We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

maandag 9 juli 2012

Peking luidt alarmklok



De Chinese premier Wen Jiabao (foto: Reuters)


De Chinese premier Wen Jiabao waarschuwde maandag in ongewoon klare taal dat de Chinese economie met 'grote neerwaartse risico's' kampt. Dat scherpt bij beleggers de vrees aan voor een harde landing van de tweede grootste economie ter wereld.




Bekoelde inflatie biedt China bew…
China verrast met renteknip

De Aziatische beurzen keken maandag tegen stevig verlies aan. Eén van de oorzaken zijn de uitspraken van de Chinese premier. Wen Jiabao liet tijdens een vierdaags werkbezoek aan de oostelijke provincie Jiangsu weten dat de economie nog altijd met 'sterke neerwaartse risico's' kampt, al is het groeitempo op dit ogenblik wel consistent met de 7,5 procent die Peking begin dit jaar vooropstelde.
De uitspraken van Wen volgen kort op de tweede renteknip in twee maanden die de Chinese centrale bank vorige week donderdag doorvoerde, in een poging de kredietverstrekking in het land aan te zwengelen.
De centraal bankiers verlaagden niet alleen het maximumtarief dat banken voor kredieten op één jaar mogen aanrekenen met 31 basispunten, van 6,31 naar 6 procent, maar verhoogden ook nog eens de korting die banken op dat basistarief mogen toekennen. Peking hoopt zo de hoge financieringsnood op korte termijn van Chinese bedrijven te lenigen.
De voorbije maanden gaven veel Chinese bedrijven hele machineparken of grondstoffenvoorraden in onderpand om toch maar aan krediet te geraken. 'We zullen een voorzichtig monetair beleid blijven voeren, dat de structurele contradictie tussen het aanbod van en de vraag naar krediet moet rechttrekken', stelt Wen.
Inflatie
De Chinese centraal bankiers hebben via een spectaculaire daling van de inflatie meer ruimte om de economie te stimuleren. De consumenteninflatie viel in juni scherp terug, van 3 naar 2,2 procent. De producenteninflatie, zeg maar de inflatie aan de fabriekspoort, zit al in deflatieterrein: met jaar op jaar op een daling van 2,1 procent zit de producenteninflatie weer op het laagste peil sinds het najaar van 2009.
Vrijdag komen de Chinese statistici traditioneel als eerste ter wereld met een raming van de economische groei over het voorbije tweede kwartaal. Economen verwachten dat de groei voort is afgekoeld, van 8,1 procent jaar op jaar in het eerste kwartaal naar 7,7 procent in het tweede kwartaal.

Bron : Reuters / Tijd / Kurt Vansteeland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten