SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 1 september 2024

WORLD WORLDWIDE AFRICA SOMALIË - AVAAZ - DOOD DOOR UITDROGING! - Sunday September 1, 2024

 

Kom in actie!
Beste vrienden,
Zonder water gaan we dood.

In Somalië is dat voor miljoenen mensen iedere dag een reëel gevaar.

Voor de meeste gezinnen is het leven een ononderbroken aaneenschakeling van burgeroorlogen, extremistische aanvallen en steeds ernstigere klimaatrampen.

Op dit moment heeft de helft van de bevolking geen toegang tot veilig drinkwater en sterven kinderen aan cholera en uitdroging.

Somalia heeft wel vers water, maar dat zit diep onder de grond en is moeilijk te bereiken. Bedrijven verkopen het voor belachelijk hoge prijzen. In sommige dorpen kost een liter water meer dan in Miami!

Maar Durdur, een kleine organisatie gerund door de lokale bevolking, brengt daar verandering in.

Veel Avaazers hebben gedoneerd aan hun eerste project dat honderden huishoudens van zuiver en betaalbaar water voorziet (dank je wel voor je gulle donatie!). Toen de kranen werden opengedraaid, barstte er een volksfeest uit in de hele stad. Het was zo’n groot succes dat de bedrijven gedwongen werden om hun woekerprijzen de volgende dag al sterk te verlagen.

Nu is Durdur klaar voor de volgende stap.

Als genoeg van ons doneren, kunnen ze nieuwe boorinstallaties en waterwagens kopen om de komende jaren miljoenen extra mensen te bereiken. Dat zou betekenen dat gezinnen zich kunnen wassen en kunnen koken, voedsel kweken en vee houden.

Onze donaties kunnen ook helpen betalen voor milieu-evaluaties, het werven van Somalische medewerkers, en Avaaz-campagnes voor veilig drinkwater voor iedereen.

Dit model is revolutionair: als genoeg van ons doneren, kunnen we honderden liters water naar gezinnen met acht mensen brengen -- genoeg voor hun dagelijkse behoeften.
 Samen kunnen we een van de kwetsbaarste landen ter wereld hoop voor de toekomst bieden. Doneer nu wat je kunt missen:
€ 5 voor 600 l water
€ 23 voor 3.000 l water
€ 46 voor 6.000 l water
€ 91 voor 12.000 l water
€ 230 voor 30.000 l water
ANDER BEDRAG
40% van de bestaande waterbronnen in Somalië is niet meer bruikbaar. Het feit dat de overheid niet genoeg doet, zeker in combinatie met de catastrofale gevolgen van de klimaatverandering, maakt dat waterbedrijven in staat zijn om zulke hoge prijzen te vragen -- en dat ze gezinnen zo dwingen onmogelijke keuzes te maken: betalen voor water of voor school?

Durdur is anders. Hun projecten worden volledig georganiseerd door en voor de lokale bevolking. Ze maken extra diepe boorgaten, installeren geavanceerde waterbehandelingsinstallaties en leggen waterleidingspijpen aan die rechtstreeks naar huishoudens, scholen en ziekenhuizen gaan. Ze zorgen ervoor dat zelfs de meest kwetsbare mensen toegang krijgen tot water.

Bovendien zorgt deze ‘concurrentie’ ervoor dat privéwaterbedrijven hun prijzen sterk moeten verlagen. Dat domino-effect helpt nog eens duizenden mensen.

Duizenden Avaaz-leden hebben helpen betalen voor het boorgat dat nu honderden huishoudens van zuiver water voorziet. Toen het in gebruik werd genomen, barstte er een volksfeest uit in de stad -- en samen kunnen we Durdur helpen miljoenen extra mensen te bereiken.

Volgens wetenschappers heeft de klimaatverandering de recente droogte in Somalië honderd keer waarschijnlijker gemaakt. Met vijf droge regenseizoenen na elkaar, gevolgd door hallucinante overstromingen die huizen hebben weggespoeld, oogsten hebben vernietigd en zeeën aan vervuild water hebben achtergelaten.

Maar lokale initiatieven zoals Durdur bieden een sprankeltje hoop in deze onvoorstelbare omstandigheden. Als we genoeg inzamelen, kunnen we:
  • Veilig en betaalbaar water tot bij mensen in de droogste en slechtst bereikbare delen van Somalië;
  • Dit gemeenschapsmodel voor watertoegang helpen verspreiden, waardoor lokale gemeenschappen zichzelf weerbaarder kunnen maken tegen droogte, ziekte en klimaatrampen;
  • Betalen voor waterstudies en geografische onderzoeken, lokale Somalische medewerkers helpen werven en hygiëneopleidingen financieren voor lokale vrijwilligers; 
  • De stemmen van de mensen in de klimaatfrontlinie kracht bijzetten, eisen dat besluitvormers waterecosystemen herstellen en urgente klimaatactie eisen; en 
  • Urgente en belangrijke Avaaz-campagnes steunen die strijden voor het mensenrecht op water en een veilige omgeving.
De Somaliërs hebben amper bijgedragen tot de klimaatcrisis maar betalen nu wel de hoogst mogelijke prijs. We kunnen niet wegkijken. Doneer nu wat je kunt missen:
€ 5 voor 600 l water
€ 23 voor 3.000 l water
€ 46 voor 6.000 l water
€ 91 voor 12.000 l water
€ 230 voor 30.000 l water
ANDER BEDRAG
Somalië is aan flarden gescheurd door oorlog, droogte en overstromingen, en doorstaat nu een van de hardnekkigste humanitaire crisissen ter wereld. Twee jaar geleden hebben meer dan 45.000 Avaaz-leden gedoneerd om duizenden mensen in de frontlinie van de klimaatcrisis aan levensreddende voedselhulp, water en medicijnen te helpen. Laten we dat nu nog eens doen, en de handen ineenslaan met lokale gemeenschappen die bouwen aan een toekomst met toegang tot zuiver water.

Met hoop en vastberadenheid,
Adela, Kaitlin, Patri, Ana Sofia, Mike en de rest van het Avaaz-team

De bedragen in deze e-mail zijn gebaseerd op de gemiddelde kosten om een Somalisch gezin met acht leden drie dagen van water te voorzien. Hoe meer we inzamelen, hoe meer mensen we kunnen bereiken met veilig drinkwater! Bovenop de rechtstreekse kosten van het water zal een deel van de ingezamelde fondsen uitgegeven worden aan boorinstallaties, watertransport en andere programmakosten om het werk van Durdur op te schalen.

Avaaz is een internationale burgerbeweging van 70 miljoen mensen. Wij streven ernaar de inzichten en waarden van burgers te laten weerklinken in internationale besluitvorming ("Avaaz" betekent "stem" of "lied" in verschillende talen). Avaaz heeft leden in alle landen van de wereld, ons team is verspreid over 18 landen in 6 werelddelen en werkt in 22 talen. Lees hier meer over de grootste campagnes van Avaaz, of volg ons op FacebookX of Instagram.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten