NEDERLANDS
Activiteiten Acrata april 2013
Donderdag 11 april – 19u30 - Film
La Patagonia Rebelde
(1974 – Héctor Olivera – Argentinië)
Deze film vertelt het verhaal van de revoltes van de landarbeiders in het uiterste zuiden van Argentinië en de wrede repressie die hen trof tussen 1920 en 1921.
In die tijd deed de daling van de internationale wolprijzen en het verlies van afzetmarkten voor rundsvlees afbreuk aan de rentabiliteit van de business van de grootgrondbezitters en handelaars van het zuiden van Patagonië. De logische gevolgen waren werkloosheid en verslechtering van de levensomstandigheden van de landarbeiders. De lokale secties van de FORA (Federacion Obrera Regional Argentina) die erg beïnvloed werden door de anarchisten, beslisten om een campagne te voeren onder de boeren, houthakkers en andere loonarbeiders. Maar het antwoord van de grootgrondbezitters was hevig : ontslagen, geweld, bedreigingen.
De nationale regering besliste om het 10de Cavalerie-regiment te sturen dat onder bevel stond van luitenant-kolonel Hector Varela om orde op zaken te stellen. De repressie kende geen limieten. Varela bevool massa-executies, verplichtte de slachtoffers om eerst hun eigen graven te delven, sloot stakers op in loodsen om die daarna in brand te steken. De anarchisten klaagden de moord op 1500 mensen aan, officiële cijfers zijn er nooit gekomen. Varela heeft wel geen promotie gekregen en de president Yrigoyen koos ervoor om er het zwijgen toe te doen. Evenwel, op 27 januari 1923, doodde de anarchist Kurt Wilckens kolonel Varela op de drempel van zijn woonst. Wilckens werd enkele maanden later in zijn cel door een cipier vermoord.
Donderdag 18 april – 19u30 – Discussie-avond
De technologische hydra
Hoe beginnen over een argument dat zo complex is als de technologie ? Haar analyseren betekent de totaliteit van deze moderne beschaving analyseren : niet alleen haar industriële perspectieven, niet alleen haar apparaten en structuren, niet alleen de hiërarchie van de macht en de specialisering die deze apparaten introduceren in de sociale verhoudingen, niet alleen de “nederige objecten” die onze manier van leven tot in de haar diepste wortels dooreengeschud hebben, die ook onze dromen en verlangens dooreengerammeld hebben, de manier waarop we onszelf en onze wereld zien.
Wat is technologie? Wanneer je je die vraag stelt, botst je met de moderne religie – het universele fetisjisme van de technici. De technologische mystiek is een verantwoording van haar wereld en een uitleg over de “mensheid” die haar dient. Haar bekritiseren, verder willen gaan dan haar, betekent blasfemie tegen de liturgie.
Tijdens deze discussie willen we dus vooral veel heiligschennis en blasfemie. Niet alleen tegen de religie van de technologie, maar ook tegen een aantal van haar critici die ertoe neigen de overheersing te herleiden tot één enkel aspect, alles te verklaren doorheen een economistische visie op de sociale verhoudingen waarin ze de waarden van het technologisch kapitalisme in feite reproduceren, of nog de mogelijkheid zelf van revolte tegen deze wereld min of meer ontkennen.
Donderdag 25 april – 19u30 - Discussie
De revoltes in Egypte
De situatie in Egypte kalmeert niet. Van rellen, wegblokkades, aanvallen tegen de machthebbers (de Moslimbroeders), hun gebouwen en hun bedrijven. Van massale wilde stakingen tot ontstopbare betogingen. In de grote steden, maar ook elders laten mensen hun revolutie niet uit handen nemen. In dit sociaal tumult zijn er ook anarchisten te vinden, net als ideeën over zelforganisatie en vrijheid dagelijks bediscussiëerd en in de praktijk gebracht worden, tégen de staat. Deze avond wil het verhaal doen van een reis naar deze haarden van vrijheidslievende opstand en het ook hebben over de revolutionaire perspectieven van onze kameraden daar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten