SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

donderdag 3 oktober 2024

WORLD WORLDWIDE EUROPE BELGIUM BRUSSELS - dewereldmorgen magazine - progressieve media - woensdag 3 oktober 2024.


Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Oproep: geef je mening over DeWereldMorgen.be!

Lees jij weleens DeWereldMorgen, via sociale media of onze website? Wij willen jouw mening! Wil jij ons helpen door in twee minuutjes onze bevraging in te vullen?

Lees verder

Van Mao tot moderne supermacht: 75 jaar Chinese Volksrepubliek

Toen de Volksrepubliek China in 1949 werd gesticht, was China een van de armste samenlevingen ter wereld. Vandaag is het de op één na grootste economie ter wereld geworden. Chinakenner Keith Bennett legt uit hoe dat is zijn werk is gegaan.

Lees verder

Milieu-activisten in de frontlinie: “Wanneer stopt onrecht in naam van ontwikkeling?”

De 'groene' omwenteling ontkent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.

Lees verder

Julian Assange: "Ik pleit schuldig voor het bedrijven van journalistiek"

In zijn allereerste openbare verklaring sinds zijn vrijlating sprak Julian Assange tot de Commissie Mensenrechten van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE). Hij had het over de gevolgen van zijn jarenlange isolatie in Belmarsh Prison, over de overeenkomst met de VS voor zijn vrijlating, het baanbrekende werk van WikiLeaks, Chelsea Manning, de wraak van de CIA en de criminalisering van journalistiek.

Lees verder

Sayyed Hassan Nasrallah: de man die Israël versloeg

Op vrijdag 27 september vermoordde Israël de Libanese verzetsleider Nasrallah. Hij is niet de man die de mainstream media ervan maken. Een portret door de historicus Vijay Prashad.

Lees verder

In Haïti kampt nu de helft van de bevolking met honger

Nu al de helft van de Haïtianen kampt met acute honger, blijkt uit nieuwe cijfers van het Wereldvoedselprogramma. In opvangcentra in de hoofdstad is de situatie het ergst.

Lees verder

Kennismaking met de geschiedenis van Zuid-Azië in de twintigste eeuw

Zuid-Azië staat voor twintig procent van de wereldbevolking. Toch weten wij in het Westen - goed voor achttien procent van de wereldbevolking - er nauwelijks iets over. De Indiase auteur en historica Joya Chatterji schreef 'Schaduw rond het middaguur - De geschiedenis van Zuid-Azië in de twintigste eeuw', "een veelomvattend boek dat vanuit ervaring en kennis inzicht geeft in de turbulente geschiedenis van Zuid-Azië".

Lees verder

#30 Lokaal beleid in ieders belang

De Vlaming heeft ook het meeste vertrouwen in de lokale overheid, weten we uit onderzoek. Tegelijkertijd kampen onze steden en gemeenten met financiële tekorten en weten weinig mensen wat voor beest een intercommunale eigenlijk is. In deze aflevering ontsluiert stadssocioloog Stijn Oosterlynck (Universiteit Antwerpen, Hannah Arendt Instituut) waar de kansen en de uitdagingen liggen voor onze steden en gemeenten.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Achter de schermen van het pausbezoek: politieoptreden tegen activisten

Ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de KU Leuven bracht de paus vrijdag een bezoek aan de universiteit. Achter de feestelijkheden verliep het minder vlot: zes mensenrechtenactivisten werden gearresteerd omdat ze een keffiyeh, de Palestijnse sjaal, droegen.

Lees verder

Hoelang kan de Rooms-Katholieke Kerk vrouwen het priesterschap nog ontzeggen?

In een ontwerptekst voor de nieuwe synodegesprekken in de bisdommen stellen de Belgische bisschoppen voor dat vrouwelijke diakens en getrouwde priesters plaatselijk mogelijk moeten zijn. Dit wil ik volmondig steunen, al is hun voorstel ‘too late and too little’. Uit ‘mijn bijdrage aan het Synodaal Proces’ zal dit duidelijk blijken.

Lees verder

De schijn van partijdigheid kan in justitie heel wat problemen vermijden

In meerdere sociaal bewogen dossiers duikt het begrip “schijn van partijdigheid” op. Het begrip wordt door procedurepleiters zowel als door rechters veelal verkeerd aangewend, de enen om het proces te vertragen, de anderen om de eigen onafhankelijkheid te staven. Nochtans is het, als het juist wordt begrepen, een middel om heel wat heibel in een proces te vermijden.

Lees verder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten