SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 31 augustus 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - CLIMATE - CLIMAXI - PFAS-eieren naar gemeenteraden 🐓

 

Climaxi voert actie tegen vervuiling: PFAS-eieren naar de gemeenteraden


Vlaanderen is extreem vervuild door lekkende stortplaatsen en fabriekslozingen in water en lucht. Bedrijven als 3M, Indaver, Utexbel, Ghistelinck, Renewi en Eternit hebben daardoor jaren goed geboerd en de aandeelhouders fors uitbetaald. De laatste jaren kwam daar ook de PFAS-problematiek bij: een permanent giftige stof sloop vrijwel overal binnen. Climaxi concentreerde zich op de grootste brandhaarden. Na twee jaar actie voeren merken we dat er van sanering weinig of niets in huis komt. Daarom voeren we net voor de gemeenteraadserkiezingen actie aan een aantal gemeenteraden in Vlaanderen. 
 

DE PLANNING

- 2/9 Gemeenteraad Ronse: Wanneer wordt het Bruulpark gesaneerd?
- 3/9 Gemeenteraad Waregem: De PFAS-vervuiling van stort Gisthelink in Kruisem breidt uit, wat gaat gemeente doen?
- 9/9 Gemeenteraad Kruisem: De PFAS-vervuiling van stort Gisthelink in Kruisem breidt uit, wat gaat gemeente doen?
- 10/9 PFAS-info avond Stabroek ism milieuadvocate Isabelle Larmuseau en prof toxicologie Universiteit Utrecht Chiel Jonker
- 16/9 Gemeenteraad Kortemark: Wordt lood- en ultra korte keten PFAS-vervuiling langs Silvamo verder onderzocht?
- 16/9 Gemeenteraad Roeselare: Wat doet gemeente aan PFAS-vervuiling rond site Renewi?
- 18/9 Provincieraad Hasselt: Verschillende vervuilingshaarden in Genk en Sint Truiden vragen om aanpak
- 19/9 Gemeenteraad Boom: Hoe beschermt de gemeente haar inwoners tegen asbestvezels?
- 23/9 Gemeenteraad Stabroek: Welke initiatief neemt het gemeentebestuur tegen de vervuiling van de site van Indaver?
- 26/9 Gemeenteraad Zwijndrecht: Hoe gaat de gemeente meer inspraak organiseren in de sanering van de meest vervuilde tuinen?
 

Kom af

Actievoerders vragen aandacht voor de Dender

Een honderdtal actievoerders hebben zaterdag in Geraardsbergen gepleit voor een effectievere aanpak van het overstromingsprobleem in de Denderstreek. Ze vinden het plan van de overheid ‘Ruimte voor Water’ een goede vertrekbasis meer willen toch nog een aantal dingen veranderd zien.

Het Plan Ruimte voor water voorziet om meer plaats te maken voor water in de Denderstreek, de sluizen te vernieuwen en aan natuurontwikkeling te doen. Daarbij worden een negentigtal huizen onteigend in Geraardsbergen, Ninove en Denderleeuw. De actievoerders begrijpen dit standpunt maar pleiten voor brede tegemoetkomingen en sociale begeleiding van de getroffenen. Een paar van deze gezinnen waren op de actie aanwezig: “Wij kregen nu wel allemaal een brief maar daar staat zeer weinig concreets in over onze toekomst. Duidelijkheid en een persoonlijke aanpak blijven ver te zoeken.”. De organisatoren (vzw Climaxi, Denderhoop en vzw ’t Uilekot) pleiten ook voor een Vlaams streng verbod op nieuwe bouwprojecten in overstromingsgebied. 

Simon Van Parijs: “Als het van de gemeentebesturen afhangt dan komt er gewoon geen strenge aanpak. Tot op vandaag worden er projecten goedgekeurd in overstromingsgebied.” Ze pleiten ook voor een verdere zuivering van de Dender: “Op termijn moet de Dender een rivier worden die de toeristische ader is van de Denderstreek. Door de klimaatverandering en het afbreken van openbare infrastructuur als de Dok in Geraardsbergen wordt de overheid gedwongen om ervoor te zorgen dat in de Dender kan gezwommen worden.”

Lees verder

Nieuwe vergunning Project One: de regering koopt tijd

Actiegroepen Ineos Will Fall en Climaxi schrikken van de beslissing van de minister om een nieuwe vergunnin gaan Ineos Project One te geven. Ineos bouwt momenteel een ethaankraker in de haven van Antwerpen.

Vorige zomer vernietigde de Raad voor vergunningenbetwisting de vergunning. De stikstofuitstoot op de Brabantse wal zou niet voldoende in kaart gebracht zijn. De argumenten dat een investering in een kraker op fossiel schaliegas niet gaat als je de klimaatdoelstellingen serieus neemt werden niet behandeld.

De minister gaf na de vernietiging een nieuwe tijdelijke vergunning op 7 januari. Verschillende milieu-organisaties en Nederlandse provincies gingen in beroep. Pas op 23 februari keurde de Vlaamse regering een stikstofakkoord goed. Meerdere organisaties vechten dit decreet aan bij de Raad van State.

De Vlaamse regering blijft met twee maten en twee gewichten werken om industrie, landbouw en natuur te beschermen. Nu komt de minister met een nieuwe 'versterkte' vergunning. Deze vergunning komt voor ons uit de lucht vallen: hoe kan een vergunning verleend worden zonder openbaar onderzoek? Hoe kan een beroepsprocedure zomaar vervallen zonder uitspraak? 

Lees verder

Nieuw Climaxi Magazine: Stem voor het klimaat

 

De verkiezingen voor EuropaBelgië en Vlaanderen liggen achter ons. De grote doorbraak van extreem rechts kwam er (nog) niet. Extreem rechts werd wel opnieuw groter, zeker in de kleine gemeentes. Naar aanloop van de lokale verkiezingen blijven wij ons inzetten om klimaat op de agenda te zetten. De inzet is te belangrijk. Eerder lekten delen van het regeerakkoord van de rechtse coalitie in Nederland uit: minder klimaatinspanningen, minder geld voor de openbare omroep, extra-BTW en dus duurdere prijzen voor cultuur, strenger migratiebeleid,... We kennen het liedje al lang.

In dit soort systemen is er geen plaats voor ecologisch of sociaal denken: ze dragen de zelfvernietiging in zich mee.

En dat is nu net waar Climaxi en anderen werk willen van maken: een samenleving waarin men zorg draagt van mekaar en de natuur, waarin gelijkwaardigheid bestaat en iedereen mee kan.

Je leest het in ons nieuw boekje. Wil je er ook een ontvangen? Word lid door minimum 10 euro te storten op BE40 0016 3236 1163. Bedankt!

Mail ons je adres

Steun ons met een t-shirt

 

Climaxi maakt een t-shirt. Kom dat zien, kom dat dragen!
Een t-shirt kost de luttele 23 euro te storten op BE40 0016 3236 1163.

Stuur ons je maat (S-M-L-XL-XXL) of kom langs en pas een exemplaar.

Mail ons
Word lid van Climaxi en steun onze beweging voor een sociaal klimaat

Climaxi groeit als beweging en is actief in grote delen van Vlaanderen. Een groeiende beweging heeft ook leden nodig die mee beslissen en richting geven.
 
Word lid
Volgende activiteiten

2 sep: Ronse: Gemeenteraad PFAS-actie
3 sep: Waregem: Gemeenteraad PFAS-actie
7 en 8 sep: Oostende: stand op Manifiesta
9 sep: Kruisem: Gemeenteraad PFAS-actie
10 sep: Stabroek: PFAS info stand van zaken
16 sep: Antwerpen: Boerenmarkt
16 sep: Roeselare: Gemeenteraad PFAS-actie
16 sep: Kortemark: Gemeenteraad PFAS-actie
Agenda
Vrijwilligers gezocht!

Interesse?

Contacteer ons

Steun Climaxi

met een gift op
rekeningnummer 

BE40 0016 3236 1163

Facebook
Website
Email
Met steun van de Vlaamse overheid.
Copyright © 2019, Climaxi vzw, All rights reserved.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten