SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

vrijdag 4 mei 2012

Elk jaar ontvluchten 500.000 Spaanse jongeren hun land op zoek naar werk


Meer dan de helft van de Spaanse jongeren onder de 26 jaar heeft geen werk. Geen enkel land van de eurozone doet slechter. Opiniemakers spreken dan ook van een “verloren generatie”. De crisismentaliteit heeft zich snel verspreid over alle inkomensklassen van de Spaanse jeugd. “Jongeren die tijdens de vastgoedbubbel de school verlieten zijn nu helemaal verloren, maar de jonge hoogopgeleiden die afstudeerden tijdens de crisis hebben tenminste nog een keuze: ze kunnen het land verlaten,” zegt professor Ramon Pin van de IESE school aan de Universiteit van Navarra. Hij moedigt de werkzoekende jongeren in Spanje aan om naar het buitenland te verhuizen.

Steeds meer hoogopgeleide Spanjaarden zoeken werk in het buitenland. Het Nationaal Statistisch Instituut van Spanje verwacht dat er tot 2020 elk jaar meer dan een half miljoen mensen het land zullen verlaten.
Indien deze toestand nog 10 jaar aanhoudt krimpt de Spaanse bevolking tegen 2022 tot 45,6 miljoen mensen (tegen 47,1 miljoen vandaag), wat het land met een nooit geziene demografische crash zal confronteren, omdat de leeftijdspiramide volledig verstoord raakt.

Jongeren die in Spanje blijven worden nu geconfronteerd met een arbeidsmarkt waarin diploma’s allesbehalve een garantie op werk zijn. Niet enkel de crisis, maar ook de arbeidsreguleringen liggen aan de basis: oudere werknemers ontslaan kost zoveel voor bedrijven dat jongeren amper vast werk aangeboden krijgen.

De geplande arbeidshervormingen, die paradoxaal genoeg duizenden, vooral jongeren, op straat lokken, zijn dan ook bedoeld om het makkelijker te maken voor bedrijven om hun oudere werknemers te ontslaan, waardoor ze meer jongeren permanente contracten kunnen aanbieden. Jammer genoeg zal het jaren duren vooraleer de impact van die hervormingen duidelijk wordt.

Net daarom hebben jonge Spaanse werkzoekenden volgens Pin weinig andere opties dan hun heil in het buitenland te zoeken. 
Bron : Financial Times /Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten