We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 29 april 2012

'Dexia-dossier naar Europa opentrekken'


De restbank Dexia is via de grote portefeuille staatspapier innig gelinkt met de eurocrisis. Bijgevolg is het logisch dat we het dossier-Dexia opentrekken naar andere Europese landen. Dat stelden de meerderheidspartijen op een debat over Dexia in Eén-programma De Zevende Dag.

(foto: Photo News)
(foto: Photo News)


        Het Dexia-dossier is weer brandend actueel. Dit weekend raakte bekend dat Karel De Boeck - eind 2008, begin 2009 al puinruimer bij Fortis - als 'overgangspaus' het roer gaat overnemen van Pierre Mariani als CEO, om de zwalpende restbank weer in rustiger vaarwater te krijgen.
        In het Dexia-debat met aan meerderheidszijde Bruno Tuybens van de sp.a en Gwendolyn Rutten van Open VLD en aan oppositiekant Jan Jambon van N-VA en Jean-Marie Dedecker van Lijst Dedecker, was er op Dedecker na grote consensus dat een kapitaalverhoging zich opdringt. Dit nadat Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, met een waarschuwing ter zake het 'D-woord' weer bovenaan de politieke agenda plaatste.

        Jambon wijst op het simpele feit dat gewoon volgens de Belgische vennootschapswetgeving een kapitaalverhoging zich stilaan opdringt. Pro memorie: artikel 633 van de vennootschapswet bepaalt dat de aandeelhouders zich moeten beraadslagen over de toekomst van het bedrijf, als het eigen vermogen minder dan de helft van het maatschappelijk kapitaal bedraagt.
        De vraag is niet of Dexia een kapitaalverhoging nodig heeft. De vraag is wie dat geld moet toestoppen.
        Jan Jambon
        N-VA

        Bij Dexia is volgens de internationale boekhoudnormen IFRS het eigen vermogen door de opgestapele verliezen minder dan nul, maar volgens de Belgische boekhoudnormen (nog) niet.
        Het jaarverslag leert dat het eigen vermogen van de Dexia N.V. 2,78 miljard bedraagt. Dat is nog meer dan de helft van het maatschappelijk kapitaal van 4,38 miljard, omdat de holding dat kapitaal vorig jaar door de afboeking van 4 miljard overgedragen verliezen verminderde.


        Eurocrisis

        De echte vraag is voor Jambon niet of er een kapitaalverhoging komt, maar wie die moet ophoesten. 'De vraag is wie geld moet toestoppen. We gaan terug rond tafel moeten zitten met Parijs en kijken wie de last draagt.'
        We staan garant voor 45 miljard. Dus moet je ook zorgen voor solvabiliteit en kapitaalondersteuning.

        Gwendolyn Rutten
        Open VLD
        Eenzelfde geluid bij Tuybens en Rutten. 'Belangrijk is dat Dexia een kapitaalbuffer heeft die er voor zorgt dat de waarborgen niét moeten aangesproken worden. Want dat zou veel nefaster zijn voor de belastingbetaler', oordeelt Tuybens.
        'We staan garant voor 45 miljard', merkt ook Rutten op. 'Dus moet je ook voor solvabiliteit zorgen en kapitaalondersteuning. Anders worden de waarborgen aangesproken en dan is het hek van de dam.'
        Rutten wijst er op dat Dexia eigenlijk een probleem is dat de grenzen overstijgt en een Europees probleem is. Ter herinnering: in de 75 miljard toxische erfenisportefeuille van de restbank zit voor 15 miljard 'PIIGS-crisispapier', vooral Italiaans (klik op de slide uit de presentatie van de jaarresultaten onderaan voor de uitsplitsing).
        'De portefeuille is innig gelinkt aan de eurocrisis, ook al staan alleen België, Frankrijk en een klein beetje Luxemburg borg. Eigenlijk moeten we het dossier opentrekken naar andere landen, zoals Spanje, maar ook Duitsland, die een rol te spelen hebben. Tuybens vindt een debat met de Europese Centrale Bank 'voor de langetermijnfinanciering' van de groep belangrijk.

        Lek

        Dedecker vermoedt dat Coene met zijn waarschuwing ook expliciet de politiek wou wakker schudden. En vindt het debat over het 'lek' van de uitspraken van de NBB-gouverneur naast de kwestie.  'Dit is het leugenpaleis. We worden in Dexia-dossier voortdurend voor voldongen feiten gezet. Zowel met de waarborgen, als met de winstbewijzen. Als mijnheer Coene zegt dat er een kapitaalverhoging nodig is, weet hij heel goed dat dit gelekt worden. De burger heeft ook het recht dit te weten.'

        Bron : De Tijd

        Geen opmerkingen:

        Een reactie posten