We want to financially support activists with different opinions who fight against injustice in the world. We also need your support for this! Feel free to donate 1 euro, 2 euros or another amount of your choice. The activists really need the support to continue their activities.

SPREAD THE INFORMATION

Any information or special reports about various countries may be published with photos/videos on the world blog with bold legit source. All languages ​​are welcome. Mail to lucschrijvers@hotmail.com.

Donations

Search for an article in this Worldwide information blog

zondag 30 september 2012

Eerste Chinese megastad staat aan de rand van het bankroet






U hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar ze bestaat en ze is bijna failliet. Dongguan, een van de grootste steden van de Chinese provincie Guangdon - waar 100 miljoen mensen wonen en met een bbp van om en bij de 1.000 miljard dollar - moet er na drie decennia van uitzonderlijke groei en welvaart aan geloven.

Deze stad van 10 miljoen inwoners die op een steenworp van Hong Kong ligt, is ei zo na bankroet, schrijft de South China Morning Post, op basis van een studie van onderzoekers aan de Sun Yat-sen universiteit.

60% van de gemeenten die de stad uitmaken kampen met begrotingstekorten en zullen snel voor noodhulp aankloppen, aldus de onderzoekers, die vrezen dat Dongguan slechts de voorbode van een grotere crisis wordt, nu de Chinese economie afkoelt.

De problemen in de stad begonnen eens de wereldeconomie in 2008 vertraagde.

Grote fabrieken - voornamelijk actief in de hightechsector - verloren klanten maar de lokale politici bleven genereuze dividenden uitbetalen aan kiezers, een gebruik dat courant is in het landelijk verkiezingssysteem.

15% van de fabrieken zou Dongguan ondertussen al verlaten hebben. Omdat daardoor steeds meer arbeiders de stad verlieten raakten appartementen niet meer verhuurd, waardoor de stadskas leeg raakte. Vele flatgebouwen zijn immers opgetrokken op grond die eigendom is van de stad en deze huurinkomsten zijn haar belangrijkste inkomstenbron. De weinige appartementen die nog wel verhuurd raken kosten amper nog een derde van de prijs die in 2007 moest worden betaald.

Als gevolg daarvan zitten 60% van Dongguans 584 gemeenten nu zwaar in de problemen, besluiten de onderzoekers.

Bron : Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten