SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 20 april 2012

De vraag is niet of, maar wanneer Spanje bij het reddingsfonds van de EU zal aankloppen


De vraag is niet of Spanje bij het reddingsfonds van de Europese Unie zal aankloppen, maar wanneer. Dat zegt een panel van economische experts tegenover het persagentschap Reuters. Het lot van Spanje lijkt bezegeld, enkel wanneer het land over kop gaat en hoeveel geld er nodig is om het land van het faillissement te redden, is een onbeantwoorde vraag. De crisis op de Spaanse vastgoedmarkt heeft ondertussen zulke proporties aangenomen dat er op de middellange termijn geen andere oplossing mogelijk lijkt. 


De rente op de Spaanse overheidsobligaties ging de voorbije week opnieuw over de 6% als gevolg van onrust bij beleggers. Voorlopig lijken de Europese instellingen Spanje te steunen in zijn pogingen om de situatie onder controle te krijgen. De nieuwe Spaanse regering doet haar best om de Europese richtlijnen op te volgen. Onpopulaire bezuinigingsmaatregelen en arbeidshervormingen worden doorgevoerd en het land heeft al bijna de helft van de 86 miljard euro bijeengesprokkeld die het nodig heeft om dit jaar geld op de financiële markten te blijven lenen.

Het Spaanse probleem is vooral een bankenprobleem. Al meer dan vier jaar maakt de vastgoedmarkt er een diepe crisis door. De meeste economen verwachten dat de prijzen nog verder moeten dalen vooraleer de bubbel volledig doorprikt is. Enkel wanneer dit gebeurt zal het duidelijk worden hoeveel de banken in het rood staan.

Volgens Daniel Gros en Cinzia Alcidi van het Centre for European Policy Studies zou het om 380 miljard euro gaan; dat is 37% van het Spaanse bruto binnenlands product. De banksector zal dus niet anders kunnen dan herkapitaliseren. En omdat de overheid geen geld heeft voor deze herkapitalisatie en privé-beleggers de situatie niet vertrouwen, blijft het Europees Financieel Stabiliteitsfonds als laatste mogelijkheid over.

De Spaanse overheid is de voorbije jaren dermate verstrengeld geraakt met de bankensector dat een bailout eind dit jaar of volgend jaar meer dan waarschijnlijk wordt. Mocht het zo ver komen, dan mag de EU zich ook opmaken voor een soortgelijke vraag van Italië.


Bron : Reuters / Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten