SPREAD THE INFORMATION
Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.
Autobiography Luc Schrijvers Ebook €5 - Amazon
Search for an article in this Worldwide information blog
dinsdag 28 augustus 2012
Is een nieuwe 'vloedgolf' van kansloze Europese immigranten op komst?
Zuid-Europese landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland zijn onder invloed van de economische crisis netto emigratielanden geworden. Ook onze regio komt steeds meer in het vizier van werkloze jongeren uit de periferie. Er zijn uiteenlopende meningen over deze trend.
Sinds de crisis de droom van miljoenen jonge mannen en vrouwen verbrijzelde, lopen de voormalige immigratieparadijzen leeg. Tal van werkloze jongeren (waaronder ook de onze) zoeken hun heil in opkomende economieën. Anderzijds komt ook een intra-Europese stroom van Zuid- naar Noord-Europa op gang.
De trend werd twee maand geleden al beschreven in de Wall Street Journal. Daarin werd verwezen naar een migratierapport van de OESO, die grotendeels positief was over de migratiestroom.
“Toenemende migratie kan de hoge kosten van de [Zuid-Europese] werkloosheidsuitkeringen verlagen en [die landen] helpen om hun begrotingstekorten op te lossen. Tegelijkertijd winnen ook de rijkere landen die een tekort hebben aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren,” schreef de WSJ.
Ook Het Belang van Limburg berichtte begin deze maand over de Zuid-Europese immigratiestroom naar Vlaanderen en over de “grote mogelijkheden om kandidaten te vinden voor knelpuntberoepen”.
De Dagelijkse Standaard ziet het allemaal minder rooskleurig in, omdat de media voornamelijk de goede kanten van de intra-Europese migratie belicht - en die zijn er zeker -, terwijl de problemen worden genegeerd.
Hoogopgeleide Spanjaarden die rechtstreeks via jobbeurzen ons land binnenkomen en arbeidstekorten opvullen zijn natuurlijk goed voor onze economie. Maar wat met de talloze kansloze jongeren die zich aangetrokken voelen tot onze uitkeringen?
De regels van de EU zijn zo opgesteld dat elke Spanjaard na vier maand een uitkering kan aanvragen die in de praktijk vrijwel nooit wordt geweigerd.
De aantrekkingskracht van Noord-Europa is voor vele Zuid-Europese jongeren zonder toekomstperspectieven dan ook enorm, vooral omdat onze uitkeringen hoger liggen dan de Spaanse. In Den Haag melden zich dagelijks zowat honderd Spaanse jongeren bij de ambassade van hun land. Elke dag opnieuw. Uitgaande van 3 personen per jong gezin zijn dat 75.000 Spanjaarden per jaar.
De Dagelijkse Standaard benadrukt dat we de Zuid-Europeanen zelf niet kunnen verwijten dat ze gebruik maken van elke mogelijkheid om uit hun benarde situatie te ontsnappen. De overheid en de EU zijn echter een heel andere zaak.
De noordelijke EU-lidstaten, waaronder België, stellen via internationale overeenkomsten hun belastinginkomsten beschikbaar voor alle Europeanen. De invasie uit Zuid-Europa is nu al aan de gang, maar er staat ons nog een vloedgolf te wachten als de crisis zich doorzet of verergert. Daarbovenop moedigen de Zuid-Europese overheden de praktijk (begrijpelijk) ook actief aan.
Anderzijds raakte vorige maand bekend dat ons land werkloze EU-onderdanen na drie maanden kan uitzetten en dat ook daadwerkelijk doet. In de eerste zes maanden van dit jaar ondergingen in totaal 1.124 Fransen, Italianen, Polen en anderen dat lot. Ze werden door de Dienst Vreemdelingenzaken het land uitgezet.
Express.be
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten