SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 20 september 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - dewereldmorgen magazine - progressieve media - Vrijdag 20 september 2024

 

Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Cipier Gentse gevangenis getuigt: “Echte oorzaken agressie zijn overbevolking en personeelstekort”

Een maatschappelijke assistente werd begin september verkracht in de gevangenis van Antwerpen. Overbevolking en personeelstekort spelen hierbij een grote rol. Eerder onthulden jaarverslagen onthutsende leefsituaties in de Vlaamse gevangenissen. Hoe is het voor cipiers om in die omstandigheden te werken? Wij spraken met cipier Hans Van Nieuwenhuyze, die al 25 jaar werkt in de gevangenis van Gent.

Lees verder

Er is een klimaatcrisis, geen asielcrisis

De beste juristen van Nederland zijn as we speak aan het kijken hoe ze een 'asielcrisis' kunnen verzinnen. Nuttig. Tegelijk staat Centraal-Europa trouwens onder water.

Lees verder

Mensen met handicap komen 24 september de straat op: "We worden nog steeds behandeld als tweederangsburgers"

Honderden mensen met een handicap zullen dinsdag 24 september Brussel overspoelen voor de Freedom Drive om hun rechten op te eisen. "We hebben meer dan genoeg geduld gehad."

Lees verder

Recht op abortus in België: vrouwenbus vanuit Nederland pleit voor nieuwe abortuswet

Elk jaar trekken meer dan 350 vrouwen* noodgedwongen naar Nederland voor een zwangerschapsonderbreking, omdat ze de wettelijke termijn van twaalf weken hebben overschreden. Wie niet de middelen heeft, moet gedwongen een ongewenste zwangerschap uitdragen. Op donderdag 19 september, de dag van de heropening van het federale parlementaire jaar, organiseerde het “Abortion Right platform” daarom een grootschalige actie met de vraag aan de politici om eindelijk werk te maken van de nieuwe abortuswet.

Lees verder

21 september: Internationale Dag van de Vrede

21 september is door de Verenigde Naties (VN) uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede. Elk jaar nodigt de Belgische Coalitie tegen Kernwapens (BCK), de Belgische steden, gemeenten en burgers uit om in de week van 21 september de vredesvlag uit te hangen en zo hun stem te laten horen voor een kernwapenvrij België in een kernwapenvrije wereld. Dit jaar hebben 169 steden en gemeenten zich bij de oproep aangesloten.

Lees verder

Migratie-onderzoek VUB: terugkeerbeleid en ontradingscampagnes missen doel

Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.

Lees verder

Ilan Pappé: het einde van het zionistisch project

Zou het zionistische project in Palestina - het idee om een Joodse staat op te leggen aan een Arabisch land, een moslimland en een land in het Midden-Oosten - meer dan 120 jaar na zijn oprichting op instorten staan? Historisch gezien kan een groot aantal factoren ertoe leiden dat een staat kapseist, legde de bekende Joodse historicus Ilan Pappé eerder dit jaar uit.

Lees verder

Westerse democratieën zijn nog nooit zo bizar disfunctioneel geweest als nu

Tijdens de hele naoorlogse periode is de democratie in de leidende landen van deze wereld er nooit zo bizar aan toe geweest als nu. Dat is de stelling van Indiaas econoom Prabhat Patnaik. Zijn analyse toont hoe elke vorm van inzicht en zelfkritiek is verdwenen uit het mainstream discours van Westerse politici en media. Het resultaat: totale vervreemding van het eigen kiezerspubliek.

Lees verder

Wees geen wegkijker: Extinction Rebellion eist einde aan subsidies voor fossiele brandstoffen

In heel België zijn woensdag 18 september standbeelden geblinddoekt en voorzien van bordjes met de boodschap: “Overheid, wees geen wegkijker!” In steden als Gent, Antwerpen, Beveren, Brussel en Namen markeerde Extinction Rebellion hiermee de aankondiging van hun volgende grootschalige actie tegen fossiele subsidies. 

Lees verder

Baart de 'Top van de Toekomst' een muis?

Op 22 en 23 september zal in New York een 'Top van de Toekomst' van de Verenigde Naties (VN) gehouden worden. Het gaat om een initiatief van VN-Secretaris-Generaal Antonio Guterres dat hij in 2021 lanceerde met de publicatie van Our Common Agenda. Hij riep daarin op om een speciale vergadering te organiseren over de toekomst van de internationale samenwerking.

Lees verder

Joods-Israëlisch verzet tegen bezetting, Israël en Europees extreemrechts, bevolking versus VS-machthebbers

Joods-Israelisch principieel verzet tegen de bezetting, de kolonisatie en de apartheid bestaat wel degelijk. Israël is goede maatjes met fascistisch en antisemitisch extreemrechts in Europa, ze delen dezelfde doelstellingen. De kloof tussen wat de eigen bevolking wil en wat het politieke systeem in de VS beslist, is al lang enorm. Dat is nu pijnlijk duidelijk met de genocide in Gaza.

Lees verder

Wereldwijde methaanuitstoot stijgt sneller dan ooit

Meer dan 150 landen hebben beloofd om hun uitstoot van het superbroeikasgas methaan dit decennium met 30 procent te verminderen. Maar het gaat de foute kant uit, tonen nieuwe cijfers: de uitstoot is in de voorbije twintig jaar met 20 procent toegenomen.

Lees verder

Nieuwe studie toont hoe stress zich in je buik nestelt

De hersenen, darmen en immuniteit zijn nauw met elkaar verbonden, dat is geen verrassing. Een nieuwe studie in het tijdschrift Cell legt het circuit bloot waarmee een mentale toestand zoals stress onze lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden - met de klieren van Brunner in een hoofdrol.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Respect voor de arbeiders van Audi

Kritische bedenkingen bij de mensonterende behandeling van de arbeiders bij Audi-Vorst.

Lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten