SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 22 juli 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS MECHELEN - De Jazzzolder - Nieuwsbrief Jazzzolder - Jazz music

 


In deze nieuwsbrief

  • 26/07/2024: Rhonny Ventat Funky Jazz Band

  • 02/08/2024: Basily Gipsy Band

  • Bespreking: Vaganée-Celis-Thys (12/07) & "Maya" release tour (19/07)

  • Predikheerlijke Zomer 2024

  • Jazzathome 2024

  • Nieuwe locatie

  • Jaarlid worden?

Opgelet!

Valt het weer wat tegen, ben je minder goed te been of woon je niet in Mechelen? Dan ben je ook met de auto welkom in de Jazzzolder. Hou er dan wel rekening mee dat de gewone gps niet up-to-date kan zijn. In dat geval kan je Waze gebruiken op je smartphone, hiermee ben je zeker dat je de meest accurate verkeersinformatie krijgt. Aangezien er meestal geen plaats is op de weinige parkeerplaatsen op straat raden wij aan om de ondergrondse Parking Tinel in te geven. Deze ligt vlak naast het Predikheren en dan ben je zeker van een parkeerplaats.

Vrijdag 26 juli 2024

Rhonny Ventat Funky Jazz Band

De Rhonny Ventat Funky Jazz Band belichaamt een boeiende mix van zintuiglijke ervaringen, creatieve verkenningen en ware passies die gelijkgestemde zielen verenigen. Als een muzikaal palet van meerdere tinten schommelt het repertoire tussen de bedwelmende ritmes van funk, de boeiende harmonieën van jazz en momenten die even opwindend als rustgevend zijn. Op het podium is elke noot een herontdekking, elke melodie viert een heruitvinding en elke persoonlijke compositie is een boeiende reis door de wendingen van emotie en artistieke expressie.


Van jongs af aan is Rhonny Ventat geïnteresseerd in muziek en won hij vele muziekprijzen en competities. Hij neemt al snel het voortouw als solist en speelt met de grootste namen en bij nationale en internationale orkesten: Tibor Varga, André Vandernoot, Georges Octors, Steve Houben, de kamerorkesten van Wallonië en Sion (Zwitserland), het orkest van de Belgische Luchtmacht, de symfonieorkesten van de Belgische radio en televisie, alsook in Spanje en Denemarken. Zijn muzikale studies doorloopt hij met vlag en wimpel aan de Koninklijke Conservatoria van Brussel en Luik.


Rhonny verruimt zijn horizon en speelt verder naast jazz ook funk, blues, house muziek en wereldmuziek en maakt nu vooral zijn eigen composities. Hij trad op met grote persoonlijkheden uit de show business (Gilbert Montagné, Sacha Distel, The Magic Platters, Julien Clerc, Francis Lalanne, David Hallyday, Tina Arena, William Sheller …) Rhonny besteedt nu vooral tijd aan zijn eigen projecten: de CD en de tour van de groep Saxacorda met strijkkwintet en saxofoon. Hij werkt ook aan zijn ander project "Funky Jazz Band".


Hij gaf een geweldig tribute concert voor saxofoon bij de herdenking van Adolf Sax in 2014 met het Nationaal Orkest van België. In 2014 heeft de provincie Luik hem de titel "ambassadeur" toegekend. In 2021 nodigt Dirk Brossé hem uit als solist bij het afscheidsconcert van Angela Merkel in Bozart door "Prima La Musica".


Rhonny Ventat: sax

Téo Crommen: gitaar

Bo Waterschoot: bas

Jérome Bodard: drums


!Opgelet! Voor dit concert zijn er nog maar een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Rhonny Ventat Funky Jazz Band

Vrijdag 2 augustus 2024

Basily Gipsy Band

Popy Basily is een Nederlandse muzikant. Hij stamt uit een zeer muzikale Sintifamilie, waar al sinds vijf generaties muziek gemaakt wordt. Zelf begon hij met gitaarspelen toen hij elf jaar oud was.


Popy is de sologitarist van de Basily Gipsy Band. Deze formatie speelt een eigen interpretatie van instrumentale gipsy jazz in de traditie van de Hot Club de France. Ze hebben een eigen identiteit ontwikkeld door de jazz te combineren met traditionele invloeden van de Balkan, blues en flamenco.


Door veel in Denemarken te spelen en steeds nieuwe gasten uit heel Europa uit te nodigen, heeft Popy Basily de gipsy jazz in Denemarken populair gemaakt en is hij een graag geziene gast in de gipsy-jazzwereld van Scandinavië geworden. Een optreden met Stéphane Grappelli en optredens op privéfeesten van The Rolling Stones en Jeff Beck beschouwt hij als hoogtepunten in zijn muzikale carrière.


Popy Basily: solo gitaar

Gino Basily: gitaar

Zonzo Basily: gitaar

Antal Steixner: Cajon

Frits van Brabant: bas


!Opgelet! Voor dit concert zijn er nog maar een beperkt aantal tickets beschikbaar.

Basily Gipsy Band - Popy Basily - Gipsy Wedding | Podium Witteman

Bespreking: Vaganée-Celis-Thys (12/07) & "Maya" release tour (19/07)


Vaganée-Celis-Thys (12/07)

Het was super om de muzikanten voor de eerste keer samen te zien en horen spelen in trio en dus zonder drummer. Onder het motto “less is more” geeft dit interessante interacties en solo’s van alle drie de muzikanten terwijl ze jazz standards en minder bekende pareltjes ten beste geven. Frank [Vaganée] spreekt de nummers aan mekaar en soleert prachtig en sterk. We horen in de tweede set ballads ‘dreamsville’ van Henry Mancini en ‘a flower is a lovesome thing’ van idool Billy Strayhorn  en uptempo songs U.M.M.G (Strayhorn), leaving (Richie Beirach) en Tico Tico op het einde. Tussenin ook een leuke versie van Irving Berlin’s Alexander’s ragtime band.

Wat een geweldige grooves en solo’s van de veelgevraagde bassist Nic [Thys]. Roeland [Celis] werd in 2013 verkozen als beste solist op JazzContest Mechelen en zie eens wat hij nu kan! Hij speelde enkele jaren geleden ook met zijn groepje op Jazzathome.

Dank aan Eglantier die binnen het geluid vakkundig hebben voorzien.

Je kan de broer van Nic Thys zien spelen op Jazzathome op vrijdag 13 sept in de Jazzzolder met het Toine Thys Quartet met zijn project Orlando. Warm aanbevolen!


"Maya" release tour (19/07)

Ze spelen drie lange nummers in de tweede set van hun recente plaat MĀYĀ en openen met ‘Red Dragon’ dat het concert haast meditatief langzaam op gang trekt. Nicolas pakt de tijd en neemt ons op sleeptouw met zijn sitar.  De temperatuur is zomers warm in deze binnentuin waar we al zolang op wachten. Voor een uitverkocht concert luistert het publiek aandachtig en gaan mee op de drive als ook de tabla weerklinkt van Indiër Tarang Pddar.  Hij zit op een verhoogd tussenpodium bij Greet Meert die de tanpura bespeelt. Dat is een begeleidingsinstrument uit de Klassieke Indische muziek, waarmee onveranderlijk een bourdon-akkoord wordt gespeeld. Dit wordt ook wel de drone genoemd zoals Nicolas vertelt.

We dompelen ons verder in de vreemde klanken zoals in ‘Molecules’ waarmee de sitar meer in duel gaat met de tabla. Greet speelt continu de grondtonen. Het is wachten in het laatste nummer ‘Kashi’ waarin eindelijk de gitarist Jonas Meersmaans kan schitteren. Het tempo gaat gevoelig omhoog en we slaan een brug naar het westen met rockelementen. Ook begint Tarang op het einde te zingen van taka taka… Kashi is de historische naam voor Varanasi, de oude stad in het noorden van India gelegen langs de Ganges waar Mortelmans al sinds 2010 regelmatig naar terugkeert en waar hij de sitar heeft leren bespelen bij Anoushka. Zij is de dochter van Ravi Shankar en de halfzus van Norah Jones.

(Michel P.)

Predikheerlijke Zomer 2024

Ook deze zomer staat er weer van alles te gebeuren in onze prachtige stad. Een van de vele muzikale happenings is natuurlijk de Predikheerlijke Zomer met 5 weken lang elke vrijdagavond een uniek jazzconcert op de binnenkoer van Het Predikheren.

Van de jazzklassiekers tot de jazzy klassiekers, van funky tot gipsy, elke week wordt door een ander iconisch jazzensemble ingekleurd.


Voor meer informatie en tickets kan je op de afbeelding hieronder klikken.

https://dezomerisvanmechelen.be/event/predikheerlijke-zomer/

Jazzathome 2024

We zitten volop in de voorbereiding naar de 19e editie van het Jazzathome festival, dit jaar met de titel ‘Girlpower!’

Vrijdag 13 en zaterdag 14 september staat er ‘s avonds een topconcert op het programma, maar het hoogtepunt op zondagnamiddag 15 september zijn de dit jaar 19 locaties verspreid in de Mechelse binnenstad.


Door te klikken op onderstaande afbeelding kan je meer informatie vinden over de in totaal 21 groepen. En vanaf 8 juni kan je je tickets vastleggen. Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

En als je graag de handen uit de mouwen steekt en ons team wil versterken om samen van deze editie een hoogtepunt te maken mag je ons altijd mailen op jazzzolder@gmail.com met als onderwerp ‘Jazzathome 2024 Helpers Gezocht’.

https://jazzathome.be/

Nieuwe locatie

De Jazzzolder gaat weer verhuizen. Vanaf 27 september kan je ons nog altijd in het Predikheren vinden, maar dit keer in de Kerk.


!Opgelet! Aangezien we terug naar 1 optreden met pauze gaan zullen onze openingsuren veranderen. Alle belangrijke tijdstippen staan hier nog eventjes op een rijtje:

Deuren: 19.15u

Begin concert: 20.15u

Pauze: 21u-21.30u

Einde concert: 22.15

https://jazzathome.be/

Jaarlid worden?

Kom je wel vaker naar de Jazzzolder en ken je ondertussen iedereen aan de inkom, de bar, de plaatjesdraaier en al de andere mooie mensen die deel uitmaken van de vrijwilligers die alles mogelijk maken? Dan kan het wel eens interessant zijn om officieel jaarlid te worden. Voor maar 180 euro krijg je een jaar lang toegang tot de 24 concerten die we doorheen het jaar organiseren. Alle nodige informatie vind je hieronder terug.

Lidgeld: 180 euro.  Geldig voor 12 maanden.  Reknr: BE49 7330 3396 3871  met vermelding "Jaarlid".

Ontdek concertaankondigingen en -verslagen op Facebook en geniet van livefragmenten op Youtube.


Op Jazzepoes, de site van huisfotograaf Winus, vind je ook aankondigingen, fotoreportages en slideshows over de optredens in de Jazzzolder.


Sponsors:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten