We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 30 september 2012

'Catalanen stemmen op 25 november over zelfbeschikking'






Met 84 van de 133 stemmen heeft het Catalaanse parlement zich uitgesproken voor een referendum over zelfbeschikking. Waarschijnlijk al op 25 november mogen de Catalanen zich over autonomie uitspreken. Volgens peilingen zou een op twee Catalanen de onafhankelijkheid van de regio nastreven.

Of die autonomie er snel komt is onwaarschijnlijk. De Spaanse grondwet verbiedt namelijk zo’n referendum, maar de president van de deelstaat, Artur Mas, vindt dat de Catalanen het recht hebben om zich uit te spreken over hun toekomst.

Een tweede optie is een door het Catalaanse parlement georganiseerde volksraadpleging. Daarvoor is geen toestemming van Madrid vereist, maar de uitslag ervan is evenmin bindend.

Catalonië vindt dat het maar eens gedaan moet zijn met het afdragen aan de centrale regering in de Spaanse hoofdstad. Op 11 september kwamen daarvoor nog honderdduizenden Catalanen op straat in de grootste onafhankelijkheidsbetoging in de geschiedenis van de deelstaat.

Catalonië heeft het erg moeilijk. Ondanks dat het de rijkste regio van Spanje is en de Catalaanse economie groter is dan die van Portugal, vinden de Catalanen dat ze te veel moeten afstaan aan de centrale regering in Madrid en dat ze daarvoor te weinig terugkrijgen.

Bron : Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten