Bernard Hammelburg |
In een dictatuur dicteert de dictator het dictaat van de staat. Als burger kun je kiezen uit één mening, namelijk die van de dictator.
Bernard Hammelburg | Opiniepeilingen in Iran
Veel dictaturen houden de schijn een beetje op met verkiezingen, die ze dan met overweldigende meerderheid winnen. En als ze verliezen, winnen ze toch. Door de oppositie op beschuldiging van terrorisme, hoogverraad of ondermijning van de staatsveiligheid op te knopen of in het cachot te gooien.
Vandaar mijn verbazing toen op de website van de Iraanse staatstelevisie ene opiniepeiling verscheen over het conflict met het westen over het nucleaire programma. De uitslag was volstrekt logisch: tweederde van de Iraniërs wil stoppen met het verrijken van uranium in ruil voor geleidelijke beëindiging van de Westerse boycot. Het volk is dus heel wat verstandiger dan de dorpsgek Ahmadinejad en de zwarte kousen Ayatollah Khamenei.
Binnen een dag was de peiling van de site verwijderd en weer een dag later stond er een gecorrigeerde versie op: niet tweederde maar slechts een kwart van het volk is voor een deal met het westen. Er was met de website geknoeid, aldus een verklaring.
Wat is hier aan de hand? Die, laten we maar zeggen, aanvankelijke redelijke uitkomst kan door hackers op de site zijn gezet. Waarschijnlijk is dat niet, want de gewijzigde uitkomst werd nog steeds gepresenteerd als opiniepeiling. Wat ik denk is dat de dictator een signaal heeft willen afgeven dat hij een deal met het westen wil.
Daarvoor zijn meer aanwijzingen. In de eerste plaats het succes van de Amerikaanse en Europese olieboycot. Iran komt momenteel om in onverkoopbare olie en wordt misschien gedwongen de productie stil te leggen.
In de tweede plaats de berichten van het politieke front. Vorige week hebben Westerse onderhandelaars in Istanbul vijftien uur lang met Iran onderhandeld en van beide kanten klonk enig optimisme. De verrijking van uranium zou dan onder internationaal toezicht stoppen bij uiterlijk 20 procent.
Bron : Door Bernard Hammelburg
11 JULI 2012 08:42 | BNR.NL
Geen opmerkingen:
Een reactie posten