Een groep van amper 14 Amerikaanse tech- en farmabedrijven, waaronder Apple, Microsoft, Google, Pfizer en Johnson & Johnson, heeft 500 miljard dollar uitstaan in landen zoals Bermuda, Ierland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg, waar ze van uiterst voordelige belastingregimes profiteren.
Het onderzoek leidde tot een reeks opmerkelijke bevindingen:Het gaat om een hoger bedrag dan alle andere Amerikaanse bedrijven gecombineerd in het buitenland hebben uitstaan. Dat blijkt uit een studie van de Financial Times.
- deze strategie heeft deze 14 bedrijven de voorbije 8 jaar toegelaten hun belastingen met een kwart te verminderen en hun jaarwinst met 24% te doen toenemen.
- De 14 hebben samen 479 miljard dollar in het buitenland uitstaan, meer dan de helft van de 947 miljard die alle Amerikaanse non-financials gecombineerd op buitenlandse rekeningen hebben staan.
- De 14 betalen in deze belastingparadijzen gemiddeld 10% belasting, terwijl het gemiddelde in de 33 OESO-landen op 25,15% ligt.
- De 14 maken gemiddeld twee derde van hun winsten in het buitenland, terwijl ze daar amper de helft van hun verkopen realiseren. De voorbije 8 jaar namen de buitenlandse winsten van de 14 dan ook gemiddeld drie keer sneller toe dan hun buitenlandse verkopen.
Deze in het buitenland geparkeerde cashreserves beginnen stilaan een probleem te vormen voor de bedrijven zelf. Zo zijn ze verplicht grote leningen in de VS aan te gaan omdat ze liever geen buitenlandse reserves terugbrengen. Ook investeerders beginnen zich vragen te stellen bij de productiviteit van deze bedrijven, nu Luca Paolini, de chief strategist van Pictet Asset Management, eerder deze maand berekende dat een kwart van de stijging van de netto marges bij deze multinationals enkel en alleen het gevolg is van gunstige belastingregimes.
De 14 pleiten dan ook voor een ‘tax holiday’, een tijdelijke vrijstelling van belasting op uit het buitenland gerepatriëerd kapitaal. Maar de Amerikaanse overheid lijkt daar voorlopig niet van te willen weten. Zulke eenmalige regeltjes hebben al vaak de gewoonte blijvend te worden, terwijl de overheid zo’n 96 miljard dollar aan inkomsten aan haar neus zou zien voorbijgaan.
Niet enkel de Amerikaanse overheid maakt aanspraak op (een deel van) deze in het buitenland geparkeerde sommen. Ook de G20 en de Europese Commissie hebben strenge maatregelen in het vooruitzicht gesteld die dit soort belastingstoerisme in de toekomst moet voorkomen.
De EC voert onderzoeken naar de Europese belastingstrategieën van o.a. Apple, Starbucks en Google. Stemmen gaan op om deze bedrijven monsterboetes op te leggen gelijkaardig aan de boete die BNP Paribas in de VS riskeert omdat de Franse bank via Amerikaanse dochterondernemingen financiële transacties met zogenaamde ‘schurkenstaten’ als Iran en Soedan zou hebben gefaciliteerd, terwijl dat onder de Amerikaanse wet verboden is.
BNP Paribas zou aan de Amerikanen een boete van 8 miljard dollar moeten betalen, een som die de bank in zware problemen zou brengen.
Bron : www.express.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten