SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Search for an article in this Worldwide information blog

dinsdag 21 augustus 2012

De moslimwereld en technologie


Digitale technologie heeft een wereldwijde omwenteling teweeggebracht en de islamitische wereld vormt daarop geen uitzondering. Volgens The Economist zijn moslims op sommige vlakken zelfs nog meer in de ban van het internet en de smartphone dan de rest van de wereld.


Sommige islamitische hardliners hebben fatwas uitgevaardigd tegen de digitale technologie, maar die zijn weinig effectief gebleken. Volgens een recente peiling van de marktonderzoeksfirma Ipsos hebben rijke moslimlanden (61% in de VAE) de hoogste penetratiegraden van smartphones ter wereld. En zelfs in arme landen zoals Egypte (26%) is de smartphone helemaal doorgebroken.
Moslims gebruiken hun smartphones net als westerlingen: ze sturen tekstberichten, gebruiken sociale netwerken en kopen online. De technologie wordt echter ook ‘geïslamificeerd’: moslimjongeren gebruiken ze om zich af te zetten van zowel traditionele als Westerse modellen.
De smartphone is voor velen immers een (gedeeltelijk) religieuze tool geworden. Er bestaan apps die de dichtstbijzijnde moskeeën en halal-restaurants aangeven, online tutorials om te leren bidden en tal van Koran-apps, zoals ‘Quran Majeed’ dat al drie miljoen keer is gedownload.
Internet is helemaal ingeburgerd bij moslims en er duiken overal speciale websites op om aan de vraag te voldoen. Voorbeelden zijn de datingsite ‘Muslima’, de online seksshop ‘El Asira’ die aan de shariawetten voldoet en Salamworld, een ‘Facebook voor moslims’ dat binnenkort de deuren opent.
Maar misschien nog belangrijker zijn de talloze islamfora, waarop moslims het openlijk hebben over religieuze kwesties. Dit betekent dat vele moslims niet langer enkel op hun lokale predikers moeten vertrouwen en nu zelf teksten kunnen opzoeken en eigen interpretaties delen met elkaar.
De reactie van de officiële islamautoriteiten is gemengd. Sommigen argumenteren voor censuur, anderen voor een verbod op internet. De meesten zien echter een belangrijke rol voor de nieuwe media en proberen ze te gebruiken om hun boodschap te versterken.
Het gevolg van de digitalisering van de islam zal complex zijn en moeilijk te voorspellen, besluit The Economist.
Voor sommigen betekenen de technologieën een medium voor de verspreiding van radicale en haatdragende ideeën. Anderen zullen ze gebruiken om vooruitstrevende sociale ideeën te verspreiden (zoals dat van een nieuwe, onafhankelijke moslimvrouw) en om politieke verandering teweeg te brengen (zie de Arabische Lente).

Bron : The Economist / Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten