SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

zaterdag 14 juli 2012

PEOPLE'S HEALTH ASSEMBLY 2012 - NO HEALTH FOR ALL WITHOUT JUSTICE


De eerste dagen van de Assembly waren gewijd aan de analyse van de sociale en economische factoren die mensen ziek maken. Daarover berichtte ik eerder al. Misschien nog een kleine aanvulling ter illustratie. In de sessie over voeselsoevereiniteit sprak Mat Anderson, een dokter uit New York die jaren in Haïti werke, over hoe de VS de voedselvoorziening van dat land onderuit haalde door landbouwoverschotten te dumpen als voedselhulp. Het was een levendige en geanimeerde sessie met flink wat “audience participation”. Hij eindigde met een mooie quote: “Poverty is a relationship. You cannot be poor unless someone else is rich. Compare it to me being a nephew. That's impossible without someone who's my uncle.”

Tijdens dag 3 werd ingezoomd op het gezondheidsysteem. Mauricio Torres, een compañero uit Colombia, legde uit hoe het hele gezondheidsysteem in zijn land sinds 1993 hervormd werd volgens neoliberaal recept. “De mensen van mijn land denken niet meer aan gezondheid als een recht maar zien het nu als marktwaar en burgers zijn nu consumenten geworden,” vatte hij het samen. Hij waarschuwde ook voor de invoering van de ziekteverzekering in die context: “Het is niet omdat de ziekteverzekering wijd verspreid is, dat iedereen toegang heeft tot gezondheidszorg, want het pakket aan diensten dat gedekt wordt is beperkt – als het al beschikbaar is waar er nood aan is.”

T. Sunderaraman van PHM-India ging nog dieper in op de huidige slogan van “Universal Health Coverage”. De ervaring in India toont dat die slogan dient om de huidige neoliberale recepten te verbergen. 'Gezondheid voor allen' is mogelijk als de nadruk ligt op de toegang tot gezondheidszorg die verstrekt wordt als openbare dienstverlening. Maar dikwijls ligt bij “Universal Health Coverage” de nadruk op de financiering van private diensten dankzij een ziekteverzekering. Blijkbaar ziet men de markt als een efficiënte manier om gezondheidszorg te verstekken. Maar de Indische ervaring toont aan dat het tegendeel waar is.

In hetzelfde plenary stal ook onze eigenste Tim de show door uit de doeken te doen hoe dezelfde neoliberale politiek de afbraak van onze Europese sociale zekerheid organiseert. Je kan het hem zien uitleggen in de video onder dit artikel.

In de namiddag was Suwit Wibulpolprasert (net als ik in deze kringen enkel bij de voornaam bekend aangezien we een onuitspreekbare familienaam gemeen hebben) de ster. Suwit is de architect van het Thaise wonder, de hervorming van het gezondheidsysteem in de laatste tien jaar, maar heeft er geen probleem mee om toe te geven dat die de vrucht is van druk vanuit de basis. De “National Health Security Act” was het gevolg van een massale petitie door actiegroepen. De nieuwe politiek is tien jaar oud en heeft vruchten afgelegd dankzij de verhoging van het budget voor gezondheidszorg, de prioriteit voor de arme rurale gebeiden en de moedige manier waarop de Thaise overheid de belangen van de eigen bevolking voorrang geeft boven die van buitenlandse multinationals.

Suwit haalde trots aan hoe ze tot grote woede van de farmaceutische giganten en de VS gebruik maken van alle toegelaten middelen om de monopoliepositie van de multinationals te breken en goedkope medicijnen in te voeren of zelf te produceren. Suwit is ook een groots performer die niet om een grap verlegen zit: “In de Wereldgezondheidsorganisatie wordt enkel nagedacht want dat is een 'technical agency'. Unicef, dat zijn doeners want dat is een 'implementing agency'. En de Wereldbank die doet beide, maar spijtig genoeg doen ze dat altijd knal verkeerd.” Flauw hoor, maar ik hou van die Aziatische humor ;-)

Gisteren stond de hele dag in het teken van “Mobilising for Health for All”. Vooral de speech van Mark Heywood blijft hangen. Hij is een icoon van de anti-apartheidstrijd en de huidige directeur van Section 27, een Zuidafrikaanse mensenrechtenorganisatie. Hij gaf een vlammend betoog voor het recht op gezondheid. “There's no health for all, without justice,” begon hij zijn betoog, “and therefore there will be no health for all without people's democracy.” Zijn visie op het recht op gezondheid vatte hij samen in vier punten: Gezondheid mag geen koopwaar zijn; Het is het recht op het maximum en niet op een minimumpakket; Het is een recht voor iedereen en niet enkel voor de armsten; En het gaat over herverdeling tussen staten en niet alleen tussen burgers van een staat.

Ikzelf mocht het woord nemen in een van de subplenaries over “How social change happens” en had het over onze ervaringen met empowerment voor het recht op gezondheid. Ik benadrukte dat empowerment betekent dat we de machtsrelaties in de samenleving willen beïnvloeden, dat we dat doen op basis van een klassenanalyse en dat we daarbij een drieledige strategie hanteren: sensibiliseren, organiseren en mobiliseren. Met de People's Health Movement zijn we sterk in het sensibiliseren en mobiliseren maar ontbreekt het ons dikwijls aan duurzame organisaties die ervoor kunnen zorgen dat we echt kunnen wegen op het machtsevenwicht.

In de laatste plenaire sessie van de dag werd dan ook besproken hoe we de beweging verder kunnen uitbouwen. Niet simpel in zo'n grote zaal met honderden activisten. Er waren tientallen goede ideeën en nog veel meer pertinente, indringende vragen maar er is nood aan verdere discussie om tot doelmatige strategieën te komen die de beweging verder kunnen uitbouwen aan de basis.

Vandaag werd de Assembly afgesloten met de bespreking van de Call To Action. Daarover werd gedurende vier dagen gediscussieerd in de workshops. De versie die vandaag voorlag, biedt een scherpe analyse maar zal in de komende weken nog verder afgewerkt worden tot een document dat de People's Health Movement in de komende jaren richting moet geven. Na deze bespreking volgde nog een lange lijst van dankbetuigingen. (Met de vermelding van zowel intal als G3W :-) En toen trokken we de stad in voor een korte betoging naar het lokale parlement.

Daarmee zit de derde People's Health Assembly erop. We blijven echter nog even hangen in Cape Town voor een reeks vergaderingen. Nu we hier met gezondheidsactivisten en partners uit het Zuiden samen zijn, kunnen we maar beter van de gelegenheid gebruik maken.





http://www.youtube.com/watch?v=yNhRvWWeqYk&feature=player_embedded

Vignettes of the People's Health Assembly - Day 4 - July9, 2012 - Cape Town

Bron : Intal.be / Wim De Ceukelaire





Geen opmerkingen:

Een reactie posten