bij de aanleg van de zeesluis in Hingene. Door onzorgvuldig omspringen met asbest en een gebrekkig onderhoud van de afdekking ligt het asbest er sinds veel jaren bloot aan de oppervlakte. Dit betekent al jarenlang een groot gezondheidsrisico voor de bewoners en bezoekers van de buurt (o.a. Festival Tomorrowland): het inademen van asbestvezels kan immers een dodelijke asbestkanker veroorzaken.

Lees verder

Op de velo voor het klimaat


Een mengelmoes van ontspanning, vorming en actie rond de klimaatproblematiek, met focus op water en overstromingen.

We fietsen van Antwerpen naar Geraardsbergen via Schelde en Dender. Check ons programma voor meer info en schrijf je in door te mailen naar info@climaxi.be

Ons programma

Nieuw Climaxi Magazine: Stem voor het klimaat

 

De verkiezingen voor EuropaBelgië en Vlaanderen liggen achter ons. De grote doorbraak van extreem rechts kwam er (nog) niet. Extreem rechts werd wel opnieuw groter, zeker in de kleine gemeentes. Naar aanloop van de lokale verkiezingen blijven wij ons inzetten om klimaat op de agenda te zetten. De inzet is te belangrijk. Eerder lekten delen van het regeerakkoord van de rechtse coalitie in Nederland uit: minder klimaatinspanningen, minder geld voor de openbare omroep, extra-BTW en dus duurdere prijzen voor cultuur, strenger migratiebeleid,... We kennen het liedje al lang.

In dit soort systemen is er geen plaats voor ecologisch of sociaal denken: ze dragen de zelfvernietiging in zich mee.

En dat is nu net waar Climaxi en anderen werk willen van maken: een samenleving waarin men zorg draagt van mekaar en de natuur, waarin gelijkwaardigheid bestaat en iedereen mee kan.

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

19 aug: Antwerpen: Boerenmarkt 
20 tot 25 aug: Op de velo voor 't klimaat
24 aug: Geraardsbergen: actiedag Ruimte voor water
7 en 8 aug: Oostende: stand op Manifiesta
10 sep: Stabroek: PFAS stand van zaken
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten