40% van de bestaande waterbronnen in Somalië is niet meer bruikbaar. Het feit dat de overheid niet genoeg doet, zeker in combinatie met de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering, maakt dat waterbedrijven in staat zijn om zulke hoge prijzen te vragen -- en dat ze gezinnen zo dwingen onmogelijke keuzes te maken: betalen voor water of voor school?
Durdur is anders. Hun projecten worden volledig georganiseerd door en voor de lokale bevolking. Ze maken extra diepe boorgaten, installeren geavanceerde waterbehandelingsinstallaties en leggen waterleidingspijpen aan die rechtstreeks naar huishoudens, scholen en ziekenhuizen gaan. Ze zorgen ervoor dat zelfs de meest kwetsbare mensen toegang krijgen tot water.
Bovendien zorgt deze ‘concurrentie’ ervoor dat privéwaterbedrijven hun prijzen sterk moeten verlagen. Dat domino-effect helpt nog eens duizenden mensen.
Duizenden Avaaz-leden hebben helpen betalen voor het boorgat dat nu honderden huishoudens van zuiver water voorziet. Toen het in gebruik werd genomen, barstte er een volksfeest uit in de stad -- en samen kunnen we Durdur helpen miljoenen extra mensen te bereiken.
Volgens wetenschappers heeft de klimaatverandering de recente droogte in Somalië honderd keer waarschijnlijker gemaakt. Met
vijf droge regenseizoenen na elkaar, gevolgd door hallucinante overstromingen die huizen hebben weggespoeld, oogsten hebben vernietigd en zeeën aan vervuild water hebben achtergelaten.
Maar lokale initiatieven zoals Durdur bieden een sprankeltje hoop in deze onvoorstelbare omstandigheden. Als we genoeg inzamelen, kunnen we:
- Veilig en betaalbaar water tot bij mensen in de droogste en slechtst bereikbare delen van Somalië;
- Dit gemeenschapsmodel voor watertoegang helpen verspreiden, waardoor lokale gemeenschappen zichzelf weerbaarder kunnen maken tegen droogte, ziekte en klimaatrampen;
- Betalen voor waterstudies en geografische onderzoeken, lokale Somalische medewerkers helpen werven en hygiëneopleidingen financieren voor lokale vrijwilligers;
- De stemmen van de mensen in de klimaatfrontlinie kracht bijzetten, eisen dat besluitvormers waterecosystemen herstellen en urgente klimaatactie eisen; en
- Urgente en belangrijke Avaaz-campagnes steunen die strijden voor het mensenrecht op water en een veilige omgeving.
De Somaliërs hebben amper bijgedragen tot de klimaatcrisis maar betalen nu wel de hoogst mogelijke prijs. We kunnen niet wegkijken. Doneer nu wat je kunt missen:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten